Vi ses på pendeltåget mot Märsta. Katarina med frukostmacka och jag med en enorm termos kaffe. Vi har bokat in oss på en egenplanerad skrivarresa från onsdag till söndag på Sigtunastiftelsen utanför Stockholm. Efter att ha bytt till buss i Märsta (också SL) och skumpat fram i en halvtimme kliver vi av på hållplatsen med just namnet Sigtunastiftelsen.
Omgiven av höga tallar tornar den gyllene byggnaden upp sig som ett italienskt palats.



Skrivarresa till Italien – i Sigtuna
Med inspiration från just katolska klosterbyggnader byggdes Sigtunastiftelsen vid förra sekelskiftet. Ambitionen var redan då att skapa en mötesplats för tänkande människor. En frizon för existensiella frågor.
Här finns både hotell och konferensrum, restaurang och bibliotek, kapell och en ljuvlig innergård fylld av rosor om sommaren. När vi är här är det mitten på mars så rosorna får vi mest njuta av i drinken. Det gör vi å andra sidan snabbt till en tradition – att avsluta skrivdagen med Sigtunastiftelsens egen gin-och-tonic smaksatt med rosorna.

Drömrum att skriva i
Vi checkar in och beger oss iväg på upptäcksfärd i korridorerna. Det tar inte lång tid så har jag hittat mitt absoluta dröm-skrivrum. Rådsalen med högt i tak, en enorm kristallkrona, stora konstverk och skulpturer, gröna bordslampor och en doft precis likadan som när man kliver in i ett hus på den toscanska landsbygden. En fuktig, jordig – trygg – doft.
Katarina hittar sin favoritplats i salen bredvid, med utsikt över taknockarna. Så kan vår skrivarresa börja.
Lästips: Mitt boende i Fiesole på den toscanska landsbygden



Biblioteket
I byggnaden finns flera konferenssalar som går att boka, men vill man göra som jag och Katarina så går det bra att bara boka in sig som hotellgäst och sedan nyttja de allmänna utrymmena. Biblioteket till exempel. Här flyttar vi oss fram mellan läsfåtöljer och skrivbord med utsikt ut bland träden. Vill man köpa konferensfika till sin vistelse går det bra, kaffe och te ingår oavsett. För en tia får du en espresso från bibliotekets maskin.


Författare som passerat Sigtunastiftelsen
Att platsen har en lång historia av författare är inte svårt att förstå. Sedan många år ger stiftelsen varje år ut ett författarstipendium som bland annat ger stipendiaten fri tillgång till tornrummet. Vi får låna nyckeln i receptionen för en snabb titt däruppe och mamma mia vilken skrivarlya – utsikt långt bort över både Sigtuna och Mälaren.
I byggnaden finns också ett Gunnar Ekelöf-rum som går att besöka särskilda dagar eller om man känner någon i Ekelöfstiftelsen. Vi pratar snällt med Anders i biblioteket som tar oss dit – och dessutom ger en liten föreläsning om Ekelöf. Det är även på Sigtunastiftelsen som kärleksdramat mellan författaren Olof Lagercrantz och Karin Stolpe utspelar sig i Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev.


Frukost, lunch och middag
I restaurangen serveras frukostbuffé som ingår i rumspriset, husmanskost-lunch och lyxigare a la carte till kvällen som går att förboka. Vi har först någon tanke om att vi hellre äter våra måltider inne i Sigtuna, men redan efter första kvällen ändrar vi oss och bokar in de flesta av måltiderna på stiftelsen. Hummersoppan får det fortfarande att vattnas i munnen.
Sveriges äldsta stad – Sigtuna
Sigtuna med sitt söta centrum finns tio minuters promenad bort. Lagom för att vädra tankarna en stund. Vi äter en cafélunch på Tant Bruns kaffestuga och en tryffelpasta på den mysiga italienska restaurangen Cicciotto.


Annars är det absolut bästa med Sigtunastiftelsen att alla rum och salar hänger ihop med korridorer vilket gör att man faktiskt inte måste lämna byggnaden om man inte verkligen, verkligen måste. Vi spenderar kvällarna i bastun och spelar schack i Röda rummet. Men mest gör vi nog det som Sigtunastiftelsen passar så bra till: sover och tänker.
