Ahrenshoop – konst och romantik för soloresenärer

Sponsrad av Tyska Turistbyrån.

Solparasoll och en fotlång pastellig klänning. Det är det enda som påminner mig om att jag faktiskt inte anlänt rakt in i en krämig oljemålning från skagenmålarna. Ni vet de där tavlorna av kvinnor i fladdrande ljusa klänningar promenerandes över pärlemofärgade sandstränder i morgonrodnad. Ahrenshoop i norra Tyskland är precis så. Faktum är att Ahrenshoop faktiskt också är en gammal konstnärskoloni dit framför allt tyska konstnärer rest i över hundra år för att måla i det magiska ljuset.

Och visst är det magiskt. Ljuset.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-2
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-5
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-6
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-14

Det är varmgula havtorn mot sköra barrträd. Gammal kärlek och nudistbad. En oändlig sandstrand med de för området så berömda sandkojorna i randiga färger. Som små glasskiosker utplacerade där solens strålar träffar som bäst. Alla skräckbilder på den trötta och utdöende Östersjön byts plötsligt ut mot drömmiga strandpromenader och poetiska solnedgångar.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-1
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-7
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-9
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-11
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-12

En stad fylld med konst

Hit vill jag komma tillbaka för att ladda batterierna, strosa längs med de vita sandstränderna, måla solnedgångar och skriva på den där boken som aldrig blir varken klar eller påbörjad. Det sjuder av kreativitet och även om Ahrenshoop är en väldigt liten by på runt 600 invånare, rymmer den mängder av konstgallerier och små hantverksbodar. Jag får en guidad tur av borgmästaren himself, även han en konstnär. Det verkar vara lite så här.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-16
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-15
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-17
Det nybyggda Kunstmuseum Ahrenshoop.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-40

Inom varje människa ryms en konstnär.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-19
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-20
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-21
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-22
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-23
Galerie Dornenhaus i Ahrenshoop.

Ett romantiskt skimmer

Ahrenshoop har ett romantiskt skimmer över sig. Det är både tanken på de passionerade konstnärer som suttit i timtal på sandstränderna och iakttagit himlen och havets nyansskillnader i detalj, och det där magiska ljuset som liksom lindar in själen i bomull. Det är också de vackra solnedgångarna att vandra hand i hand i, och konstverken man kan flytta in i om man inte har någon hand att hålla. För det är det jag gillar med Ahrenshoop. Att det kan vara fint romantiskt även om man är solo.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-25
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-26
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-29
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-28
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-30

Romantik Hotel för rosa nätter

Under hela min roadtrip mellan tyska semesterpärlor bodde jag på hotellkedjan Romantik Hotel. Det är egentligen individuella hotell men som alla håller någon form av samma standard. I Ahrenshoop var det den här rosa pärlan, full av konstverk på väggarna – så klart. Hotellets namn? Namnlös. Så fint.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-31
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-27
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-32
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-34
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-35
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-38
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-41
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-63

Cykla i naturparken

Att hyra en cykel i Ahrenshoop är enkelt och billigt. De finns nästan överallt och är perfekta för en cykeltur ut till naturparken, Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft, som börjar bara några hundra meter norr om Ahrenshoop. Här är stränderna ännu mer orörda och trädens viskningar lite mer hemliga.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-42
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-43
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-54
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-45
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-50
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-51
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-55
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-59
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-60
fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-62

En plats jag verkligen vill åka tillbaka till. Det bästa? Att den bara ligger på andra sidan Östersjön. Jag tog mig hit genom att flyga med Air Berlin till Berlins flygplats och sedan roadtrippa uppåt. Bilfärden ligger på runt tre timmar ren körning. Den där dagen jag ska skriva min perfekta bok, då ska jag åka hit och sätta mig i en strandkoja.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-57

Resan var en del av bloggkampanjen #EnjoyGermanNature och #MittTyskland som var ett samarbete med Tyska turistbyrån och Nordic TB. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

fantasiresor-tyskland-ahrenshoop-47

7 kommentarer

  1. Det här inlägget var ju lite som en dikt. Helmysigt:) har tänkt mycket på att besöka stränderna i norra tyskland och norra polen efter att jag (tror det var daniella som var där ) läst om norra tyskland i en blogg. Magi 🙂

  2. Tack för tipset. Dit vill jag åka! Har en annan älsklingsplats Worpswede, liknande konstnärsort från förra sekelskiftet. Nära Bremen.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng