Oslo för den hungrige

Restaurang-, kafé-, saluhall- & bageritips

Något av det mest centrala i mina resor blir alltid maten och drycken. Om jag lyckas hitta den bästa cappuccinon, det där supermysiga kaféet man aldrig vill lämna eller konceptuella restaurangbaren med himla goda plockrätter på så gör det hela resan, eller åtminstone dagen. Så, efter att återigen ha spenderat några dagar i Oslo tänkte jag tipsa om fyra ställen som kan göra din dag.

#1. Premierat kaffe: Tim WendelboeTim Wendelboe, bästa kaffet i Oslo, NorgeTim Wendelboe, bästa kaffet i Oslo, Norge

Tim Wendelboe ligger i Grünerløkka, ett före detta arbetarklassområde som i ren Berlinanda tagits över av konstnärer och artister. I mitt tycke ett av Oslos mest intressanta områden med mysiga kaféer, vintagebutiker, restauranger och kreativa gärningar av olika slag.

Tim Wendelboe har som ambition att göra världens bästa kaffe. Och det har han gjort. På hyllorna radas pokalerna upp, bl a ”World Barista Champion 2004”.

Själva kaféet är litet och anspråkslöst, det finns knappt några sittplatser och det är inget för den som suktar efter enorma muffins att gömma sig bakom. MEN DET ÄR VÄRT DEN DÄR OMVÄGEN. New York Times Style Magazine skrev ”feels like a neighborhood shop, but it’s run like a Michelin-starred restaurant”.

Adress: Grüners gate 1, Grünerløkka, Oslo.

#2. Fräsch saluhall: Mathallen Oslo

Mathallen i Oslo, NorgeMathallen i Oslo, NorgeMathallen OsloMathallen i Oslo, NorgeMathallen i Oslo, NorgeMathallen i Oslo, Norge 

Vackra förpackningar, lösviktsmat och prisvärda snabbluncher. Mathallen Oslo är helt klart värt ett besök även om du inte hade tänkt köpa något.

Saluhallen ligger i ett före detta industriområde bredvid floden Akerselva. Det tillhör projektet Vulkan som omfattar flera olika verksamheter runtomkring och som alla på olika sätt jobbar för ett mer kreativt näringsliv. En spännande plats med andra ord.

Tips: kolla in Mathallen Oslos inspirerande Instagram (obs hungerframkallande)!

Adress: Maridalsveien 17, Grünerløkka, Oslo.

#3. Mysig tapasbar: Delicatessen

Delicatessen

Foto från delicatessen.no

Tapasbaren Delicatessen finns på tre olika ställen i Oslo. Vi besökte den som ligger, precis som mina tidigare tips, i Grünerløkka. Beställde in otroligt goda ostar, vin, räksallad och en av deras mackor. För att vara Oslo är det relativt billigt, en tapastallrik kostar runt 60-80 NOK och en macka för ca 140 NOK gör både mage och smaklök nöjd. Mysigt ställe att eftermiddagskvällshänga på.

Adresser: Søndregate 8 (Grünerløkka), Holmens gate 2 (Aker Brygge) och Vibes gate 8 (Majorstuen).

#4. Mumsigt bröd: Åpent BakeriIMG_5621

Oslos bästa bageri? På Åpent Bakeri bakar man enligt gamla metoder där tid inte nödvändigtvis är något som måste gå snabbt. Här kan du fika runda släta norska bollar och gott kaffe eller köpa med dig nybakat till frukosten. I Torshov har de även pizza men den hann jag tyvärr aldrig prova.

Adresser: Inkognito Terrasse 1 (city), Damplassen 24-25 (city) och Åsengata 42 (Torshov).

2 kommentarer

  1. Jag håller verkligen med, matupplevelser är de bästa upplevelserna! Undra om det finns guideböcker med det upplägget? Vore något annars 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng