Roadtrip i Albanien – 3 platser värda ett besök

I samarbete med Evaneos

Vita sandstränder, blånande berg och låga priser. Att Albanien är ett resmål som blivit alltmer populärt bland svenskar är egentligen inte särskilt förvånande. Grekland och Kroatien, vid samma kustremsa, är redan veteraner i chartersammanhang, och grannlandet Montenegro kan nästan fläta nackhåren där de flåsar tätt bakom.

I södra Albanien hittar du redan populära charterdestinationer som Saranda. Men om du, som jag, inte är så sugen på det där med charter utan hellre letar äventyr på egen hand, så är en roadtrip genom Albanien en strålande idé. Det gjorde jag tillsammans med min resebloggkompis Linda för två somrar sedan.

Det här inlägget presenteras i samarbete med Evaneos av en anledning. Evaneos är nämligen ett reseföretag som ordnar skräddarsydda resor för dig som vill ha äventyr eller kanske resa solo eller i en egenbestämd konstellation (typ mormor, hyperaktiva barn, bokslukande tonåring och en haltande pappa), men som vill få hjälp med att planera, paketera och boka hela resan.

Har inte hunnit testa själv, men älskar deras hemsida och själva konceptet som bygger på en tanke om hållbar turism där man vill främja små och lokala aktörer (går att läsa mer om det här). Känns perfekt för en flashpacker som vill resa självständigt men ändå få unika och personligt anpassade upplevelser. De har förstås även olika resekontakter i just Albanien!

3 stopp att göra under en roadtrip i Albanien

#1. Bada på Dhërmi Beach

Stranden i Dhërmi anses av många vara Balkans bästa bad. Och det var definitivt den bästa albanska strand jag hann uppleva under vår albanska roadtrip. Trots juli-månad så bjöd stranden på en lugn stämning, utan varken Bamse-klubbar eller shoppinggallerior. Istället låg lyxen i lugnet, det klara havet och den gemytliga stämningen. Passa även på att besöka de intilliggande stränderna, Dhrymades är en populär favorit.

Det märks att Albanien är ett land som till stor del varit avskärmat från omvärlden så sent som fram på 90-talet. Idag är det ett av Europas fattigaste länder, och det här gör förstås att det är många saker som haltar. Servicenivån är sådär, och vägarna har sina små gropar. Men för den med tid och på jakt efter nya upplevelser står möjligheterna uppradade.

#2. Passera Llogarapasset

Llogara är en vacker nationalpark som du passerar på vägen från Dhërmi mot Tirana. Vägen som går genom Llogarapasset är smal och mycket kurvig. Först går det brant uppför, och sedan brant nedför. Vi passerade passet två gånger, och det var hisnande på många sätt.

Bergsmassiven, ravinerna, och det klarturkosa havet där nedanför, glittrande som vilken diamant som helst men även lika vasst och farlig. Att åka genom Llogarapasset är spännande. Här skedde vad som fortfarande anses vara den allvarligaste trafikolyckan i Albaniens historia. En busslast med studenter störtade ned i ravinen och de två hjälphelikoptrar som sändes ut hamnade i ett oväder och krockade – med varandra.

Mitt tips är att se till så du har en hyrbil som inte är av klenaste sorten. Vi hade en liten vit Polo som knaaaappt orkade sig uppför de skarpa hårnålskurvorna på ettan och med gasen i botten. För även om det är så vackert att ögonen tåras så är det inte här du vill fastna.

#3. Vandra i de albanska alperna

Albaniens berg är inte de mest kända, men knappast sämre för det. I norra delen av Albanien hittar du Theth, en nationalpark fylld av vackra dalar och just berg. ”En av Europas mest otillgängliga trakter” som tidningen Vagabond skriver.

Jag och Linda åkte hit för att vandra till den berömda Blue Eye, ett klarturkost vattenhål med ett litet vattenfall. Kanske inte så spektakulär i proportion till den kraftansträngning det krävdes att gå de drygt 24 kilometrarna i sommarhettan, men absolut värt själva vandringen i sig. För den som inte vill gå lika långt, finns det en liknande bassäng med vattenfall på vägen. Här sänkte vi oss ned likt sladdriga potatisremsor som sakta sänks ned i fritösen. Underbart uppfriskande.

För att ta dig in till Theth rekommenderas starkt att du lämnar bilen i till exempel Shkodra och sedan bokar upphämtning via ditt boende i Theth. Äventyr i all ära, men vårt försök till att köra hela vägen in slutade så här. Om du är sugen på vandringen in till Blue Eye så finns en mer detaljerad beskrivning här.


Inlägget presenteras i samarbete med Evaneos. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

11 kommentarer

  1. Vad trevligt! Tillbaka till Albanien åker jag gärna. Har varit där två dagar, men mindre än ett dygn båda gångerna, så det räknas ju nästan inte. 🙂

  2. Härliga bilder! Vi var ju på väg dit, men fastnade i Montenegro pga älskade! Kanske Albanien ska få en chans, särskilt efter det här inlägget.

  3. Vad fint, har aldrig tänkt på Albanien men kanske måste tänka om och planera in en resa när man ändå är i närheten någon gång! Kombinera med en kitesurf-resa till Kroatien kanske?

  4. Albanien ser helt magiskt ut! Att få vandra där står högt upp på min önskelista. Att man dessutom kan kombinera med en strandvistelse gör inte saken sämre.

  5. Hoppas hinna med Theth i sommar. Planerar att köra ner till Kosovo, Albanien och Montenegro i juli. Rugova, Theth och Durmitor ligger alla högt på listan.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng