Vacker vy vid Bajkalsjön

Det kändes ganska skönt att efter fyra dygn utan dusch, riktig mat och instängd i en liten kupé, äntligen få kliva av tåget i Irkutsk. Björkarna var frostbeklädda och kylan bet i våra kinder när vi yrvakna traskade av tåget och vankade in mot storstaden med våra enorma sköldpaddsliknande ryggsäckar.

Att hitta fram visade sig vara lika svårt som i Moskva – alla var totalt ovilliga att anstränga sig för att ens peka eller försöka förstå någonting. Efter lite hjälp av en annan backpacker hittade vi tillslut rätt spårvagn. Två stationer senare fick vi “administrative straffe” för de biljetter vi just köpt. Att diskutera med den kortväxta baborjskan var ungefär som att diskutera med en döv buffel som just fått syn på sitt byte. Det var bara att betala. Varför vet vi fortfarande inte.

Irkutsk är en stor stad med 590 000 invånare. Många hus är bruna, gamla och förfallna men hur slitna de än ser ut har de allra flesta utsökt mönstrade fönsterluckor i olika färger och spröjsningar.

Vi lyckades tillslut hamna i rätt minibuss som körde oss de sju milen ut till den lilla byn Lystvianka. Vårt förbokade familjeboende visade sig inte vara ett familjeboende utan två helt egna små lägenheter femton meter från sjökanten till Bajkalsjön. Kan det bli bättre än att få vakna upp med utsikt över världens djupaste och största (ca 50 mil lång och 80 km bred) sötvattensjö?

3 kommentarer

 1. Hej på er alla!
  Skönt att höra att ni lever och att ni har spännande upplevelser och bara mindre ”lustigheter”! Vi följer er dag för dag i tankarna och tittar på kartan.
  Och du, Sofia, jag hörde att någon skulle demonstrera i Ulan Bator med slagorden ”IN med Bush – ut med kamelerna”! Det var väl inte ni, va?
  Kram på er alla!
  Rosita

 2. Hej på er! och hej vad det går undan. Rätt vad det är är ni väl i Kina. Väntar med spänning på Mongoliet -rapport.
  Dåscjhd iddiodd, kan man alltid dra till med på ryska. Det betyder: idag regnar det.
  Kram från
  Kersti

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng