3 tips på höstweekend i Östeuropa

Expressen skrev för några veckor sedan en lista över världens vackraste småstäder. Men som det konstaterades i facebookgruppen för Svenska resebloggar: städer som t ex Guilin med runt en miljon invånare är knappast småstäder.

Därför kommer här Fantasiresors egna tips på tre små kuststäder som faktiskt är riktigt små, men ack så pittoreska och lugnande för en stressad själ i behov av en avslappnande men inspirerande höstweekend. Alla tre städerna ligger dessutom i Östeuropa på bekvämt direktflyg-avstånd från Stockholm.

Byt storstad mot småstad

#1. Koper i Slovenien

slovenien-kopper-17
slovenien-kopper-31slovenien-kopper-12
Slovenien har inte mycket kust, men den lilla kustremsan på fyra mil som slovenerna lyckats erövra är å andra sidan helt fantastisk. Koper är den lilla semesterpärlan som ligger precis vid Adriatiska havets strandkant – perfekt för en höstweekend i Östeuropa.

Närheten till både Italien och Kroatien säger allt om dess charm och semestervänlighet. Samtidigt är Sloveniens havskust fortfarande ett relativt oupptäckt semestermål för oss svenskar – perfekt för dig och mig med andra ord.

Här samsas persikofärgade husfasader och små kullerstensgränder med venetiansk gotik och små smäckra fontäner. Den ljumma havsbrisen och slovenska solen gör mumma för kropp och själ. På utflyktsavstånd ligger saltspa’t Thalasso spa Lepa Vida.

Direktflyg från Stockholm till Ljubljana (SAS) 2 tim och 40 min, sedan buss från Ljubljana till Koper 1,5 tim.

Läs mer om Koper och få tips på fler platser att besöka i Slovenien.

#2. Nessebar i Bulgarien

Bulgarien svartahavskusten
bulgarien sozopol
Nessebar, även kallat ”Svarta havets pärla”, ligger norr om den berömda men dekadenta Sunny beach, precis bredvid den berömda svartahavskusten. Den lilla staden är känd för sina antika byggnader vilka gett dem en plats på UNESCOs världsarvlista.

I Nessebar kan du besöka gamla ortodoxa kyrkor, chilla på stranden och äta goda bulgariska sallader (ganska lik grekisk sallad). Trots sin långa solkust och släktskap med både grekisk mat och natur, så är inte Bulgarien ens i närheten av välbesökt. Men låt dig inte avskräckas av historier från ”partyparadisen” Albena och Sunny Beach, de bulgariska byarna är absolut värda ett besök.

Direktflyg från Stockholm till Burgas (Norwegian) ca 3 tim, sedan ca 30 min transfer från Burgas till Nessebar.

Läs mer om Nessebar.

#3. Dubrovnik i Kroatien

Fantasiresor i Dubrovnik
Dubrovnik i Kroatien
Påfågel i Dubrovnik
Dubrovnik är som en resa tillbaka i tiden. Det är främst för stadens äldre stadsdel som man åker dit. Stari grad, som den äldre stadsdelen kallas, påminner en hel del om gotländska Visby med en medeltida ringmur som omger den gamla stadskärnan.

Historiskt sett har staden funnits sedan 600-talet men under de Jugoslaviska krigen på 90-talet blev den hårt beskjuten. Idag har man återställt allt till originalutseende vilket gör att det känns som att vandra runt i ett levande museum.

”Här blandas Lady & Lufsen-romantik med skärrande krigshistorier.”

Dubrovnik är prunkande spaljéer och kullerstensgränder, historiska minnen och mysiga restauranger. Köp en god glass och njut av lugnet i de smala gränderna. På den intilliggande ön Lokrum kan du besöka botanisk trädgård, hälsa på påfåglar och bada i havet.

Direktflyg från Stockholm till Dubrovnik (SAS) 2 tim och 55 min.

Få fler tips på saker att göra i Dubrovnik.

Fantasiresor i Zadar, Kroatien
lankning

5 kommentarer

  1. Åh vilket inspirerande inlägg 🙂 Älskade Nessebar, jobbade i Bulgarien 2000 och var där på sem 2007. Mysig stad. Dubrovnik vill jag åka till, kram L

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng