En tugga av världen – en dag på Amsterdams flygplats Schiphol

Reklamsamarbete med KLM

Att spendera tolv timmar på en flygplats anses generellt kanske inte vara så kul. Det hänger ofta ihop med försenade flygplan eller väääldigt långa resvägar. Jag tillhör kanske den lite ovanligare sorten, men jag älskar flygplatser. Känslan av att alla är på väg någonstans, känslan av att få smaka lite på resten av världen. Jag hatar såklart försenade flyg, och det finns förstås mer eller mindre roliga flygplatser. Men jag har två favoriter: Köpenhamns flygplats Kastrup och Amsterdams flygplats Schiphol.

Foto t.h. Annika Myhre

Jag är här bland molnen. Så ni kan inte nå mig.

För några veckor sedan så hängde jag alltså runt på Schiphol i tolv timmar tillsammans med ett gäng europeiska bloggare och svenska Annika Myhre från Resfredag. Tillsammans med KLM Royal Dutch Airlines, som har Schiphol som sin hemmaflygplats, fick vi besöka flylplatsen ”bakom kulisserna”. Och ja, här finns saker att göra för ett helt liv känns det som.

Foto: Annika Myhre

Första gången jag stod på en landningsbana.


Tänk att man för bara drygt hundra år sedan hade skrattat åt tanken på att se flygplan gå ned för landning så här var 90:e sekund.

Vi fick stå på landningsbanan och se stora plan åka in för landning ovanför våra huvuden. Vinka avsked till piloter som var på väg ut mot Atlanten. Vi fick se alla faciliteter i loungerna, från mysiga utomhusterrasser, meditationsrum och spa, till riksmuseets konstutställning, och lekrummet dit barn som reser själva får komma. Flygplatspersonalen berättade att ibland har de barn som är så små som fyra år som flyger ensamma med byte i Schiphol. Så sorgligt ändå.


Resfredag spanar in passagerare, vart är alla på väg? Läs hennes fina (och matnyttiga) inlägg från Schiphol.

Mina 5 Schiphol-favoriter:

#1. Den enorma klockan i lounge två, den så kallade Schipholklockan. Klockan rymmer en man i målaroverall som varje minut suddar ut minut- och timvisaren och målar dit nya. Som om det bodde en man inne i klockan. Det gjorde det dock under de 24 timmarna som man spelade in videon, eller närmare bestämt två stycken. Ett tvillingpar byttes av och målade dit minutrarna.

#2. Schiphols fokus på hållbarhet. Att flyga är knappast någonting miljövänligt. Tvärtom. Det är även mitt ständigt dåliga samvete. På Schiphol försöker man åtminstone göra det bästa av situationen genom sitt mål att bli ”zero waste airport” år 2030. Miljötänket gick som en röd tråd genom hela flygplatsen.

#3. Chokladhimlen Café Cocó. Jag har tillbringat många mer eller mindre (ofta mindre) frivilliga mellanlandningar på just Schiphol, och de allra flesta gångerna har jag hamnat på Café Cocó. Det ligger praktiskt bredvid transfer-disken, nära en wifi-zon, har sköna fåtöljer och kafébord lite avskiljt med utsikt över flygplatsen, och framför allt: de har allt i lyxig chokladväg du kan tänka dig.

#4. Airport Park i lounge ett. De har byggt upp som en inomhuspark med fågelkvitter och träd. Här kan man chilla, jobba, eller ladda mobilen och få motion samtidigt genom deras laddningscyklar. Har aldrig testat men såg mysigt ut!

#5. På flygplatsen har man nyligen öppnat ett hotell, YotelAir, som var himlans smart. Med inspiration från Japan har man gjort supersmå rum (det på bilden var en större variant pga de små rummen var så små att jag inte ens lyckades få plats med dem på en bild) som går att hyra per timme. Eftersom hotellet ligger inne på själva flygplatsområdet så kan man alltså gå hit och hyra ett rum i några timmar under sin mellanlandning. Perfekt för en person som jag som är ett stort fan av powernaps. Det kortaste du kan hyra ett enkelrum är 4 timmar och då kostar det 500 kr, och sedan betalar du 100 kr till för varje extra timme. Mer sådant här i världen, tack!

Resan i filmformat

Jag har gjort en liten video från resan som även avslutades med ett par dagar i mitt favoritland alla kategorier: Italien. Fler inlägg från Rom-vistelsen kommer, men här får ni ett litet smakprov så länge. Berätta gärna vad ni tycker om den eftersom det är lite av videopremiär här på Fantasiresor. Vill ni se mer video? Eller ska jag lägga min tid på annat?


Den här resan skedde i samarbete med KLM som en del av kampanjen #klmtop10. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

12 kommentarer

  1. Tycker videon var himla mysig! Kul att få se en snutt av den sjukt coola klockan också :O Sen var det kul att läsa det här inlägget då jag själv flyger till flygplatsen i november för vad jag tror blir första gången!! 🙂

    Gillar idéen av de där mini-hotellrummen för powernaps, men tänker själv att jag skulle känna sån press på att sova att jag förmodligen inte alls skulle kunna somna?!! Haha.

    1. Vad kul att du ska dit! Hälsa 😉 Haha förstår vad du menar med att känna press. Men är det en sak jag är jäkligt begåvad på så är det att sova och somna var som helst haha. Du får berätta sen om du testar dem!

  2. Älskar också flygplatser bakom kulisserna iofs framför också när man hänger där frivilligt. Vilket drömsamarbete. Grattis!

  3. Tjusigt. Jag älskar också flygplatser och tågstationer ( nä, inte pendeltågstationer).
    Kul med filmförsöket. Var fick du tag på violinisten??

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng