Att resa med mens

Om Guds straff till kvinnan var ”med smärta skall du föda dina barn”, så har dom definitivt missat att skriva in delen där vi ”varje månad skola genomlida blod, tårar och smärta hämtad från underjorden” för att detta ens ska kunna ske. Det kan vara så att jag var tvungen att få mensvärk från helvetet för att få ut det här inlägget, men här är en text jag lääänge tänkt publicera.

Att resa med mens och hur det kan störa en semester

Första gången mens förstörde en halv resa för mig var när jag var fjorton år och skulle åka på klassresa till Island. I ett halvår hade jag drömt om den där Blå lagunen, men minsann, stod inte mensen där och knackade på samma morgon. Bada gick så klart ändå, men i den åldern, not so fun.

En annan gång var när vi hade skumpat ut i en ryska mini-van på den mongoliska stäppen, hittat en nomadfamilj som lät oss sova på golvet i mitten av deras jurta. Jag minns hur jag vaknade och ba ”oh no”. Ni som vet, ni vet. Tur att det var mörkt eftersom stäppen bestod av absolut noll träd eller buskar för att vara exakt.

Min poäng: mens är inget som åtminstone jag tycker är kul, och som mer eller mindre kan förstöra upplevelsen av en resa. Men det finns saker som skulle kunna göra det smidigare. Menskopp är enligt många guds lösning på problemet. Men i så fall glömde han (hon? hen? vem?) den delen av oss som inte gillar att hantera mer blod än det som redan ej är valfritt. Så här är några förslag till förbättringsåtgärder som hade hjälpt även oss.

Mongoliet
Den mongoliska stäppen med lååång utsikt 360 grader.

Vad man kunde önska av världen apropå mens

 • Tampongautomat. Titt som tätt på allmänna toaletter på flygplatser och tågstationer ser jag kondomautomater vid toaletterna. Well, jättekul för den som använder dom, men hur hade det varit med en TAMPONGAUTOMAT? Har flera gånger tvingats springa runt i nöd för att hitta en butik. I många länder säljer de inte ens tamponger på andra ställen än för dyra pengar på apoteket (Italien, hej!). Jag må låta irriterad, men ärligt, hur svårt?
 • Mens-kit på hotell. Hur många använder det lilla skoputsar-kitet som brukar finnas på hotellrummen? Eller för den delen: sy-kitet. Ge mig ett litet paket med tamponger, bindor, trosskydd och Ipren. Kanske en nöd-choklad också. Det här är min affärsidé, vem är med mig på att sälja in?
 • Sprid rätt information. Det översta jag hamnade på efter en snabb googling om mens och resa var en debattråd om att ”mitt liv är förstört, har fått mens på badresa, vågar inte berätta och min mamma vill inte att jag använder tampong pga tampongsjukan” och tipsen som kommer in är i stil med ”du kanske kan lägga dig i badkaret och försöka blöda ut allt”. Hjälp till att sprida rätt information. Här är mitt bidrag:
  • Tampongsjukan. UMO skriver: ”TSS (toxic shock syndrome), även kallat tampongsjukan, är idag mycket ovanligt.” Klart att tampongföretagen vill att man byter ofta, misstänker starkt att det är anledningen till att de fortfarande varnar om tampongsjukan på förpackningarna.
  • Skjuta upp mensen. Det går att göra även om du inte äter p-piller. Får dock tyvärr motsatt effekt på mig, så ta det inte förgivet.
  • Bada med tampong. Det går finemang. Man vill gärna byta efteråt, men man överlever även om det inte sker på sekunden.
 • Ta bort tabu. Sist men inte minst tänker jag att vi alla har ett ansvar att börja prata mer om mens. Är det inte helt sjukt att det är så tabu? Typ 50% av jordens befolkning har det så ofta som varje månad under en stor del av sitt liv, och ändå går vi och viskar ”har du en tampong till mig” och gömmer den i handflatan. Om vi började prata om mens på ett lika naturligt sätt som vi pratar om något annat, så tror jag definitivt en del av det som gör att det känns jobbigt med att ha det på resa för många skulle minska.

Please, hjälp mig fylla på det här inlägget med dina bästa tips eller förslag till förbättringsåtgärder till kommande generationer som googlar problemet så de slipper läsa om hur de ska ”blöda ut”.


Foto lånat av Katarina från Äntligen vilse, taget av Liv Strömquists menskonst på Slussens tunnelbanestation.

23 kommentarer

 1. Tycker ändå de är ganska duktiga på många flygplatser vad gäller bindor/tamponger – till och med på Madagaskar hittade jag en automat (till min STORA lycka pga fick köra nödlösning med strumpor!! Förvisso rena, men ändå). Mitt tips är att ha koll på mensen genom en app (finns tydligen massor av bra) och därmed faktiskt förbereda sig med rätt grejer i packningen. Jag tänker VARJE månad att jag borde börja tracka, men blir lika förvånad varje gång mensen kommer…. hahahah! Med andra ord – borde först och främst ta tillvara på mitt eget tips om app. Kanske är 2019 året då det händer!??

  1. Vad bra om det finns ibland, jag måste ha missat dem alla. Haha I feel you, nöden har ingen lag. Är lika förvånad själv varje gång, kanske därför jag är så irriterad på avsaknaden av dessa saker. Men det kan också störa mig att halva befolkningen (kvinnorna såklart) ska behöva planera allt i förväg för att inte behöva ha strumpor i trosorna…

 2. Alltså fy fan vad jag hatar mens. Och känner så himla mycket igen mig i att få det på en badresa i ung ålder och inte våga prata med någon om det. 🙁 Sjukt bra inlägg, bort med tabun! Och hur svårt kan det vara med automater?!

 3. Jag har alltid med mig extra tamponger i min badrumsväska då jag reser någonstans, slänger alltid in många, och lite till. Sedan har jag även en förmåga att alltid lägga tamponger i alla möjliga olika fack på handväskor och ryggsäckar, t.o.m i mitt first aid kit 🙂 Jag har tur för jag får aldrig någonsin någon mensvärk, inte sådär som en del andra får iallafall, det är jag tydligen skonad från. Har för mig att jag sätt tamponger och bindor på både hotel rum och Airbnb på sistone och det är ju hur bra som helst! Något jag tycker mycket mindre om är att vara ute i fält, eller vandra då man har mens. Men brukar nuförtiden alltid ha med kleenex (i typ en ziploc eller något annat som stänger ute väta), alcogel och tamponger i mina fickor, samt ziploc eller hundbajspåsar for the leftover. Rent i ena fickan och använt i andra. Brukar funka fin fint. Har aldrig använt menskopp men har länge funderat på det.

 4. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan p-piller. Med dem styr jag bort mensen från allt roligt. Resor, fester, viktiga grejer på jobbet. Och väljer dessutom numer att inte få mens så särskilt ofta. Var tredje månad duger bra tycker jag. 🙂

  1. Jag kan verkligen förstå dig! Jag slutade med p-piller för ett tag sedan på grund av är så tveksam till att äta hormoner konstant, men är inte helt främmande till att börja med det igen heller.

 5. Jag använder menskopp. Eftersom man inte behöver tömma den på ca 12 timmar så brukar det funka mycket bra när man reser. Man cyklar, rider, tränar och simmar helt obehindrat. Älskar min menskopp, den har gett mej stor frihet och jag till och med ”glömmer bort ”att jag har mens.

  1. En dag ska jag åtminstone prova menskopp. Men mår typ illa bara av tanken på att behöva tömma den på blod. Tycker det räcker med det blod man behöver hantera ändå. Men jag ska utmana den känslan… jag lovar… 🙂

 6. På den tiden jag hade mens man kunde ställa klockan efter såg jag många gånger till att få utskrivet skjuta-upp-mensen-piller innan resan. De funkade utmärkt och jag slapp mens, värk och den där Barbapapa-olustkänslan av att vara uppblåst och klumpig. Alla märken fungerar dock inte, iaf inte på mig, bara Primolut-Nor. Men ett mens-kit på hotellet vore ju toppen! Jag är på!

 7. Bra inlägg! Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter av detta. Jag har inte haft mens på drygt tio år, eftersom jag äter p-piller utan uppehåll för mens. Anledningen till detta är egentligen min migrän, eftersom jag inte klarar de hormonella skiftningarna. Nåväl, det intressanta kring detta är alla ideer som finns kring att man ”måste” ha mens. Jag förstår absolut att alla inte vill äta hormoner osv, men om man nu väljer att göra det, varför göra uppehåll för mens? Nej, det finns ingen vetenskaplig evidens för att mensen har något syfte eller att det ska vara dåligt att inte ha mens. Men till och med en del barnmorskor tror det (till gynekologernas irritation). När jag frågar varför jag borde ha mens svarar vissa barnmorskor (obs inte alla förstås!) någonting snurrigt om ”kulturellt”, ”att vara kvinna” etc. En gav ett exempel på en kultur där man inte känner sig som kvinna om man inte har mens. Ok…? Hur som helst, om man nu ändå äter p-piller så är frågan varför man måste göra uppehåll för mens? Jag slipper eftersom jag får migrän. Men alla andra …? När det inte finns något vetenskapligt som säger att mens är bra …? Jag har glömt hur det var att ha mens, men längtar inte tillbaka 😉

  1. Superintressant att läsa, tack för att du delar. Viktigt också! Tänk att det inte görs mer forskning kring detta? Och helt sjukt med kommentarerna du fått höra, känner mig nog aldrig så okvinnlig som just när blodet rinner mellan benen haha alltså det vore ju hemskt om det var DET som var att vara kvinna?!

 8. Bra inlägg! Tror det är många som tycker det är drygt att resa med mens, särskilt i länder med hål-i-golvet-toa utan rinnande vatten eller spritgel. Jag brukar försöka planera, men lider inte heller så mycket av det som jag tror att andra kan göra, har nog tur här!

 9. Jag tycker kanske inte mensen i sig är ett problem, även om det såklart nästan aldrig är kul då den kommer. Har menskopp och glömmer bort blodet. Det jobbiga enligt mig är humörsvängningarna
  och måendet precis innan mens och de är lite svårare att påverka. Bra inlägg! 🙂

  1. Viktig del att lyfta också! Jag lider själv inte av humörsvängningar osv, men vet att många göra det och det verkar minst lika jobbigt som själva mensen. Kanske inte just då man vill befinna sig på sin romantiska weekend liksom…

 10. Kanske lite off topic MEN alla tjejer och KILLAR som vistas utomhus och gör upp eld och sådant borde ha tamponger i sin ficka pga de är världens bästa grej att göra upp eld med. De brinner som utav bara HELVETE. Så, vistas du utomhus – ge tamponger till din kille!

 11. Hurra! Så bra skrivet. Har också tänkt på att ”mensvärk” borde vara en sjukt legitim anledning för att ex. inte kunna jobba – men hur vanligt är det att man drar den till sin manliga chef, typ?

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng