Praia do amado på Algarvekusten i Portugal”En plats man blir lycklig av”

På Europas sydligaste udde, omringad av Atlanten å ena sidan och en nationalpark å andra ligger Algarvekustens pärla, Sagres – även kallat Världens ände. ”En plats man blir lycklig av”, enligt vår chaufför Rui. En plats som både rymmer surfingparadis, törnrosdalar och ett lugn att andas i.

Cape St Vincent Portugal AlgarvekustenStadsfakta

Hemvist för Henrik Sjöfarare

Sagres är en liten portugisisk fiskeby med knappt 2000 invånare längst ut på Europas sydvästligaste spets, även kallat Världens ände. Från Cape Saint Vincent är det sedan 5000 kilometer öppet klarblått hav till Amerika. Härifrån planerade Henrik Sjöfarare i början av 1400-talet flera stora upptäcksresor, bland annat till Azorerna.

Till Sagres åker Lissabonborna varje vecka för att köpa stadens berömda sardiner. På kvällarna livas den stillsamma fiskebyn upp av surfarna som stiger i land från sina vågbarriärer för att besöka någon av barerna, Pau de pita bar är en av de mest populära.

Stränder

För både surfproffset och parasollmänniskan

Sagres ligger inbäddat i ett 76 miljoner kvadratmeter stort naturreservat vilket innebär att omgivningen är och förblir oexploaterad. Den sparsmakade turismen gör att stränderna aldrig blir fulla och man kan alltid hitta en tom avsides strandremsa – året runt. Inom fem, tio minuter har du stränder i de allra flesta väderstreck att välja mellan beroende på dagens sol-, vind- och vattentillstånd.
– De flesta av stränderna har blivit tilldelade ”Blue flag award” bland annat på grund av vattnets speciella blåa färg, berättar Daniela Berendonk på vårt hotell.

Praia do amado på Algarvekusten i PortugalPlaya Barranco, Algarvekusten i PortugalPraia do castelejo på Algarvekusten i PortugalPraia do castelejo – för att nå stranden måste du köra igenom ett helt otroligt landskap proppfullt med vita cistrosor – som en enorm törnrosdal. Värt en resa bara det. Blommar från mars till slutet av juni.

Praia da Martinhal – en populär strand bland vind- och vågsurfare dit du kan åka för att förundras över talangerna, smygskratta åt nybörjarna – eller varför inte testa själv?! Härifrån kan du boka de allra flesta slags vattenaktiviteter. På morgonen är det pilates och yoga vid vattenbrynet.

Aktiviteter

Till fots längs med världens ände

I området kring Sagres kan du rida och cykla genom törnrosdalar, segla och kajaka över klarblått vatten, göra yoga och pilates på stranden, dyka, fiska, vågsurfa, vindsurfa och draksurfa. Men ett absolut måste är att boka in en vandring längs med Algarvekusten. Det kommer att bli en vandring genom vildtimjan, eukalyptus, pinjeträd, mandelträd, citroner och småblomster i alla hjärtats färger, former och dofter. Dofterna! Som att gå på den vackraste gotländska sommaräng.

Pilates på stranden vid Martinhal i Algarvekusten PortugalVandring i Martinhal på Algarvekusten i Portugal

Här bor du

Martinhal Beach Resort & Hotel

I Sagres finns det få ställen att bo på, men ett toppenställe: Martinhal Beach Resort & Hotel, ett femstjärnigt och mycket prisvärt resort precis vid stranden, 20 minuters promenad från Sagres. Eller resort – det är snarare som en hel liten by. Här finns boutiquer, cykelbanor, pooler och restauranger för alla smaklökar. Visionen är ett hotell för familjer som tröttnat på bamseklubbar och Thailandsemestrar och istället vill ha någonting nytt, sofistikerat. Därför finns det både barnrum i restaurangerna, dagis, babysitting och en rad olika aktiviteter för små ben fulla med spring. Och som hotellägaren Chitra Stern själv uttrycker det ”På Martinhal ska en kvinna hinna dricka upp sin cappuccino innan skummet försvunnit”.

Martinhal Beach Resort & Hotel erbjuder 38 hotellrum och 132 hus – att både hyra och köpa. Under lågsäsong (vinter) kan du få ett dubbelrum från 1 400 kr per natt och en villa från 3 500 kr.Fiskmiddag Martinhal Algarve Sagres PortugalMartinhal Sagres Algarvekusten Portugal

Så tar du dig hit

Norweigan flyger numera direkt från Arlanda till Faro, som är den största staden på Algarvekusten. Flygtiden är 4,5 timmar och det går att hitta biljetter från 349 kr enkelväg. Från Faro är det sedan knappt 1,5 timme med bil till Martinhal.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng