Tågluffa Stockholm – Helsingfors – Moskva – Irkutsk – Bajkalsjön – Ulan Bator – Beijing – Pingyao – Shanghai – Hongkong
Att resa med tåg (och lite båt) från Stockholm till Hongkong tar ungefär 11 dygn i ren restid och totalt färdas du runt 13.000 kilometer. En resa jag gjorde efter gymnasiet – en resa jag aldrig kommer att glömma.
Transsibiriska järnvägen. Det är precis som jag tänkt mig. Tåget lunkar fram i behaglig takt, vi spelar kort, pratar och läser. Ibland kommer vår ryska tågvärdinna in och frågar om vi vill ha “kåffi chao, kåffi chao”, hon är den mest energiska människa jag träffat.
Ur dagboksinlägg från resan
Vår resrutt
Vår resa med tåg från Stockholm till Hongkong genomfördes på 43 dygn och vi spenderade nätterna på följande platser:
- Finlandsbåten, Stockholm till Helsingfors, 1 natt
- Nattåget från Helsingfors till Moskva, 1 natt
- Hotell i Moskva, 1 natt
- Transsibiriska/transmongoliska järnvägen från Moskva till Irkutsk, 4 nätter
- Familjeboende i Listvyanka (vid Bajkalsjön), 2 nätter
- Familjeboende i Irkutsk, 1 natt
Transsibiriska/transmongoliska järnvägen från Irkutsk till Ulan Bator, 2 nätter - Hostel i Ulan Bator, 2 nätter
- Tur på den mongoliska stäppen, 5 nätter
- Hostel i Ulan Bator, 4 nätter
- Transsibiriska/transmongoliska järnvägen från Ulan Bator till Beijing, 1 natt
- Hostel i Beijing, 6 nätter
- Nattåg från Beijing till Pingyao, 1 natt
- Hostel i Pingyao, 2 nätter
- Tåg från Pingyao till Shanghai, 1 natt
- Hostel i Shanghai, 4 nätter
- Tåg från Shanghai till Hongkong, 1 natt
Läs mer: Att resa med tåg – när jag åkte 13 000 kilometer till Hongkong utan att flyga
Var tredje till fjärde timme stannar tåget till på en station. På perrongen går kortväxta ryska gummor med sjalar på huvudet och säljer hemlagad mat i korgar. Piroger, mjölk, potatissallad och fiskar som dinglar hängandes. Jag köpte något bröd med inbakad surkål.
Restips – saker jag hade velat veta innan avfärd
Ryssland
Investera i en bra karta. När vi bokade vår Transsibiriska-biljett fick vi en fin Moskva-karta från vår resebyrå. Men vår resebyrå hade inte tänkt på att alla skyltar i Ryssland är på ryska – inte engelska. Ovanligt få pratade engelska så investera i en bra karta som har gatunamnen och tunnelbanestationerna både med kyrilliska och våra bokstäver. Du kommer att spara tid (i form av veckor typ) och energi.
Mongoliet
Våga boka på plats. Vi hade inte förbokat varken boende eller tur att åka på, utan hittade ett hostel på plats, Zaya hostel, som kostade ca 50 sek/natt. Via dem kunde vi sedan boka vår fem dagars tur. Den kostade 1000 sek/person (vi var 6 st personer) och då ingick bil, bensin, chaufför, guide, mat, och boende. Detta kan förstås ha ändrats sedan år 2008, men kolla åtminstone upp alternativet. För oss blev det betydligt billigare än om vi hade köpt i förväg.
Kina
Guidade turer. Om du, som jag, får allvarlig kroppsklåda av intensiva guider med keps och flagga som du ska gå på led efter – och om du vill undvika olika avstickare under turen för att guiden vill sälja saker till dig – då ska du absolut ta dig fram till turistmagneterna för egen maskin.
Pruta. Glöm inte att pruta på priserna för att inte bli lurad. (Med reservation för att detta kan ha ändrats sedan år 2008.)
Din WordPress-blogg kommer inte att fungera. WordPress är spärrat i hela Kina, något jag själv fick erfara när jag i min naivitet försökte uppdatera. Om du har en egen dator med dig går detta att komma förbi på olika sätt, men jag skötte bloggandet från olika internetkaféer och fick istället lösa det genom att mejla inläggen hem till min syster som satt och publicerade dem.
Ta tåget – men tänk på… Åk tåg istället för flyg och se mer av landet och spara på miljön! Men välj inte hard seat om du ska åka i 23 timmar. Det är vad det låter som: ett stenhårt (eller åtminstone trä-hårt) säte. Tänk även på att dubbelkolla stationernas namn, många städer har flera stationer som kan heta t ex Shanghai South, Shanghai, Shanghai Hongqiao. Och sista tipset: det finns ofta både snabbtåg och långsammare tåg som kör på sträckorna, det ena dyrare än det andra, men ibland även dubbelt så snabbt.
Hongkong
Boka i god tid. Speciellt om ni är flera. De billiga och bättre boendena blir snabbt fulla.
Glöm inte en tur ut på landsbygden. Även om Hongkong är en miljonstad så är landsbygden relativt nära. Åk till exempel ut till fiskebyn på ön Lantau, eller ta en tur till den enorma bronsskimrande Buddha-statyn.
Multiple-entry visa. Eftersom Hongkong och Kina i många avseenden fungerar som två olika länder, så gäller inte samma visumregler i dem. Till Hongkong kan du som svensk resa helt utan visum, medan Kina kräver ett. Det innebär att om du kommer från Kina, åker in i Hongkong, och sedan vill resa tillbaka in i Kina igen, så behöver du ha ett visum som tillåter att du gör det, ett så kallat multiple-entry visa. Enklast är förstås att fixa det från början, vi gjorde det någonstans i Kina men tyvärr minns jag inte exakt var/hur.
Respriser – vad kostar det att åka tåg från Stockholm till Hongkong?
Priserna gällde år 2008. Fler respriser finns i min Google Maps-karta, där finns även exakt information om vilket hostel och flygbolag vi använde.
- Båt från Stockholm till Helsingfors, ca 300 sek (köpte via Silja Line).
- Tåg från Helsingfors till Moskva, 716 sek (köpte via VR).
- Tåg (transmongoliska järnvägen) från Moskva via Irkutsk och Ulan Bator till Beijing, 5000 sek inkl 10% grupprabatt för att vi var 6 pers (köpte via Iventus).
- Visum (Ryssland) 600 sek (köpte via Iventus).
- Boende Moskva 450 sek/natt (bokade via Iventus).
- Familjeboende Irkutsk, 250 sek/natt (bokade via Iventus).
- Visum (Mongoliet) 800 sek (köpte via Iventus).
- Boende Ulan Bator, 50 sek/natt på Zaya Hostel & Tours.
- 5-dagars tur, Mongoliet, 1000 sek/pp inkl ALLT (vi var 6 personer), bokade via Zaya Hostel & Tours.
- Visum (Kina), 500 sek (köpte via Iventus)
- Utöka vårt visum till multi-entry-visum för att få åka tillbaka till Kina efter Hongkong, 200 sek.
- Heldagstur till Kinesiska muren, 150 sek (inkl resa och guide).
- Tåg, Beijing -> Pingyao, hard sleep, 164 yan (köpte på stationen).
- Tåg, Pingyao -> Shanghai, hard seat (inget att rekommendera…), 217 yan (köpte på stationen).
- Tåg, Shanghai -> Hongkong, hard sleep, 470 yan (köpte på stationen).
Läs mer om när jag åkte 13 000 kilometer med tåg till Hongkong.
1 comment