De sa inte upp sig från sitt 8-5 jobb, men reste ändå runt jorden

Det här är en hyllning till några äventyrslystna kvinnor som inte har bytt ut den trygga vardagen mot ett liv på resande fot, utan de lyckades att få ihop skiten ändå.

Det råder någon slags epidemi i att säga upp sitt jobb och resa runt jorden istället. ”De bytte tryggheten i villaförort mot resten av världen”. ”De sa upp sig från sina 8-5 jobb och reste jorden runt istället”. Det är ju förstås helt fantastiskt att det går att göra något sådant, att vi har den valfriheten och möjligheten. Och jag kan verkligen förstå att man väljer att göra en sådan sak. Jag har själv gjort det och skulle kunna göra det igen.

Men, och nu ska jag säga någonting som jag inte verkar vara överens om med sensationsjournalisterna, de som imponerar på mig är inte de som säger upp sitt liv här hemma för att konstant vara på resande fot (jag menar, to be honest, det är ingenting nytt idag och rätt så lätt att göra om man är svensk). Det som imponerar på mig är de som jobbar heltid, lyckas träna varje vecka, använda återfuktande nattkrämer, äta någorlunda hälsosamt på regelbundna tider, sova i rimlig tid, städa varje helg och kanske till och med svabba golven varannan, tvätta kläder på rätt gradantal, dricka prosecco med vänner, ha en gullig katt eller kanske en rumsren hund, eller åtminstone en kul hobby, en normalt intelligent man (eller fru för den delen), och dessutom barn. OCH får till att resa. DET imponerar på mig.

Kanske är det för att jag själv går igenom någon slags trettioårskris i förväg. Men tycker det där med harmoni i livet är så himla svårt men viktigt, och jag förstår inte hur man kan få det att gå ihop MED barn när det till och med är svårt utan.

Så, här kommer fyra kvinnor som lever ett tillsynes Villa-Volvo-Vovve-liv men som ändå lyckas vara äventyrliga vagabonder och som jag inspireras av just nu (eller det gör jag egentligen alltid, men lite extra just idag):

(Fotona tillhör respektive bloggare.)

#1. Resfredag


Annika Myhre lyckas inte bara med konststycket att driva en av Sveriges främsta resebloggar och rese-podcast, hon har dessutom tre (3!) urgulliga och välfriserade barn och en supertrevlig man. Jag inser dock min inkonsekvens i den här listan, eftersom jag börjar med en person som just bytt 8-5-juristjobbet mot konsultlivet, men för min del känns det ännu mer inspirerande att se hur det går att få ihop ett liv som liknar mer mitt eget. ”Om det gick för Annika så…” försöker jag intala mig.

#2. Livet från den ljusa sidan


Om jag ska tänka på en harmonisk person så tänker jag på Lisa Fahlåker. Hon känns som ordet harmoni personifierat. Att hennes bloggnamn är Livet från den ljusa sidan känns liksom fullkomligt perfekt. Även Lisa har tre barn och bor i villa, tränar, jobbar heltid, driver resepodcast – och reser jorden runt. Läs det här inlägget så förstår ni varför hon är med i den här listan.

#3. Come fly with me


När Towe Ahlin inte är hemma i Hammarby Sjöstad så befinner hon sig – med sina två barn och man – på någon paradisstrand i Thailand, i någon djungel i Vietnam eller på något glamoröst mingel i Stockholms innerstad. Kanske har hon dolda superkrafter för hon får det att gå ihop med både heltidsjobb, träning och barnhämtning.

#4. Geotraveler’s Niche


Varje gång jag går in på Facebook har Lola Akinmade Åkerström vunnit något pris, gett ut en bok, eller bara postat helt magiska bilder från ett helt vanligt fotouppdrag av National Geographic på någon exotisk plats på andra sidan jordklotet. Jag skulle lätt nöja mig med fotouppdraget, men Lola lyckas dessutom med att ha två barn och en man och en egen business!

Med det sagt: jag är för tillfället extremt sugen på att ändå byta vardagen mot ett liv i någon annan stad. Kanske blir det en höst i Rom? Eller Bali? 

 


 

Jag vill även passa på att säga hur förjävligt det är, det som hände på Drottninggatan i fredags. Jag bor i Stockholm och är nog fortfarande lite i chock. Jag tänkte länge att jag skulle blogga om det på något sätt, det kändes liksom som det mest naturliga att göra det. Men har svårt att sätta ord på allt. Måste få lite mer tid… 

15 kommentarer

 1. Sicket bra inlägg! Vardagshjältinnor är verkligen värda att hyllas! Heja Towe, Lisa, Annika, Lola och alla andra fantastiska livspusslare därute!

  1. Tack själv för inspirationen 🙂 Ja alltså friheten är förstås värd mycket också! Kanske är nyckeln att göra det först? Hm…ska nog ta mig en närmare titt på den där Rom-planen jag har 😉

 2. Sofia – du gör det igen, och igen. Så bra inlägg, så rätt val av kvinnor att hylla, så bra beskrivet, med både det fina och kantstötta i vardagen. De förtjänar all credd och pepp. Jag håller helt med mig, det här imponerar och förtjänar sina rubriker!

 3. Ja det är så himla inspirerande med människor som på något vis lever ett mer ”vanligt” liv och kan vara vagabonder samtidigt.

  Och vilka kvinnor sedan! Bara kvinnor såklart. Wowigt

 4. Tack så mycket Sofia!!
  Som de brukar säga… ”Behind every married feminist is a strong man”. Min man är den bästa och vi stödjer varandra.

 5. Åh, tack snälla! Det häftiga, och märkliga, är att jag har blivit mer målinriktad och effektiv för varje barn jag har fått. Det hade jag nog aldrig kunnat tro när jag för snart nio år sedan, gråtmild och hormonstinn, tittade ner på min tjocka gravidmage och funderade på om livet någonsin skulle kunna bli detsamma… Att anställa småbarnsföräldrar borde stå högt upp på varje arbetsgivares önskelista, just sayin’.

  Oerhört glad över att få platsa på den här listan, det betyder verkligen mycket. Kram!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng