Balkanroadtrip – 3 stränder i Albanien

”Hur vill du att ditt liv ska vara om fem år? Din optimala drömrelation? Mardrömmar? Drömmar?” Sådana där ämnen man hinner avverka under en roadtrip. Även en av anledningarna till att jag älskar roadtrips.

I somras åkte jag på just en roadtrip genom Albanien, Montenegro och Kroatien tillsammans med Linda från Resa medvetet. Vi möttes upp i Tirana och begav oss sedan nedåt via Llogarapasset till Dhërmi, och sedan uppåt igen via samma pass med ett stopp på stränderna i Vlora och Durrës. Och det är dessa stränder i Albanien som jag tänkte ägna det här inlägget åt.

Men först: några tankar och tips angående att köra bil i Albanien.


Att köra bil i Albanien

”Stor varsamhet i trafiken bör iakttas då trafiksäkerhet och -disciplin på vägarna är låg.” Detta går att läsa på UDs reseinformation om Albanien och det var även vad jag läste innan avfärd. Det är förstås information som ska tas i beaktning, även deras följande råd om att ha en heltäckande reseförsäkring. Men jag vill samtidigt peppa de av er som kanske skulle tänka att ”ånej det låter ju livsfarligt”.

Är det verkligen livsfarligt att köra bil i Albanien?
Trafiken var inte den mest uppstyrda jag har sett, det ska erkännas. Men inte heller den värsta. Att parkera i minimala utrymmen var kanske den största utmaningen men jag och Linda hade bestämt oss för att ta det i vår takt och inte låta oss stressas av alla förbipasserande som ville hjälpa till.

Vägarnas kvalitet varierade men överlag var de helt körbara. Förutom vår lilla sväng på oasfalterad väg till Theth som jag avråder från att göra så var nog den tuffaste körningen genom Llogarapasset. Många serpentinsvängar och branta backar, så en stark bil rekommenderas (vår lilla Polo var på tok för svag och stannade nästan i de brantaste partierna). Men helt klart en sträcka som är värd varenda meter pga mycket vackert!


En del av det mäktig Llogarapasset som går genom en nationalpark med samma namn.


Där himlen och havet blir ett. Nej. Där himlen, havet och Sofia blir ett.


Det här njöt vi av under en av våra kisspauser. Sämre toalett har man varit med om.

Glada över att ha klarat oss till toppen av Llogarapasset! Där nedanför väntar Dhermi.

Google Maps säger 7,5 tim för sträckan Tirana-Dhërmi-Vlora-Durrës, vi körde det på 2 dgr.

3 stränder i Albanien

De allra största turistmålen och därmed även mest kända stränderna ligger i Södra Albanien: Ksamil och Saranda. Vi åkte aldrig så långt söderut så se därför inte det här som någon sammanfattande guide av albanska stränder, men kanske uppslag till mindre svenska charterturistiga platser.

#1. Dhërmi Beach

Stranden i Dhërmi anses av många vara Balkans bästa bad. Trots det är turismen fortfarande i sin linda, många lägenhetshotell står halvfärdiga, servicenivån är ganska låg och shoppinggalleriorna lyser med sin frånvaro. Det märks att Albanien är ett av Europas fattigaste länder.

Vi bodde på Guest House Plazi Dhërmi som var ett litet lägenhetshotell utan lobby eller havsutsikt men helt ok. Skulle jag åka dit igen skulle jag nog istället spana in Hotel 2000 eller Grand Hotel Boutique som låg precis bredvid den lilla gatan som går längs med stranden.

Vi anlände till Dhërmi i skymningen och skyndade oss ned till stranden för ett dopp i ett ljummet hav lent som sidenlakan och färgat i pärlemor.
Inte illa i dagsljus heller.

Pizza på en av de få restaurangerna vid strandpromenaden. Vedeldad i utomhusugnen dessutom.

En titt in i närmsta mataffär.
Dhërmi består av flera små strandremsor mellan klipporna. Här är en där du även kunde få massage på stranden.
Intill Dhërmi ligger stranden Dhrymades som är minst lika vacker.

#2. Vlora (Vlorë) Beach

På vägen från Dhërmi, upp mot Tirana igen, passerade vi staden Vlora (Vlorë). Här tog vi bara ett kort stopp för att köpa glass och spana in stranden. Till skillnad från Dhërmi så kändes Vloras strand betydligt mer befolkad av albanerna själva istället för utländska turister. Den var större, livfullare, och ett perfekt ställe att spana in människor på från piren som gick ut i vattnet.

#3. Durrës Beach

Durrës blev vårt sista stopp längs med den albanska kusten innan vi begav oss upp mot bergen istället. Här hann vi med både ett dopp i den fantastiska solnedgången och ett morgonbad. På stranden promenerade försäljare med stora vagnar överfulla av badankor och solhattar fram och tillbaka Någon grillade majskolvar och själv hann jag med en cappuccino i sanden. Staden Durrës sägs vara platsen där Julius Caesar tillbringade sina somrar.

Solnedgången här var inte sämre. Människorna samlades på stranden för att njuta. Och vips så stod vi mitt i någon slags dansuppvisning.

Du var som en sommarflört. Durrës. Vi var skeptiska till att börja med, sen tog du oss med storm och vi lämnade lika kvickt efter några häftiga diskussioner med parkeringsvakten om hur bilen bäst backades ut från parkeringen (två kvinnor i en bil behöver hjälp osv.)

Så skrev jag på Instagram om Durrës.

Precis som Vlora så var Durrës strandremsa livfull med framför allt albanska meningar som klingade mellan solstolarna.
En ganska stor stad som ni kan se med både en lång strandpromenad och en promenad några kvarter upp i staden full av nattmarknader och gatukök.

Här åt jag den godaste albanska maten under resan, vid en av de mer anspråkslösa restaurangerna längs med strandpromenaden.

Sammanfattningsvis

  • Dhërmi: Den plats jag helst skulle åka tillbaka till. Främst för att upptäcka de mindre och mer gömda kringliggande stränderna som vi aldrig hann med. 4000 mil har skrivit om dem här.
  • Vlora: Kände inget större sug att komma tillbaka hit. Lite för stor och stökig för min smak. Men gav det heller inte riktigt någon ärlig chans.
  • Durrës: Hade gärna upptäckt lite mer av Durrës men då snarare själva staden än just stranden. Gillade verkligen den långa strandpromenaden och marknaderna på kvällen.

5 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng