Tågluff eller bilsemester i Tyskland – 19 tyska städer att besöka

I samarbete med Tyska turistbyrån m fl

Varje år listar Lonely Planet de mest trendiga resmålen som är på kommande. Inför år 2019 så hamnar Tyskland på en andra plats. Något som också rimmar bra med den klimatdebatt som pågår just nu och det faktum att många resor skulle kunna bytas ut till närmare resmål – platser som vi kanske inte ens ser som ett alternativ eftersom de är, ja, antagligen för nära.

Jag har gjort över tio resor till Tyskland och därför tänkte jag att det var på tiden att sätta ihop en guide för dig som vill ta tåget eller bilen ner genom landet.

Bilsemester i Tyskland

Om du är sugen på en roadtrip genom Tyskland så är mitt tips att börja med att ta bilfärjan över till Sassnitz från Trelleborg. Då hinner du med att upptäcka tyskarnas semesterö Rügen som verkligen är underskattad trots (eller kanske på grund av?) att den ligger vid vår egen Östersjön. Mitt förslag på rutt slutar sedan i München varifrån du snabbt tar dig över till både Italien och Österrike till exempel. Totalt skulle den här rutten ta 19 timmar att köra. Hos Motormännen hittar du all info du kan tänkas behöva om du ska bila genom Tyskland, t ex ingår vissa tyska städer i miljözoner där bl a gamla dieselfordon är förbjudna.

Tågluffa i Tyskland

Jag hör ofta tyskar som beklagar sig över sina tåg, men för en svensk skulle jag säga att de tyska tågen är rena rama drömmen. De är många, de är rena, de är snabba, de finns överallt och de har internet. Det enda som är ap-krångligt är själva köpet (deras biljettautomatsystem kräver en instruktionsbok). Jag har nästan aldrig bokat biljetterna själv så kanske någon som läser kan ge bättre tips på hur man enklare gör detta? Jag har skrivit in tågtiderna vid varje stad här under, du hittar dem även hos Trainline t ex.

Här kommer mina 19 tips på tyska städer att besöka under en roadtrip eller tågluff:

#1: Sassnitz

Om du börjar med bilfärjan från Trelleborg i Sverige så hamnar du i Sassnitz på tyskarnas egen semesterö Rügen. En tysk stad dit många svenskar åker till bara för att inhandla alkohol och sedan åka hem igen, men som har så mycket mer. Själva stadskärnan är kantad av söta vita sekelskiftes villor, och havspromenaden har kaféer med utsikt över vattnet. Sassnitz ligger även i utkanten av nationalparken Jasmund där den berömda kalkstenskusten finns.

>> Läs mer om Sassnitz och nationalparken.




Kalkstenskusten på Rügen är berömd, här sedd från den kritvita klippan Königstuhl.

#2: Sellin

Tips på boende: Romantik Roewers Privathotel

Från Sassnitz åker du sedan längs med Rügens kust till Sellin. På vägen kan du både ta en tur till Hitlers deppiga semesterkomplex och den mer magiska bokskogen med Naturerbe Zentrum. Sellin är en gammal kurort med en underbart vit och lång sandstrand, vackert hus på pålar ute i vattnet och vita spetsvillor på rad. Här finns det ingen tågstation tyvärr, men det är bara ca 30 minuter från Sassnitz.

>> Läs mer om Sellin, bokskogen och Hitlers semesterkomplex.



#3. Stralsund

Direkttåg från Sassnitz, 53 min.

Stralsund är en gammal svenskättling, staden tillhörde Sverige i över 160 år. Här strosar du genom kullerstensgränder, färgglada gamla husfasader, dricker cappuccino på torget eller med blicken fäst vid Östersjöns ljusblåa horisont. De har även ett stort maritimt museum som bland annat visar fiskarna som finns i Östersjön, en del av världens hav som mår sådär. Lärorikt och intressant att se vad som döljer sig i det där gråa badvattnet.

>> Läs mer om Stralsund.


#4. Ahrenshoop

1 tågbyte från Stralsund, ca 1 tim och 50 min.
Tips på boende: Romantik Hotel Namenlos

Så här skrev jag efter min vistelse i konstnärsstaden Ahrenshoop:
”Ahrenshoop har ett romantiskt skimmer över sig. Det är både tanken på de passionerade konstnärer som suttit i timtal på sandstränderna och iakttagit himlen och havets nyansskillnader i detalj, och det där magiska ljuset som liksom lindar in själen i bomull. Det är också de vackra solnedgångarna att vandra hand i hand i, och konstverken man kan flytta in i om man inte har någon hand att hålla. För det är det jag gillar med Ahrenshoop. Att det kan vara fint romantiskt även om man är solo.”

>> Läs hela inlägget om konst och soloromantik i Ahrenshoop.



#5. Hamburg

1 tågbyte från Ahrenshoop, ca 3 tim och 30 min.
Tips på boende: Scandic Hamburg Emporio

Hamburg är en mix av industrier och affärsfolk, galen partygata (Reeperbahn) och mer alternativa kvarter. Till mina favoriter hör slakthusområdet Ratsherrn med hipstervänligt kafferosteri och microbryggeri, pepparkakshusstaden Speicherstadt, och alternativ shopping längs med Marktstrasse i Karolinenviertel. För mig kommer Hamburg alltid vara platsen där jag hade mitt första möte med burrata, denna ljuva italienska osträtt.

>> Läs alla inlägg om Hamburg.

Speicherstadt UNESCO HamburgSpeicherstadt UNESCO Hamburg

#6. Celle

Direkttåg från Hamburg, ca 1 tim 50 min.

En mindre tysk stad full av Hans och Greta-hus. Celle blev, till skillnad från många av de omkringliggande städerna, nästan helt skonad från bombningarna under andra världskriget vilket gör att staden idag har ”Europas största sammanhängande korsvirkesensemble”. En del är så gamla som från 1500-talet. Ett bra stopp under din bilsemester i Tyskland.

>> Läs mer om Celle och korsvirkeshus i hundratals.



#7. Hannover

Direkttåg från Celle, ca 30 min.

Hannover är kungliga trädgårdsoaser, osande saluhall och gatukonst i Linden. En stad som upplevs bäst till cykel – ta dig runt Maschsee-sjön för att få en nypa natur och besök minst en kiosk i Linden. Glöm inte en tur in i deras botaniska trädgård också för att fantasiresa iväg i deras kaktusorangeri.

>> Läs alla inlägg om Hannover.



#8. Braunschweig

Direkttåg från Hannover, ca 30 min.

Lejonstaden. Mitt på stadens torg, där står den, lejonet som även har fått ge smeknamnet till Braunschweig. En studentstad full av ingenjörer och även Volkswagens födelseort. Här är mitt tips att paddla kajak ett varv runt staden i Ockerfloden, och smaka stadens öl tillverkad på ett recept från medeltiden. Deras Happy Rizzi House är crazy men fotovänliga, och om du vill äta god flammkuchen (tysk pizzavariant) så får du en god hos Monkey Rosé.



#9. Wolfenbüttel

Direkttåg från Braunschweig, ca 10 min.

Om Braunschweig kan stoltsera med att vara Volkswagens hemvist, så kan Wolfenbüttel skryta med Jägermeistern. Det var nämligen här denna svarta förädiska dryck såg dagens ljus för första gången. Men förutom det så är Wolfenbüttel en tämligen snäll och lugn stad full av pittoreska gränder och korsvirkeshus. Här finns ett fint rosa slott att besöka, ett vackert bibliotek, och turistattraktionen Lilla Venedig.







#10. Hildesheim

1 tågbyte från Wolfenbüttel, ca 50 min.

Hildesheim är både religionens stad, men även rosornas. Här kan du gå en utstakad tur som tar dig förbi stadens två UNESCO-stoltheter: Hildesheims domkyrka och Mikaeliskyrkan. Men du kan också välja att följa rosenvägen istället som leder dig förbi stadens höjdpunkter och slutligen till den sagoomspunna, tusen år gamla, rosenbusken som växer vid katedralens torn och som överlevt bombningarna under andra världskriget. Enligt legenden kommer staden blomstra så länge busken gör det. Hildesheim har även ett pittoreskt torg, men tyvärr hann jag inte mer än att springa förbi det.





#11. Göttingen

Direkttåg från Hildesheim, ca 30 min.
Tips på boende: Freigeist Hotel

Göttingen – the city of poets and thinkers”. I Göttingen har hela 44 nobelpristagare vuxit upp eller studerat.

En stad full av studenter, lummiga innergårdar och annorlunda barer. Här kan du besöka ett före detta studentfängelse, uppleva en munktoalett underifrån, åka ubåt i marininspirerad bar eller drömma dig iväg i deras botaniska trädgård.

>> Läs alla inlägg om Göttingen.

#12. Eisenach

1 tågbyte från Göttingen, ca 2 tim.
Tips på boende: Hotel Villa Anna

Eisenach är en bra utgångspunkt för olika utflykter. Vandra den vackra Drachenschlucht (Dragon gate), gå upp i tornet i det medeltida slottet Wartburg, och avnjut en middag i potatisrestaurangen Kartoffelhaus eller den mörka medeltidsrestaurangen Lutherstube.


#13. Gotha

Direkttåg från Eisenach, ca 20 min.

Förutom det vackra barockslottet Friedenstein som blickar ut över staden, så finns det även ett gulligt litet torg i den gamla stadsdelen.

Här dansar man vals i ena kaféet, och utanför nästa spelar någon gitarr för ett storögt barn, kyrkklockornas melodier är lite vackrare och under den stora eken sitter gamla damer och tittar ut över torgets spektakel.

>> Läs mer om Gotha och slottet Friedenstein.




Friedrichsteinslottet

#14. Erfurt

Om du åker tåg slipper du ett byte om du åker till Weimar före Erfurt. Direkttåg från Weimar, ca 15 min.

Erfurt är gulliga hus, livfulla studenter och många uteserveringar. Här kan du besöka ett före detta DDR-fängelse som 1952 togs över av Stasi för att användas till politiska fångar.

Bortsett från – eller kanske på grund av – att jag och mitt resesällskap Saana från Finland välte med våran kajak i den iskalla floden, så kan jag verkligen rekommendera en äventyrlig kajakpaddling i floden Gera. Vi åkte nedför små vattenfall, vejade för stora träd, och kröp under små broar som var så låga att vi fick lägga oss raklånga i kajaken för att komma under.








#15 (#14 om tåg). Weimar

Direkttåg från Gotha, ca 35 min.

Fika med Goethe och Schiller! Weimar är söta kaféer och restauranger bakom gamla fasader med skyltar från förr, roliga små butiker, och vackra gränder att gå vilse i. Här kan du besöka det vackra Herzogin Anna Amalia Bibliothek och både ett Bauhaus-museum och själva Bauhausskolan. Weimar har kallats för de intellektuellas stad, och vem vill inte känna sig smart för en dag?

>> Läs mer om Weimar.



Bauhausmuseum

16. Schmalkalden

1 tågbyte från Erfurt, ca 1 tim 40 min.

I Schmalkalden står korsvirkeshusen på rad och hälsar. En ganska liten stad men väl värd en strapats. Så mycket hus-ögongodis! Även mungodis i form av en nougatfabrik som står och puttrar i utkanten med en livs levande nougat-fontän.

>> Läs mer om Schmalkalden och slottet Wilhelmsburg.



#17. Coburg

2 tågbyten från Schmalkalden, ca 2 tim 35 min.
Tips på boende: Hotel Villa Victoria

Staden som inte bara har ett slott utan fyra. Även staden som Luther beskrev som “synnerligen förtjusande”. Här tar du en würste på torget inramat av vackra hus från fyra håll. Eller en lokalbryggd öl på bryggeriet precis bakom torget.

>> Läs mer om Coburg och slottet Ehrenburg.




#18. Nürnberg

Direkttåg från Coburg, ca 1 tim och 10 min.

Självklart har Nürnberg sin egen variant av SoHo: GoHo. GoHo är en förkortning av området Gostenhof och utgör stadens lite mer hippa kvarter. Här finns kul design att shoppa, flera second hand-butiker, mysiga kaféer och framför allt: knasiga, coola, kreativa, kuliga människor att sitta och spana på. För den mer historieintresserade är ett besök på Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände ett måste. Eller egentligen borde ett besök där vara obligatoriskt.

>> Läs mer om Nürnberg och dess slott.

#19. München

Direkttåg från Nürnberg, ca 1 tim och 10 min.

Ölets mekka, München. En stad jag egentligen inte spenderat så många timmar i, men som åtminstone är värd en visit för ett besök i en klassisk biergarten. Det var här Oktoberfesten föddes. Från München har du även bra tågförbindelser till andra städer. Kanske gör du som vi gjorde och köper med dig delikatesser från stadens matmarknad, för att sedan hoppa på tåget mot Venedig och njuta av vad som eventuellt är Europas vackraste tågsträcka?

>> Läs mer om München.


Det här inlägget är en del av reklamkampanjen #CitybreakGermany som arrangeras av Nordic TB i samarbete med Tyska turistbyrån, Visit Thuringia och 9 cities in Niedersachsen.

5 comments

  1. Massor av fina tips!
    ICE tågen är snabba och fina men de andra känns som hemma tycker jag och det är ganska risiga vagnar på mjölktågen Hamburg-Köln. Det enda jag annars inte håller med om är WiFi. Ofta är det urkass täckning långa sträckor mellan städer. Då rekommenderar jag på ICE att man bokar så kallad Handy-plats (tycker förövrigt det är lite smålustigt hur tyskarna tagit detta engelska ord till sig, de som brukar vårda sitt språk mer).

    1. Tack, vad bra med dina kompletteringar! Bra tips med Handy-plats! Det är sant att internet kommer och går en hel del, men har ändå alltid haft det på alla tåg jag åkt. Här hemma saknas det fortfarande ofta helt upplever jag. Men börjar bli bättre här med 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Close