28
Mar
2015
Marrakech i Marocko - restaurangtips

Marrakech – 11 restaurang- och kafétips

Inlagda citroner, granatäpple, fikon, mynta, koriander och couscous. Det marockanska köket är både gott och vackert. För en flexitarian som jag (= en person som är vegetarian ganska ofta, men också äter kött ibland) så blev jag glatt överraskad över det ofta stora och framför allt kreativa och smakrika vegetariska utbudet.

Tagine är nog den mest typiska marockanska rätten och är egentligen mer än bara en rätt – det är även namnet på den lergrytan som rätten lagas och serveras i. Ett triangelformat lerkrus där grönsakerna, eventuellt köttet och kryddorna får puttra ihop på låg temperatur under en längre tid. När taginen serveras så bärs hela kruset in och locket lyfts av först när det står på tallriken – då kokar fortfarande godsakerna.

Marrakech restauranger – Fantasiresors 11 favoriter

#1. Dar Cherifa – fika med fransk poesi

Marocko_dar_cherifa-1
Dar Cherifa ryms i medinans äldsta hus från 1500-talet och agerar numera litterärt kafé och kulturhus med konstutställningar, konserter, matlagningsworkshops och poesikvällar. En fin sandfärgad takterass och en ännu vackrare innergård att sjunka in i någon av bibliotekets franska diktsamlingar – eller som vi: rasta smaklökarna på.

Marocko_dar_cherifa-2
Marocko_dar_cherifa-19
På bilden ovanför till vänster är byggnadens gamla kökshiss. Tänk att ha en sådan snirklig delikat lucka att ba ”hallå där nere i köket, jag tar en cappuccino och några mandelbiskvier”.  Vi beställde in en marockansk sallad och varsin ingefäracitronjuice till förrätt, och till varmrätt tog jag deras specialitet: kyckling med ingefära och apelsin och Bavand provade köttbulls-tagine med ägg. Mums!

Marocko_dar_cherifa-7
Marocko_dar_cherifa-9
Marocko_dar_cherifa-20
Vi slog på stort och beställde även in någon slags kryddig apelsinkaka till efterrätt. Älskade deras blåmönstrade porslin förresten! Och alla rosenblad i den lilla dammen i mitten. Porslinet såg jag sedan i basaren för inte alls mycket pengar (shoppingtips!).

Marocko_dar_cherifa-16
Marocko_dar_cherifa-21
Marocko_dar_cherifa-17

#2. Nomad – nyöppnad ökenoas

Marocko_nomad-5
Marocko_nomad-6
Nomad hade jag fått tips om via bloggen Drifting Nomad. Det tog oss typ en timme att hitta dit första gången, restaurangen var helt nyöppnad så ingen visste var den låg, basarområdets labyrinter och avsaknaden av vägnamn gjorde inte saken enklare. Men så fort vi kom upp på den fantastiska takterassen blev stället vår absoluta favoritrestaurang i Marrakech. Tror vi var där säkert fem gånger.

Marocko_nomad-9
Marocko_nomad-4
Perfekt för en svalkande mojito när torgförsäljarna och moppedammet blivit alltför påträngande. I kombination med ljuvliga maträtter, första parkett till basarområdets intensiva myller och med Atlasbergen i fjärran blev detta vår ultimata oas för återhämtning – eller lite solig bloggtid för den som har en fäbless för sådant.

Marocko_nomad-10
Marocko_nomad-12
Marocko_nomad-13
Intentionen hos Nomad är att skapa lättare och mer innovativa matkreationer med ursprung i den marockanska matkulturen. Även inredningsdesignen är uttänkt in i minsta detalj, magisk på något sätt, som en avskalad pärla mitt i solskensöknen – ”Marockanskt med en skandinavisk touché”, som de själva kallar det.

Marocko_nomad-3
Marocko_nomad-15

#3. Café Arabe – arabiska hits i romantiskt skimmer

Marrakech_cafe_arabe-6
Marrakech_cafe_arabe-3
Café Arabe är vinröda sittpuffar och knallröda orientaliska lyktor. Det är gröna palmer och habibi. Café Arabe är egentligen mer än bara ett kafé och har rankats ”excellent” av Tripadvisors besökare för sin italiensk-marockanska mat. Något turistigt men helt klart värt ett besök. Vi åt en god middag – och framför allt en smarrig tiramisu.

#4. Magdans till efterrätt?

Marocko_bellydance-4
När vi bodde på Riad Jaaneman fick vi tipset av riadens föreståndarinna att äta på Comptoir Darna. Så vi bokade bord direkt. Jag lämnade kameran hemma den kvällen så därför får ni bara en halvsuddig mobilbild. Hit går man kanske inte för den gastronomiska upplevelsen (maten var sådär) men för magdansöserna som balanserar ljuskronor på huvudet lagom till efterrätten.

Hela stämningen i restaurangen var charmig med en stor portion lokalbor, franska intelligenta sällskap som satt runt runda bord och diskuterade idéhistoria med röda läppar och tänkarrynkor mellan ögonbrynen. Eller så diskuterade de gårdagens Big Brother, jag kan inte franska men gillar att fantasiresa som ni vet.

Restaurangen ligger utanför medinans mur i Marrakechs nyare och rikare område vilket också är en spännande – om än mycket annorlunda mot medinans basarområden – del av Marrakech att upptäcka.

#5. En mojito i La Mamounias trädgårdslyx

Marocko_Marrakech_garden-8
Jag har redan skrivit om lyxhotellet La Mamounias fantastiska trädgårdspark och celebra besökarskara förut. Men vill påminna er även i denna restauranglista att gå dit, om än inte bara för att ta en superdyr drink i den vackra miljön. Flipflop och ryggsäck stoppas i entrén, så kom propert klädd.

gardens_1
Marocko_Marrakech_garden-28

#6. Al Fassia – marockanska klassiker

Marrakech_al_fassia
Al Fassia ligger också utanför medinan i Marrakech och är känd för sina klassiska marockanska rätter. Det jag gillade kanske allra mest med restaurangen var att den drevs av enbart kvinnor, något som inte är helt vanligt i det annars ganska konservativa och religiöst styrda Marocko.

#7. En bensträckare uppe hos Kasbah Café

Marrakech_kasbah_cafe-4
Kasbah Café & Restaurant ligger precis bredvid Moulay El yazid-moskén och med utsikt över halva Marrakech. Vi satt här i flera timmar, drack myntate och cappuccinos, lyssnade på böneutropen och tittade på människor nere på gatan.

Marrakech_kasbah_cafe-9
Marrakech_kasbah_cafe-3

#8. Le Jardin – middag i en lummig trädgård

Marrakech_le_jardin-2
Le Jardin betyder ”trädgården” på franska och det är precis vad Le Jardin är. En restaurang i en lummig trädgårdsoas. Färgglada små lampor, fågelburar, bananpalmer och massor av hipsters. ”The social hub of the emerging arts scene in the old city” som The Guardian skrev. En fin plats att avsluta en fin dag på, helt enkelt.

Marrakech_le_jardin-1

#9. En espresso vid väggen till Marrakech Museum

Marrakech_cafe_marrakech_museum-4
Marrakech_cafe_marrakech_museum-2
Marrakech Museum Café blev min perfekta pausplats för en espresso vid husväggen i solen när kylan inne i basarerna blev för mycket. Vi var ju i Marrakech under nyår då temperaturen inne i basarskuggan var ganska låg och vi ständigt gick runt och frös lite. Marrakech Museums lilla kafé blev en underbar oas att smita in till för att värma upp sig och vila själen från allt basarkaos.

#10. Bästa basarmaten

Marrakech_basarmat-9
Basarområdet är fullt med gatukök och snabbmat i olika paketeringar. En favorit blev att äta friterade calamares eller annan friterad fisk med pommes och goda, röda, starka såser i basarstånd nummer tretton.

Marrakech_basarmat-7
Marrakech_basarmat-5
Marrakech_basarmat-2

#11. Marockansk nattmacka på Rue El Gza

Marrakech_basarmat-2
Marrakech_basarmat-4
Den bästa nattmackan var den hos smörgåskillen i butiken bredvid nr 38 på Rue El Gza. För tjugo kronor fick vi varsin redig baguette, frasig och fylld med ägg, majonnäs, sallad och kött för den som ville och tillhörande pommes. Mums och godnatt – inte en mage hungrig efter det.

Du kanske också gillar:

Prag – 8 trendiga restauranger och kaféer
Fantasiresors tre bästa höstweekend-tips
SÅ billig är en weekend till Polen
Weekend i Warszawa – 10 saker att göra

10 Kommentarer

  1. Pingback : For the food interested – check out Hötorgshallens new blog! | Katarina Wohlfart

  2. Tack för fina tips, har rest en del i Marokko men aldrig varit i Marrakesh. Nu till sommaren ska vi dock resa dit och jag har på känn att det kommer bli fantastiskt!

Kommentera

Arkiv

Prenumerera