Sozopol & Nessebar i Bulgarien

Att resa i Bulgarien kräver tid. Redan första bussresan från flygplatsen i Bulgariens huvudstad, Sofia, till havets rand i öster skulle ha tagit tre timmar men tog nästan sex. Det här med tid var sedan något som gick som en röd tråd genom hela resan. Mina första Bulgarienråd blir alltså: boka in minst tio dagar, hyr en bil och kör sedan för egen maskin genom de små orterna längs med Svartahavskusten. Jag tänker själv komma tillbaka till detta vackra land för just detta!

Här kommer de första två tipsen på stoppvänliga platser vid en bulgarisk roadtrip: Sozopol och Nessebar.

Sozopol

DSC00108bulgarien sozopol
bulgarien sozopol flowers
2014-06-10 10.56.11

Bulgarien är kanske mest känt för Sunny beach, en sönderfestad strandremsa dit framför allt engelska ungdomar vallfärdar för att supa. Men om du hellre vill supa pittoreska platser och vacker natur behöver du bara åka knappt en timme för att komma till Sozopol.

Sozopol består av en vacker gammal stadsdel som även utgör själva centrum. Mörka, trähus med snickerier, handvirkade spetsgardiner och lummiga trädgårdsplättar. Här kan man strosa runt ganska länge och bara titta, insupa atmosfären och ta en cappuccino med utsikt över Svarta Havet.

Från och med slutet av juni 2014 har Air Baltic utlovat direktflyg från Stockholm till Burgas, vilket ligger bara en halvtimme från Sozopol. Det är alltså här vår roadtrip startar för att sedan fortsätta norrut.

Nessebar

DSC00148DSC00168DSC00164_2
DSC00189DSC00175
Nessebar kallas ibland för ”Pearl of the Black Sea” och ligger precis norr om Sunny beach, drygt en timmes bilfärd från Sozopol. Även Nessebar är känt för sina antika byggnader vilka gav dem en plats på UNESCOs världsarvlista år 1983.
kyrka

I Nessebar kan du besöka gamla ortodoxa kyrkor, till exempel St. Stephen vars äldsta delar härstammar från 1000-talet. Jag brukar tycka att kyrkomålningar är ganska uttryckslösa men i St. Stephen var de både vackra och stämningsfulla. Eftersom de tror att änglaögon inbringar lycka så har inte de målade änglarna kvar några ögon på grund av alla fingrar som försökt skrapa med sig en bit lycka hem under nageln. Gulligt.

2014-06-10 15.18.56-1

I Nessebar tog jag inte bara årets första dopp utan även mitt livs första i Svarta Havet. Skål på det! I nästa blogginlägg beger vi oss vidare för blomsterprakt i Baltjik.

6 kommentarer

  1. Riktigt vackra vyer! Jag pendlar i tankarna mellan att ha önskat att ha varit med på resan (så mycket vackert och se, och intressant att träffa duktiga journalister och resebloggare), samtidigt som jag har fått upplevelsen att det var, hmmm … väldigt mycket transporttid och lite ostrukturerat program.

    Ser fram emot att läsa mer från dig om Bulgarien. Vackert land, eller hur!

    //Rosita

    1. Ja otroligt vackert! Har man bara en egen bil så är det dessutom fortfarande ett land där man kan få lyx till billigt pris.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng