Slovensk magi

Slovensk landsbygd är kringelkrokvägar, lummiga kullar, små dimm-moln som dansar omkring, turkosa friska floder, getter i byar med spetsiga trätak runt en ännu spetsigare leksakskyrka. Eller alltså det är ju inte en leksak, men det ser ut precis som en. “Rita en kyrka” och du kommer att rita precis en sådan som finns i varenda slovensk by.

Cerknocerkno sunsetsunset cerknocerkno ski resort
cerkno moon
sunset
Slovenien är också kommunistiska kvarlämningar och 80-talet som aldrig försvann. Det är heltäckningsmattor och hotellrum inredda som vilken Silja Line-hytt som helst. Även om Slovenien var ett av de länder som klarade sig lindrigast ur de Jugoslaviska krigen, själva kriget i Slovenien pågick egentligen bara under några dagar. Vår guide Meri minns det som att hon åkte på skolutflykt, när hon kom hem igen hade det varit krig.

slovensk landsbygd som toscana
toskansk kaffe
Slovenien gränsar till Österrike, Italien, Ungern och Kroatien och har ungefär det bästa av allt. Det är österrikiska toppar kombinerat med toscanska vinlandskap. Drygt 70% av Slovenien består av någon form av alplandskap och de är en stor producent av både vin och olivolja.

kyrkaslovenien landsbygd
altarekajaken
Bröllopslandet. Överallt dit vi kom var det bröllop. En knytpunkt för kärlek.

wedding chrusher wedding i slott
coffeetime slottskaffe
utsikt 3
utsikt
Dessa vidunderliga vyer i blåa nyanser och knallorangea höstiga skogar. Slovenien är perfekt för en höstresa. Passande nog: de är soppfantaster. Den absolut godaste soppan jag ätit var deras kantarellsoppa. Krämigare får man leta efter.

slovenienspegelblanka slovenien
spegelblankt
slovenien lake
slovensk by promenadfikonby
slovensk byliten stad slovenienTill och med Ljubljana är en by (kommer mer om det i ett senare inlägg) så ni kan ju tänka er de riktiga byarna. Överallt. Pittoreskt men lite sorgset ibland. Spegelblanka sjöar och rustikt hantverk. Det här är det första blogginlägget i en rad om den slovenska landsbygden – the homemade Slovenia, som arrangörerna döpt resan till.

Tack till G&S Promotion – Going Places & Seeing People för denna resa. Åsikterna och orden är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

4 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng