Ibland reser jag själv. Ett sätt att få den där egentiden. Tid till att tänka, reflektera och känna. Att resa själv som tjej har aldrig varit något problem för mig, men så använder jag alltid sunt förnuft, litar på min magkänsla, och checkar av nedanstående försiktighetsåtgärder. Helst skulle jag önska att jag inte hade behövt rikta tipsen specifikt till kvinnor, men tyvärr ser verkligheten ut som den gör. Många tips passar dock även för män.

Solo-lyx: beställa roomservice och äta i hotellsängen.

Mina försiktighetsåtgärder

#1. Läs på hos UD

1A är att kolla Utrikesdepartementet reseinformation om säkerhetsläget i landet. Avråder de från att resa till vissa delar? Finns det vissa säkerhetsåtgärder man bör ta? Det kan t ex handla om särskilda klädkoder för kvinnor. Ladda ned deras app Resklar för att få en praktisk checklista över saker att tänka på.

#2. Se åtminstone ut som att du har koll på läget

En borttappad ensam tjej som ser vilsen ut, är ett tacksamt byte för både det ena och det andra. Om du känner att du hamnat i en situation eller på en plats som inte känns helt säker, låtsas åtminstone som om du har koll på läget. Det är en övningssak, jag har blivit så bra på det så jag tror att jag ibland kan avskräcka folk från att prata med mig även när jag vill det. Bestämda steg och stadig blick räcker långt.

#3. Klä dig som en local

Jag tänker fortfarande på min och mina fem tjejkompisars lättklädda klädsel under vår backpackingresa genom bland annat Malaysia och Indonesien i områden som var väldigt muslimska och där de lokala kvinnorna knappast gick runt i linnen och korta shorts. Vi var tonårstrotsiga och tyckte att “vi ska minsann inte anpassa oss bara för att snuskiga män inte kan behärska sig”. Well, på ett sätt kan det låta vettigt, men samtidigt är det inte riktigt där fighten om jämställdhet bör tas. Nu var vi sex stycken totalt, så vi var ganska förskonade från jobbigheter ändå, men när jag reser själv försöker jag anpassa mig mer efter den lokala klädkoden för att undvika onödig uppmärksamhet.

#4. Skaffa kopior och backups

Backup i form av ett extra kontokort till en annan bank ifall ditt av någon anledning inte fungerar (hände mig senast när jag skulle betala hyran i Fiesole). Ha även ett gäng med USD-dollar och/eller Euro beroende på var du befinner dig. Se även till att göra en backup på ditt pass och visum i form av att fota av det och mejla det till dig själv och någon annan därhemma. Jag brukar även mejla alla hotell- och flygbokningar till mina föräldrar så att de vet var jag befinner mig och när.

#5. Bli inte stupfull

Ingen raketforskning direkt. Handlar inte om att du inte kan ta ett glas prosecco om det gör dig glad, men undvik att bli stupfull. Behöver inte förklaras närmare va?

#6. Undvik ankomster mitt i natten

Att anlända själv till en helt ny stad mitt i natten är lite av en mardröm för mig. Därför ser jag alltid till att landa när det fortfarande är ljust. Kolla även upp innan vilka taxibilar som är säkra, eller vilken flygtransfer du bör ta, för att slippa bli påhoppad vid utgången av alla svarttaxibilar som garanterat kommer stå där och väsa “taxi ma’am”. Ett annat tips är att boka flygplatstransfer via hotellet redan när du bokar ditt rum (om de erbjuder den servicen).

#7. Det klassiska vigselringknepet

Jag har visserligen aldrig kört med en faktisk vigselring, men däremot är det ofta användbart att låtsas vara gift. “My husband is waiting, I have to go.” Om det sedan ställs följdfrågor på det, typ “jag ser ingen vigselring”, så är det dags med nästa knep: att ta kommandot och inte låta den andra personen styra vad du ska svara på och inte. Du måste helt enkelt inte svara på tilltal överhuvudtaget. Jag brukar bara le lite överlägset tillbaka, typ “ja lilla gubben där kan du sitta och hålla låda men det här geniet har zoomat ut”. Brukar avsluta de flesta konversationerna med att den andra blir obekväm.

Solo-roadtrip i södra Tyskland.
Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng