18
Aug
2017

9 saker att göra på Italienska rivieran

Sommaren började med en, låt oss kalla det episk resa till den lilla medeltidsbyn Civezza på Italienska rivieran. Jag tror inte sommaren hade kunnat börja bättre faktiskt. Önskar att jag får börja alla kommande somrar på exakt samma sätt. Civezza är en liten by där det inte finns så mycket mer än det mest livsnödvändiga (gudomlig restaurang, pool och cappuccinos). Men som vår värd Lorenzo förklarade:

”Jag älskar tystnaden i Civezza. Att komma tillbaka hit efter en lång dag bland turisterna på stranden.”

Och det tog nog bara en dag innan vi kommit till samma slutsats: Civezza är en perfekt utgångspunkt för dagsturer, och helt underbar att ”komma hem” till på kvällen.

Här kommer tips på 9 saker att göra på Italienska rivieran, i närheten av Civezza:

#1. Bada i Alassio

Vid kusten på Italienska rivieran ligger Alassio – italienarnas eget semesterparadis. En liten stad (drygt 10.000 invånare) som både har en badorts semesterlugn och en mindre stads folkmyller. Här hängde vi en hel dag och njöt både på stranden och inne i den lilla stadskärnan, bland pastelliga hus och gulliga gelaterior. Gillade den lite mer folkliga stämningen på stranden som innehöll både en helt kostnadsfri (men proppfull) del, och en mer uppstyrd del med strandhak, parasoll och servering.Mina eminenta reskompisar La Linda och Träningsglädje (Äntligen vilse var också med).

Är tyyyp helt säker: jag har italienskt i blodet. Skulle kunna börja varje morgon prick så här!
Älskade Medelhav!
Har du provat affogato? Det bästa av två världar: en espresso med en kula vaniljglass i. Hade dock lite problem med att få den just så här på bilden (de envisades med att smacka på med tre kulor glass och chokladsås) men efter noggranna instruktioner så…
Alassio <3

Varför inte alla hus byggs så här kommer för alltid förbli en gåta för mig…

#2. Åk på delfin- och valsafari

Jag hade varken sett en delfin eller en val i det vilda innan. Men den här turen levererade delfiner och valspår redan inom trettio minuter!

Kul att få se alla kuststäder vi besökt från havhållet. Här är Imperia där turen startade.
Efter bara någon halvtimme vankades det delfiner och vi styrde kosan rakt ut mot havet.

Svårt att fånga på bild men där var säkert tjugo delfiner som började leka i båtens vågor.

Vi åkte runt i en cirkel för att skapa vågor som delfinerna hoppade runt i. 
Sedan bad guiderna (som även var marinbiologer) oss att vara tysta. De kunde ana val. 

Valarna går bara upp till ytan när de behöver andas och de kan hålla andan i över en timme.
Båten hade varken mat eller bekväma stolar. Men självklart perfekt gjort espresso. Älskar Italien. 

Var bara att vänta på att valen skulle komma upp och andas lite.

Inte bara vi som väntade….Och så kom den tillslut! En kaskelot! Så magnifik där den svävade fram med sin dusch på huvudet.
Sen sa den hejdå och dök ned igen med ett sista vink med sin stjärtfena. Alltså <3

#3. Åk på visit till de intilliggande bergsbyarna

På andra sidan olivdalen från Civezza sett ligger fyra andra bergsbyar utplacerade: Cipressa, Lingueglietta, Torre Paponi och Pietrabruna. Till dem rekommenderas en liten roadtrip. Vi hann med Cipressa och en snabbis till Lingueglietta (som för övrigt blivit framröstad som en av Italiens vackraste byar) och de var svårslagna.

Cipressa, gullig by med utsikt över havet. Det här var inte var den mest delikata måltid vi ätit, men den var värd vyn, kattungen och kyparen.

#4. Lyxbada på Giunchetto beach club

Ibland vill man ha det lite lyxigt på semester och då är Giunchetto beach club utanför Termini helt perfekt. Förutom god mat och optimala solstolar så finns här också den renaste poolen som mina ögon någonsin skådat. En dyrare variant men med svenska mått mätt samtidigt ganska prisvärt. Här njöt vi en förmiddag och flöt runt i det ljumma Medelhavet.

Sol, vind och vatten – vad mer kan man begära?

Ja förutom ett glas apelsinjuice då.

#5. Låt smaklökarna dansa på Ristorante Sarri i Imperia

En av gourmetkrogarna i Ligurien heter Ristorante Sarri och ligger i Imperia. Här åt vi de mest delikata rätterna ackompanjerade av syrsor och en solnedgång som färgade hela Medelhavet bredvid i fantasiresiga färger. Självklart valde mitt minneskort att krångla precis då, så ni får föreställa er istället. Hann ta några bilder dock:

Inte bara maten som var smakfull, även inredningen och de prunkande blommorna. Lorenzo och Sara hade fattat färgkoden. Själv var jag svart. Helt fel. MUMS! Maten här var i den lyxigare klassen men så värt ett besök en semesterdag!

#6. Cykla Pista Cicliable

Vi hyrde en sådan där fyra personers tandemcykel. Har aldrig testat förut men herre vad kul. Allt jobbigt med att cykla försvann och istället kunde vi sitta och prata, sjunga med i låtar och spana på de andra cyklisterna. Perfekt.

Vi cyklade från San Lorenzo Al Mare till Santo Stefano Al Mare och tillbaka. Cykelvägen är en del av den så kallade ”Pista Cicliable” som går där det tidigare gick en järnväg till Ospedaletti. Efter att man tog bort järnvägen 2001, och omdirigerade trafiken in i tunnlar, så har hela sträckan förvandlats till en perfekt cykelväg.

Fyra bloggare på vift.
Katarina och Linda skötte styrningen medan jag och Sara trampade, kan man säga.Lorenzo cyklade bakom för att se till så vi skötte oss. Ända tills vi började spela Ramazotti.

Vet inte riktigt vad de spanar efter. Kanske proseccon.

Platt och optimal cykelväg.

La Linda njuter.
Och så en aperitivo i målet med aperol spritz och någon sorts torkade(?) småfiskar(?).

#7. Dagstur till Nice i Frankrike

Italienska rivieran gränsar till den franska så varför inte passa på att besöka två länder på samma semester? Monaco ligger dessutom på vägen, vi nöjde oss dock med Nice. Fabulös med sina vackra husfasader och långa strandremsa. Stranden överraskade stort med superklart vatten och inte alls så fullsmockad som jag hade fått för mig. Men, och jag vet inte om det var den stekande solen eller min redan upprättade kärlekshistoria med Italien, men om jag ska vara ärlig så längtade jag lite tillbaka till den italienska sidan.

Nice hade gulliga solparasoll.


Och supersöta husfasader som såg ut som cupcakes med glasyr.

Jag och Äntligen vilse startade vår Nice-vistelse på franskt vis.
Den fina strandremsan som tyvärr även väckte en del hemska minnen från fjolårets terrordåd…He did it!

Kö för att få fota sig vid den här skylten.


Älskar sådana här hus! Fick lite Budapest Grand Hotel (filmen)-associationer.


Och så alla dessa lyxbåtar. Jag vet inte riktig vad jag ska tycka om dem…


Parken i Nice rekommenderas starkt. Här hängde folk på picknickfiltar i skuggan.


#8. Spatsera i San Remo

Till San Remo vill jag tillbaka! Här strosade vi, visserligen i hettan, men ack så pittoreskt. En gammal kurort som idag är ett populärt turistmål. San Remo har runt 60 000 invånare vilket gör att den även har storstadspuls. Lite kuriosa från Wikipedia:

Alfred Nobel var en tid bosatt där och staden skickar därför blommor till Nobelfesten varje år.

#9. Dröm om vackra balkonger i Ospedaletti

En liten semesterpärla, Ospedaletti. Här gick tidigare järnvägen på en upphöjd väg som blockerade hela utsikten mot havet. Men för ett gäng år sedan tog något geni bort järnvägen vilket gjorde att Ospedaletti plötsligt förvandlades från den fula ankungen till den eleganta svanen. Jag skulle inte heller tacka nej till någon av de spröjsade balkongerna med utsikt rakt ut över Medelhavet.Glöm inte att pusta ut en dag eller tre i Civezza också! Rekommenderar starkt ett poolparty och MINST ett besök på den lokala restaurangen Cinque Torri. Här kan du läsa mer om just Civezza.


Den här resan var en pressresa arrangerad av Vivicivezza. Orden och åsikterna är som alltid enbart mina egna.

Du kanske också gillar:

Vinter och vänner i Åre – på winter workation med bloggare
En natt på Kirkenes snowhotel – huskies och kungskrabbsfiske
Fem dagar på Hurtigruten MS Nordkapp
Spökstad och valrossar – båttur till Pyramiden på Svalbard

7 Kommentarer

  1. Ser helt enkelt perfekt ut, inklusive delfinerna. Fast att klara sig på den frukosten hade jag aldrig gjort. Jag äter typ det 10-dubbla för att inte få spader senare på fm…

    1. Var nog helt perfekt också 🙂 Ja där verkar man kunna vara väldigt olika. Vet att Katarina och Linda också hade svårt för den sparsmakade frukosten. Själv äter jag knappt frukost i vanliga fall.

  2. Pingback : 6 stränder på italienska rivieran -

Kommentera

Arkiv

Prenumerera