4
Okt
2014

Ett besök hos muminkoppens mamma

Arabia skyltenSom när Kalle går godissugen genom chokladfabriken, duckar under polkagrisklubbor och rutschar genom chokladfondue. Ungefär den känslan var det att gå igenom Arabias porslinsfabrik i Helsingfors. Utsökta porslinskoppar med handmålade ekorrar, nostalgiska muminmammor och smäckra oborstade vaser.

Arabia museum
Innan vi begav oss iväg till Borgå för #travelhouseporvoo fick vi en privat guidad tur genom Arabias fabrik i Helsingfors. Så fort vi kom innanför dörren möttes vi av tre stycken muminkoppar storlek enorm.

Arabia porslin
iittala arabia
Arabia har funnits sedan 1873 och tillhör idag Iittalagruppen som i sin tur ägs av Fiskars. Under vår tur runt i deras magiska fabrik, fick vi se porslinet formas i olika maskiner, handmålas av varsamma vana händer och sedan skjuts in i ugnen. Hade stor lust att bara ”hoppsan jag råkade visst ramla ner några utsökt handmålade limited edition Arabiakoppar i min väska”.

iittala in the making
Iittala porslin
Verkstadenmuggarn
mumin
staty glas
staty sax
I anslutning till fabriken fanns även en utställning med konstverk gjorda av hundratals Fiskars-saxar, Iittala-skålar eller varför inte gamla hederliga matskedar?

shopping
Vi fick 15% rabatt i fabrikens outletbutik så jag passade på att köpa dessa två braiga saker. En nagelsax från Fiskars, typ den enda vettiga som finns på vår jord. Har aldrig fattat konceptet med de där böjda som bara fungerar när man klipper med ena handen åt ena hållet. Det andra jag köpte var en citrongul Iittala-ljusstake.

Ett kul stopp på vägen mot en helg i till exempel Borgå.

Tack till Visit Porvoo, Tallink Silja och Arabia Factory för denna upplevelse. Åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

Du kanske också gillar:

Vinter och vänner i Åre – på winter workation med bloggare
En natt på Kirkenes snowhotel – huskies och kungskrabbsfiske
Fem dagar på Hurtigruten MS Nordkapp
Spökstad och valrossar – båttur till Pyramiden på Svalbard

1 Kommentar

Kommentera

Arkiv

Prenumerera