Bakgårdar, studentfängelse och munktoalett i Göttingen

I reklamsamarbete med Tyska turistbyrån och Nordic TB

Att mina tysklandsresor skulle bli så många till antalet var ingenting jag anade när jag satt där på tyskalektionen i klass nio och rabblade der, die, das. Men nu har jag inte bara varit där minst elva gånger, jag har även besökt staden Göttingen för andra gången. En stad full av studenter, liv och blomster både då som nu. En stad man blir sugen på att vara student igen i, om det nu inte var för det där med der, die, das.

–> Läs mitt gamla inlägg med tips till en alternativ pubrunda i Göttingen.


Budskapen man möts av på väggar och banderoller över gatorna påminner en om att det är i en studentstad man hamnat.


Glada studenter firar in höstens termin, tyskarnas motsvarighet till vår nollning.


Även den gamla kyrkogården agerar festsal för studenternas firanden.

”Göttingen – the city of poets and thinkers”. I Göttingen har hela 44 nobelpristagare vuxit upp eller studerat.


Göttingen är gulliga gränder med pubar och kaféer på rad.


Sist jag var här sken vårsolen i ett, den här gången är det hösten som flörtar.


Världens mest kyssta tjej – alla som klarat en examination måste kyssa henne.

Tips 1: ”Hotellet till akademisk frihet”

Högst upp i universitetet finns det gamla studentfängelset. Eller som studenterna själva kallade det: ”hotellet till akademisk frihet”. Hit skickades man om man begått mindre studierelaterade brott, som till exempel ridit för snabbt genom staden, innehav av farliga hundar i klassrummet eller gjort sig skyldig till ”continuing laziness”. Problemet var bara att alla studenter ville hamna i fängelset. Det ansågs lika viktigt att ha fått pappret som visade att man suttit där, som det var att få sitt diplom. Annars var man helt enkelt en loser. Och vem vill vara det? Studentfängelset togs ur bruk 1933 och numera kan man alltså besöka det som turist.


Välkommen till ”hotellet till akademisk frihet”.


Fängelset bestod av tre celler.


I skuggan av skenet från ett medsmugglat stearinljus ritade man av sin profil på väggen.


En slags dåtidens selfie wall kan man säga.


Måste ändå säga att det var ganska konstnärliga fångar som satt där.

Tips 2: Innergårdarna

Göttingens innergårdar är som små oaser. Lugna och frodiga. Rekommenderar en stadsflykt in till någon sådan för att dofta blommor, surpla kaffe, och läsa bok.

Den lilla trädgårdsoasen vid universitetet. Den är inte publik men lyckas du komma in så är den full av blomsterprakt. Bredvid hittar du det här ljuvliga trädet:


Bakom kyrkan (som är ovanlig och helt vit inuti) finns en grönskande innergård. Till höger: kaféet Gartenlaubes söta innergård.


Baren och kaféet Dots på en söt innergård där tiden tycks stå stilla.

Tips 3: Göttingens underjordiska källare

Någonsin funderat på hur en munkstjärt ser ut underifrån? Vad man valde att skriva när man klottrade på 1600-talet? Eller hur en medeltida saluhall såg ut? I Göttingen finns fem olika underjordiska källare som du kan besöka genom en guidad tur och som väcker minst sagt en del oanade tankar. Knasigast var helt klart munkarnas toalett. Toaletten var tydligen ett av få ställen som munkarna tilläts prata på – så munkarna kunde sitta på toa i timtal. Vår guide visade hålen i taket där munkarna brukade sitta bredvid varandra på rad och prata. Abboten hade ett eget hål lite längre bort.

Så här blek blir en spindel efter ett liv nere i en fd munktoalett.

Tips 4: Brunchig miljö på Esprit bar och kafé

Esprit bar och kafé är omtyckt för sin frukost och brunch. Här osar pannkakor och kaffepåtår för timlånga samtalsämnen. Även här finns en innergård som hade varit befolkad en solig höstdag i Stockholm, men påminner om att vi faktiskt befinner oss ett gäng breddgrader mer söderut.

Jag fick inte fota människor härinne, men var väldigt mysigt och fullt av frukosthungriga studenter.


Innergården i väntan på vårsolen.

Tips 5: Kaffeehus – fikalunch i skandinavisk stil

Göttingen möter Skandinavien. Förutom att du möts av en dansk flagga redan vid kassan och ägarna, två bröder, ser ut som om de skulle vara födda i Köpenhamn – så kan du plocka ihop ditt eget smörrebröd på Kaffeehus. Kaféet är dock inte danskt utan göttingenskt. Ett mysigt ställe med väldigt hipstervänlig inredning (för vem hänger annars upp sin cykel på väggen?). Men jag ska erkänna: jag älskar hipstervänliga ställen. Kaffeehus gör mig inte besviken. Ljuvliga mozzarella-paninis och cappuccino i solen – även här på en innergård!


Här bor du i Göttingen: Freigeist Hotel

Äntligen, utbryter min i-behov-av-saker-som-är-fina-gen när vi kommer innanför dörrarna på Freigeist Hotel. Ett hotell jag skulle vilja flytta in i asap. Ett drömboende.

Freigeist Hotel öppnade i augusti i år och är medlemmar i Design Hotels. Vi spenderar en helkväll i deras bar, Herbarium, och den hippa restaurangen Intuu som kombinerar japanskt med sydamerikanskt. Blir serverade den bästa gin och tonic jag någonsin druckit gjord på Göttingens egen prisade gin, Von Hallers, med örter från stadens botaniska trädgård. Och njuter av ceviche och sushi och ljuvliga efterrätter som jag skulle kunna äta varje dag resten av livet tack.


Hotellet ligger praktiskt precis vid Göttingens tågstation.


Mysig hotell-lounge som jag hade suttit och jobbat i om jag bott i Göttingen.


Örtväggen bakom bardisken i Herbarium utgör ingredienserna i många av drinkarna.


Menyn ser ut ungefär som en flora och är uppdelad utifrån olika smaktyper.


Allt var så gott så det här var den enda matbilden jag kom ihåg att ta.


Bluetooth-högtalare på rummet, ja tack.

Rummet var ljust med fina inredningsdetaljer i koppar, ljust trä och betong.


Hej hej toalettselfie.

Om du planerar in en roadtrip i Tyskland eller en tågluff så skulle åtminstone jag göra ett stopp i Göttingen. Tredje gången gillt, eller hur var det nu?


Resan var en del av kampanjen #CityBreakGermany som arrangerades av Nordic TB i samarbete med Tyska turistbyrån och Göttingen Tourismus.

2 comments

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Close