Pärlemorhimmel och sidenhav i Kotor och Dobrota, Montenegro

Funderar du över vart du ska resa i sommar? Vill du ha sol och bad men ändå billigt? Mitt tips just nu: res till Kotor, eller närmare bestämt Dobrota, i Montenegro!

Sommaren 2017 var året då det kändes som att alla resebloggare jag följer besökte Kotor i Montenegro. Jag ser det som ett tydligt tecken på att landet är ett resmål som verkligen är på kommande. Här badar du i Adriatiska havet, strosar i söta gränder och njuter av lugnet trots högsäsong.
Tips: hyr lägenhet i Dobrota nära Kotor

tips från Resfredag hyrde vi en lägenhet från Apartments Iovanic i Dobrota, en mindre ort som ligger i Kotorbukten bara fyra kilometer från staden Kotor. Där är turisterna färre och vi får en egen privat strandremsa som är till för bara oss och några få boende i området. Kotorbukten är nästan helt stängd vilket gör att vattnet knappt krusar sig på ytan. Det känns som att bada i en säng av lenaste sidenlakan.


Mitt resesällskap Linda som driver resebloggen Resa medvetet.

Solnedgångarna i Dobrota och Kotorbukten

Solnedgångarna i Dobrota och Kotorbukten är magi rakt igenom. Här har vi första parkett från solstolarna (som alltid är lediga trots högsäsong mitt i juli) över Europas mest sydliga fjord Kotorbukten. De mörka bergssiluetterna skapar dramatik och är även de som gett landet sitt namn – Montenegro betyder kort och gott Svarta Berget. Här skulle jag enkelt kunna spendera en hel vecka på solsemester med kompisgänget, eller med min framtida man var han nu finns (om han finns, kanske bör tilläggas också).Maten i Montenegro

Jag spenderade inte tillräckligt med tid för att hinna få en känsla för den montenegrinska maten (eller så beror det på att vi inte lyckas pricka in några riktigt bra ställen?). Restaurangpriset är dyrare än Albanien, som jag och Linda rest i precis innan, men billigare än hemma i Stockholm. Längs med stranden från Dobrota in mot Kotor, och även åt andra hållet, ligger restauranger utplacerade längs med vattnet så det är enkelt att få sittplats med havsutsikt.
Kotor Stari Grad – gamla stadsdelen

Det går att promenera in till Kotor från Dobrota, men jag skulle ändå rekommendera en hyrbil. Då kan du även åka på andra utflykter upp i bergen eller till de närliggande byarna. I Kotor finns en Stari Grad, det vill säga en ”gamla stan” som är omringad av en medeltida ringmur. Stadskärnan finns med på UNESCO:s lista över världsarv och är precis så där söt som du vill att en liten stad ska vara på semestern.

Medan Linda springer 1350 trappsteg upp till Castle of San Giovanni i trettiofem graders hetta så gör jag det gör jag gör helst i en ny stad: går vilse. Kikar i gränderna. Insuper atmosfären och en och annan cappuccino.I Kotor är det fullt av katter. På t-shirts, kaffekoppar, och i gränderna. Passerar en insamling till förmån för övergivna katter, för vem kan motstå kattungarnas blickar i fönstret? I Kotor ska det tydligen även finnas ett helt kattmuseum!Läs mer hos andra resebloggare7 kommentarer

  1. Vi fick i vår tur tips från Tobias kompis som åkte dit på MC-semester och hyllade Kotor till skyarna. Jag är glad att vi följde hans råd. Alltså, vi hade ju bara tänkt stanna en natt och dra vidare mot Albanien, men vi blev kvar, landade, SÅ skönt.

    Superfina bilder och beskrivning, blir sugen på att åka tillbaka!

  2. Känns ju som att det är det här som är paradiset! Så vackert fångat både i bild och ord. Dit måste jag ta mig någon dag.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng