8
Feb
2009
Australien roadtrip

Långa avstånd i ett vackert land

Drygt 300 mil har vi kört för att ta oss till ostkusten och staden som heter 1770 (efter det år Kapten Cook ”upptäckte” Australien). Planen var att möta upp Phoeboe – en f.d. klasskompis – i Cairns, men eftersom det är oväder där och cyklonvarningar och alla vägar är avstängda var vi tvungna att åka direkt till 1770 och Agnes Waters. Vägen genom Norra territoriets och Queenslands outback var fantastisk vacker!!! Vi åkte genom skiftande landskap – ibland gröna, platta, enorma slätter, ibland torra skelettträdsskogar, ibland rödbrun sand och termitskulpturer och ibland vackra böljande, grönskande kullar.

Efter att ha sicksackat sig fram mellan mopedister, hästdroskor och lastbilar på Indonesiens skruttiga vägar med ena handen på tutan och hjärtat i halsgropen känns Australiens trafik som rena rama barnleken. Breda vägar utan bilar och extremt noggrann skyltning (vid minsta lilla backkrön varnar stora skyltar ”krön”, och vid varje rastplast står det en liten uppmaningstext, typ ”break the drive – stay alive” eller ”take a rest and save lives”. OCH skulle du mot all förmodan komma på motorvägen i fel körriktning står det stora plakat ”wrong way go back”). Idag åker vi till Sunshine Coast och sedan Brisbane och Guldkusten.

Du kanske också gillar:

McCarthy, Alaska, och the end of the end of the road
Jakten på äventyr bland bergen i nationalparken Theth, Albanien
Balkanroadtrip – 3 stränder i Albanien
13 saker att göra under en roadtrip i Luthers fotspår

2 Kommentarer

  1. Marcus Stenius

    Det verkar som Ni tänker avverka en hel kontinent på ett par dagar. Antar att man måste köra mycket och fort för att komma igenom alla översvämmade ställen och inte fastna någonstans. Det blir ju dyrt också om man fastnar. Men Ni tar er fram i alla väder och i alla kontienter med eller utan närmare mekanikerkunskaper. Magdalenas Australienska släktingar var bra oroliga då de fick höra om Era planer att korsa Australien från norr till söder under värsta regnperioden. Er resa ger nog nu många ämnen till samtal i släkten. Grattis till Er formidabla ”taga sig fram i världen förmåga”. Åk nu inte till Victoria av bara farten för där är det de värsta skogsbränder, men det vet ni ju säkert om.
    Sköt om Er. Njut av Sun Shine Coust.
    Hälsningar från Marcus (den 8,810 de bloggbesökaren)

  2. Cecilia Stenius

    Alltså när jag körde omkring Down under var varken jag eller medpassagerare så coola som ni är!! Men jag säger som Marcoole, akta fart kontroll och skogsbärnder!

Kommentera