Fantasiresa #25: Lyckoriket Bhutan

Idag fantasireser jag iväg till Bhutan, även kallat Lyckoriket. Ett mycket litet kungarike uppe bland Himalayas toppar, inklämt mellan Indien och Kina, där kungen har bestämt att man ska börja mäta landets välstånd i form av bruttonationallycka istället för den annars sedvanliga metoden bruttonationalprodukt.

De har skapat ett nytt så kallat lyckoindex där man inte bara fokuserar på att mäta välstånd i form av pengar och antal saker, utan man tar även hänsyn till en rad andra faktorer som påverkar människors lycka. Utifrån resultaten kan de sedan kategorisera in befolkningen i två grupper: antingen lyckliga eller inte-ännu-lyckliga. Åh jag gillar så mycket att de valt att kalla dem för inte-ännu-lyckliga istället för olyckliga. Hur gulligt är inte det?

Regeringen kan sedan använda sig av detta för att identifiera områden som innehåller lite för många inte-ännu-lyckliga och se till så att de också får lite mer av det där som gjort de lyckliga lyckliga.

Bhutan-karta

Jag bara måste åka dit på momangen känner jag! Korrespondenterna på SVT har precis gjort ett helt inslag om just “lyckoriket”, kolla in reportaget och fantasires iväg du med. Här är några bilder från Korrespondenterna i Bhutan:

bhutan-kids bhutan-kvinna bhutan-munkom-lycka
Jag vill klappa jakar och bo i kloster. Vandra i fjällandskap och diskutera spännande tankar. Vad innebär egentligen ett rikt liv? Och vad är lycka?

Det finns en till dokumentär hos Dox på SVT Play som också handlar om Bhutan: När tv kom till Bhutan. Ett så sjukt annorlunda liv från här. Den första tv:n kom till Bhutan 1999. Blev de lyckligare? Här kommer några bilder från den också:

bhutan-tvDocx-bhutan4 bhutan-tv2Dox-bhutan3bjorneninstrumenDox-bhutan

 

4 kommentarer

  1. Att mäta lycka kan vara rätt smart. Pengar innebär inte alltid lycka. Tror att många rika i-länder ligger lägre i detta mått än många länder i både Afrika och Asien.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng