En grönländsk weekend i Kangerlussuaq

I samarbete med Air Iceland och World of Greenland

”Det är stort, täckt med is och fullt av isbjörnar”. Ungefär så långt sträckte sig mina förkunskaper om världens största ö, Grönland. Istället landar vi i en liten by med 541 personer mitt i vad som visar sig vara världens största polaröken.
gronland-13
Som att landa på en annan planet.

gronland-16
Jag, Katarina / Äntligen vilse och Helena / Oh darling på #NordicRoadtrip till Grönland.

resa-till-gronland-3

På grönländska heter Grönland Kalaallit Nunaat – människornas land.

resa-till-gronland-10

Det första som överraskar mig när vi landar i Kangerlussuaq är att alla förstår svenska. Att Grönland tillhör Danmark vet nog de flesta, men trots det har jag inte räknat med att man, i något så avlägset som Grönland, tar sig runt bättre på svenska än på engelska.

Det andra som slår mig är att även alla andra som landar med Air Icelands propellerplan enbart ska spendera en weekend i Kangerlussuaq (fredag till måndag kväll). Jag har förväntat mig super-äventyrare med hela Naturkompaniets lager i bagaget redo för att göra månadsexpeditioner till Nordpolen. Typ. Istället möter jag Sammie 70+ med sin vandringsstav i trä köpt 1979 i Norge och hans hyresgäst Katrin i mönstrade tights från Island. Par med svärföräldrar på en weekend från Danmark. Och amerikaner på genomresa till Europa. Våra H&M-jeans och mina lite för stora skor som jag övertagit från en pojkvän smälter ganska bra in i skaran.

resa-till-gronland-29
resa-till-gronland-7

På sommaren åker man till Kangerlussuaq för att vandra, se myskoxar och gå på inlandsisen. På vintern för att åka hundsläde, sova på isen och titta på norrsken. Vissa väljer att kombinera Kangerlussuaq med en vistelse i Ilulissat som är med på UNESCO’s världsarvslista och Grönlands största turistattraktion, eller den närliggande gulliga byn Sisimiut.

Men vi har alltså valt att spendera vår helg enbart här i Kangerlussuaq. I en värld av orange, senapsgult och rostrött. Av arktisk pil, dvärgbjörkar och ökensand. Definitionen av en öken är ett landskap där det regnar mindre än 250 mm per år – när vi landar regnar det för första gången i Kangerlussuaq på tre månader. En sommarweekend här med sol och sand är med andra ord inte helt omöjlig. Möjligtvis skulle den iskalla glaciärfloden påminna om att vi faktiskt befinner oss fem mil norr om polcirkeln.

gronland-kangerlussuaq-37

Sialliliuppaa – att bli överraskad av regnet på grönländska.

resa-till-gronland-8
resa-till-gronland-11

På den enorma ytan som utgör Grönland består ungefär 80 procent av inlandsis och glaciärer. På resten av marken (som motsvarar ungefär hela Sverige till ytan) bor det knappt 56 000 invånare. Väldigt liten del av marken är odlingsbar vilket gör att mycket mat importeras. Vår guide Jörgen berättar att en gång när vintern var ovanligt hård kunde inte skeppen med mat komma fram till Kangerlussuaq på nio månader. Då blev det mycket valkött, myskoxe, ren och konserver.

gronland-kangerlussuaq-28
resa-till-gronland-49

Kajak, anorak och igloo – grönländska ord som vi lånat.

gronland-kangerlussuaq-36

Vårt boende – Old Camp

Vår vistelse på Grönland skedde i samarbete med World of Greenland – Arctic Circle som inhyste oss i ett av sina två boenden i Kangerlussuaq: Old Camp. Några baracker precis som de flesta husen här i Kangerlussuaq. Här delade vi korridor och gemensamma ytor med övriga grönlandsresenärer. Ungefär som att vara på kollo. Grönländskt kollo.

World of Greenland ordnar även turer för gästerna att boka in sig på. Vi var inbokade på en vandring genom polaröknen, en dagstur till inlandsisen och en liten visit till Russell Glacier. Mer om våra dagsexpeditioner kommer i ett separat inlägg.

gronland-kangerlussuaq-19
gronland-kangerlussuaq-16
gronland-kangerlussuaq-24
gronland-kangerlussuaq-23
gronland-kangerlussuaq-25

Så vad kostar då en weekend till Grönland?

En av anledningarna till att så få svenskar reser till Grönland är tyvärr priset. Men jag skulle vilja påstå att det är värt varenda krona. Här är en ungefärlig prisuppskattning:
Enkelrum i Old Camp, vandrarhemstandard – ca 900 sek/rum och natt.
Heldagsvandring i polaröken – ca 760 sek.
Heldagstur till inlandsisen – ca 1200 sek.
Flyg t/r Sverige–Kangerlussuaq (mellanlandning i Reykjavik eller Köpenhamn) – ca 8000 sek.

resa-till-gronland-14

Tack till World of Greenland och Air Iceland för samarbetet. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna. Kolla in #NordicRoadtrip i sociala medier för våra uppdateringar från resan.

22 comments

  1. Utrolig fascinerende lesing og bilder! Jeg har drømt om Grønland i mange, mange år. Det som dessverre har holdt meg tilbake fra å besøke denne store, men lite besøkte øya, er rett og slett prisen for å komme seg dit (slik du skriver). Men nå som både Island og Færøyene er besøkt, står Grønland som neste destinasjon ute i Atlanterhavet. En vakker dag!

  2. Vilken cool grej, men jag förstår även att flygpriset avskräcker lite, då ni européer är så bortskämda med billiga flyg överallt. 🙂 Det är som när jag jämförde kryssningar i Karibien och Norge och inser att Karibien blir mycket billigare trots flygresan från Sverige.

  3. Tack för fina bilder! Jag har länge drömt om Grönland, och det är, precis som du skriver, priset som har avskräckt. Kul att höra vilka andra turister ni mött! 🙂 Svenska funkar hyfsat på Färöarna också men inte på Island (förutom med vissa, och oftast lite bättre med äldre personer).

  4. Hej Sofia ! Som vanligt skriver du alldeles för bra så nu blev jag ju sugen på att åka till Grönland 🙂 Fina bilder också. Gillar speciellt bilden på gubben med käppen. Jättefint porträtt.

  5. Å vad jag längtar tillbaka till Grönland nu. Kanonfina bilder. Jag var någonstans på Grönland på en dagsutflykt 1990 (eller däromkring). Vi var på Island och tog en flygtur över. Det var inte så många timmar på plats vill jag minnas men mitt intryck är ungefär som ditt: var är isen? Då är det intressant att påminna sig om att det döptes till Grönland för att det var så grönt och lummigt (en gång i tiden).

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Close