Sant Jordi i Barcelona – en dag fylld med böcker och rosor

Reklamsamarbete med partners

”Den bästa dagen på året”, utbrister de jag möter. Det är Sant Jordis dag i Barcelona och antagligen den mest romantiska på hela året. En katalansk folkfest som fyller staden till bristningsgränsen av rosor och böcker. Varenda kvarter rymmer bokhögar och författarbesök, buketter och rosor i färger jag inte ens trodde en ros kunde ha. ”Ungefär som alla hjärtans dag” förklarar någon dagen och jag skulle nog säga att om alla hjärtans dag var bara hälften så färgglad och rosendoftande som Sant Jordi så skulle jag vara nöjd.



Sant Jordi är spontandans på gatorna, rosor för gammal kärlek, politiska statements och oskyldig flört vid ostrondisken.


Sant Jordi har firats i Katalonien sedan 1800-talet och baseras på legenden om Sant Jordi (Sankt Göran på svenska) och draken. Kortfattat handlar legenden om ett kungarike och en blodtörstig drake. Draken äter söta flickor till middag (sjukt obehagligt I know). Tillslut har alla söta flickor tagit slut och kvar återstår bara stadens prinsessa. Då kommer Sant Jordi och besegrar den blodsprutande draken och räddar prinsessan. I blodet från drakens kropp växer det upp en röd ros som Sant Jordi ger till sin prinsessa. Idag är därför rosen en symbol för dagen och enligt traditionen ska mannen ge sin kvinna en ros.



Inte bara rosens dag, utan även bokens

På 20-talet gavs dagen ytterligare en dimension: böckerna. Datumet, den 23 april, var nämligen även dödsdagen för katalanernas egen stolthet Miguel de Cervantes och därför tog man tillfället i akt att fira både boken och rosen på en och samma dag. För ja, vad är mer romantiskt än en ros om inte en bok? Enligt traditionen är det kvinnan som i sin tur ska ge mannen en bok. Men som ni förstår har detta suddats ut till stor del idag, jag ser kvinnliga poliser köpa rosor till varandra, en pappa till sin dotter, och jag, jag köper till mig själv.



”Barcelona”, utbrast Don Quijote, är en ”fontän av artighet, skydd för utlänningar, uppehälle för fattiga, landet av modiga, hämnare för kränkta, och en fanbärare för orubblig vänskap. En stad unik i dess läge och skönhet.”

Miguel Cervantes i boken Don Quijote, mycket fritt översatt från engelska till svenska.



Även medmänsklig kärlek

Men rosornas och bokens dag handlar inte enbart om romantisk kärlek. Legenden om Sant Jordi ses också som en symbol för Kataloniens självständighetskamp. Dagen är därför även fylld av budskap, ställningstaganden och politik. På torget Plaça de Catalunya samlas människor för att sätta upp gula rosor som stöd för de katalanska politiska fångarna. I en gränd sitter några ungdomar och säljer rosor i regnbågens färger. Och plötsligt har jag en grön pin på min väska som jag förstår symboliserar något men aldrig vad.





Där rosorna doftar lite mer

Först går vi längs med huvudgatorna La Rambla och La Catalonia. Men ganska snart börjar de enorma folkmassorna och de snarlika blomsterbuketterna och bokhögarna att kännas uttröttande. Sant Jordi är inte ett privat gardenparty, utan en enorm folkfest som involverar allt från den minsta tobaksshopen på hörnet till de större aktörerna som förstås ser ekonomiska intressen i kalaset. Vi tar därför in på de lite mindre gatorna och det här rekommenderas alltså starkt. Här doftar rosorna lite starkare, och boktravarna är lite mer genuint utvalda.





Gràcia – ett alternativt Barcelona

Jag möter upp den åländska bloggaren Liztigt som bott i Barcelona i många år och hon visar mig sina hemkvarter, Gràcia. Tyvärr har vi bara någon timme men ett kvarter jag definitivt vill se mer av. Ett mer alternativt område av Barcelona där bohemiska butiker varvas med ekologiska kaféer och lokalt hantverk. Även här firas Sant Jordi så klart.





Bloggaren Liz som även hyr ut både rum och lägenhet i Gràcia.

Spontandans i gränderna

Trots alla rosor och böcker under Sant Jordi så är det egentligen ingen ledig dag för spanjorerna. Så det är framför allt framåt eftermiddagen och kvällen som festligheterna drar igång på allvar. På torget Plaça Sant Jaume i de gotiska kvarteren sitter en miniorkester och spelar – den som vill drar igång en ringdans. Torget fylls av både små och stora ringar. Om de följer en inövad koreografi eller inte är svårt att utläsa, men det verkar som att den som känner för det tar kommandot och de andra följer efter. Plötsligt byts dansledaren till nästa person som får feeling. Ett socialt experiment i uppmärksamhet och flexibilitet. Eller bara en känsla för att roa sig. Vad vet jag. Jag är i sammanhanget en tråkig svensk och det närmsta vi kommer Sant Jordi är med Prideparaden. Därför är 23 april ett datum att boka in redan nu.





Resan var en del av bloggkampanjen #NordicTBinBarcelona som var ett samarbete mellan Nordic TB, Visit Barcelona och Catalunya Experience. Orden, åsikterna och bilderna är enbart mina egna.

7 kommentarer

  1. Fina Liz! Jag träffade henne en hel del när jag bodde i Barcelona (i Gracia faktiskt!) och saknar hennes härliga skratt och kloka ord. Fick många bra skrivtips och frilansråd där i början av min skrivarbana… Du verkar haft en fin resa till Barca, nästa gång får du boka in extra mycket tid i Gracia – det är de bästa kvarteren i hela stan! 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng