Fantasires med Katarina Jeremic, art director och bloggare på Lolitas blog, genom Tel Avivs kulinariska kvarter. Få tips på vegansk restaurang, bästa bageriet och livligaste matmarknaden.
Life is beautiful, without it you are dead står det i snirklig graffiti i utkanten av Tel Aviv. Ett passande budskap för en så livfull stad, älskvärd i all sin komplexitet. Atmosfären är fylld av energi och värme, från de prunkande matmarknaderna till den 14 km långa stranden som likt en ståtlig menora ramar in staden, kantad av skyskrapor och svajande palmer. Byggplatserna är många och ett lovande brummande fyller stadskärnan som är en av de mest bauhaus-byggnadstäta städerna i världen med över 4000 byggnader i modernistisk anda.
Den vegetariska och veganska maten är fantastisk i Tel Aviv, kanske inte så underligt med tanke på att 8% av den israeliska befolkningen är vegetarianer och 5% är veganer. Det innebär att cirka 300 000 invånare avstår från animalistiska matprodukter helt och hållet.
Restaurant Zakaim i Tel Aviv
Utanför den veganska restaurangen Zakaim.
Handrivna pommes och persisk sodadricka hos Zakaim.
Ovanifrån, vänster: interiören, Harel Zakaim förbereder grönsakerna, kronärtskockor i taket (skörden av kronärtskockor var otroligt stor i år i Israel så de var synliga överallt, både i menyer och dekor) och en yoghurtost gjord på labneh och rosmarin.
Zakaim var den första restaurangen som började servera en helt vegansk meny med kocken Harel Zakaim i spetsen. Ursprungligen var han slaktare och kock inriktad på kött, men missnöjet med köttindustrin gjorde att han till slut valde att bli vegan. Grönsakerna på menyn är tillredda med tekniker som vanligtvis används vid tillagningen av kött och många av rätterna har namn som för tankarna mot typiska kötträtter som Mushroom Shwarma, kebab gjord på svamp, och Steak Lechem med persiska kolgrillade citroner och rostad surdeg.
Restaurant Mantaray
Restaurangen Mantaray låg precis vid stranden i Tel Aviv.
Precis intill innerstaden ligger havet och restaurangen Mantaray är belägen på stranden. Dagligen serveras där nyfångad dagsfärsk fisk och bläckfisk i utsökta tapas-rätter. Fluffig tzatziki fylld med örter och vitlök och confiterad lax på en bädd av persilja och nötter hör till favoriterna. Terassen vätter ut mot stranden och utsikten är förtrollande, tänk bubblig rosé och rosa solnedgång…
Bageriet Lehamim
Challah-brödet för Sabbaten finner du på Lehamim. Bageriet har fått en närmast legendarisk status och nu har danskättade bagaren och grundaren Uri Scheft även öppnat en filial på Manhattan för New York-bor som inte vill göra avkall på kvalitén i sina kosher-bröd. Hit går du för choklad-babka (mustigt chokladbröd med smör), mandelcroissanter och flätade limpor. Ovan är bilder från en workshop med Uri själv där vi fick lära oss göra enkla vetebullar med spenat, fetaost och valnötter.
Inbakade keramikskålar, perfekta för tillhörande röror och oliver, hos Lehamim.
Carmel Market
Området kring Carmel Market.
Carmel Market är en livlig matmarknad med spännande närliggande gator och kvarter. Halva säljs i ett trettiotal smaker i stora sandslottsliknande tårtor, oliver finns i alla världens färger och sorter och färgstarka kryddhögar med torkade rosenknoppar och lavendelblom tornar upp längsmed marknadens krokiga gångar och vrår. Den som tar sig ur folkmassan förtjänar en Malabi, en pannacotta-liknande efterrätt som förr gjordes på krossad orkidé-rot, toppad med kokos och rosenvatten.
Vegansk Malabi med kokos och granatäppelsirap.
Den hippa kafébaren där malabin serverades, strax intill Carmel-marknaden.
En guidad tur av Carmel med Inbal Baum och Delicious Israel rekommenderas varmt för den som vill se marknadens gömda pärlorna och de fantastiska människorna bakom. Vi besökte bland annat några hummuserior eller hummusiyot som de heter på israeliska, där hummus inte bara är en röra utan äts som huvudrätt tillsammans med pitabröd och kryddiga paprikaröror.
Pannkakeria vid Carmel med de godaste pannkakorna och den härligaste ägarinnan.
Ägaren av en kryddbutik nära Carmel-marknaden.
Levinsky-marknaden
Inlagda grönsaker och frukter och stora plåtformar med kunafa på Levinsky-marknaden.
Levinsky Market är ett annat måste att besöka. Dessa matkvarter är fylld av charmiga familjeföretag och mysiga kaféer, från Alberts som i över 30 år bakat kosherkakor med mandel till perfektion och fortfarande har 70-talsinteriören intakt, till foodtrucksen med fikande gäster på gatan och de stora säckarna fyllda med pasta och kryddor runt omkring.
Tel Aviv är en plats jag gladeligen kommer återvända till. Den lavendellila himlen, doften av tahini och za’atar, hål-i-väggen fruktstånden över hela staden med sina berg av glänsande dadlar och jordgubbar med klorofyllgröna stjälkar kvar, alla fönsterlösa bagerier mot gatan, proppfulla med glänsande baklava, de många alléerna med perfekta promenadstråk och fullsatta kioskliknande kaféer. Sista dagen i Tel Aviv drömde jag redan om att återvända för att visa maten, havet, nattlivet och atmosfären för nära och kära, jag kände mig redan som hemma här.
Katarinas resa till Israel var del av en pressresa arrangerad av Go Israel. Orden och åsikterna är dock enbart författarens egna.
Gott allt såg ut!!!
Mycket gott 😉
Åh så fantastiskt. Tel Aviv är ett av mina drömresmål och när skatteåterbäringen kommer i juni ska jag boka en resa dit. Strand, sol, longboard, en fantastisk matkultur, ett rikt nöjesliv, sköna människor, judendom… det kan inte bli mer fantastiskt tänker jag. Kul att se dessa bilder! Längtar bara ännu mer till Tel Aviv nu.
Åh vad härligt! Bra sätt att använda skattepengarna på 🙂 Ser fram emot att läsa om det sen i din blogg.
Åh helt fantastiskt ju! Kanske skulle gå bättre för mig att lyckas få i mig någon mat där än på Kataloniens event 🙂
Tel Aviv står verkligen högt på listan at besöka!
Haha ja det har du nog helt rätt i 😛