Betalt samarbete med Visit Värmland
”Vad kan man egentligen göra i Värmland på hösten?”, undrade min inre skeptiker. Massvis skulle det visa sig! Jag och Annika från Resfredag tog bilen västerut till ett län som kryllade av lokala mathantverkare och uppfinningsrika entreprenörer. Följ med på alpackapromenad, konstrunda i en gammal kraftfabrik och ett dopp i Drottning Kristinas badstuga – för att bara nämna några av sakerna man kan göra i Värmland under lågsäsong!
”Värmlann ä ett lannskap
Gunnar Ehne. Citatet finns på fasaden till Värmlands museum.
mella Sverg å Nôrg
där mang ha skratt ihjäl sä
å mang ha dött i sôrg.”


10 upplevelser och aktiviteter i Värmland – som funkar även under lågsäsong:
1. Lokal konst på Hammarö Art Gallery
Hammarö är landtungan söder om Karlstad som spretar sig ut i Vänern. Förutom att konstnären Lars Lerin bor här agerar platsen även startskottet för Klarälvsbanan – en 90 kilometer lång cykelväg som går i den gamla banvallen från Vänern upp genom Värmlands skogar (och som jag är väldigt sugen på att cykla).
Sedan ett halvår kan du fylla på inspirationsdepån hos Hammarö Art Gallery. Det lilla konstgalleriet ligger i samma byggnad som Coop och ställer ut värmländska konstnärer. Förutom fyra permanenta konstnärer gästas utställningssalen varje månad av en ny.
Tips: Systergalleriet Karlstad Art Gallery finns inne i Karlstad för den som vill uppleva ännu mer lokal värmländsk konst.


2. Lars Lerins museum Sandgrund
Ett besök på Lars Lerins museum Sandgrund i Karlstad är nästan ett krav under en värmländsk roadtrip. Vår guide Karin är gammal teckningslärare och har känt Lars Lerin i många år. Till hjälp har hon sin man (”min assistent” som Karin uttrycker det) som också är konstnär. Vi får veta det mesta om både teckningstekniker och spännande Lerinanekdoter.
Längst in i museet ligger ett litet kafé där vi dricker te ur vackra koppar utvalda av Lars Lerins man Junior. Jag köper hans senaste bok, en barnbok om en kråka som ser helt fantastisk ut. Karin skriver ned sin adress på ett visitkort, ”kom förbi och hälsa på”. Det är svårt att inte redan älska Värmland!
Tips: Den som är sugen på mer museum traskar med fördel över till Värmlands museum som ligger precis mittemot, har fått tips om att restaurangen där ska vara särskilt trevlig!


Efterlysning:
Så börjar Kråksommar av Lars Lerin.
Kråka bortflugen
hemmahörande i Lillolastugan, Sunnemo
Lystrar till namnet Lotta

3. Strosa i Karlstad
Kanske har du hört uttrycket ”sola i Karlstá”? Eva Lisa Holtz var en värdshusägare som började kallas för ”Sola” helt enkelt eftersom hon alltid hade så soligt humör. Att strosa i Karlstad är med andra ord en solskenshistoria och ett besök vid just statyn ”Sola i Karlstad” är ett tips.
Längs med Solapromenaden ligger vackra trävillor och i ett av dem ett stort och fint antikvariat: Kleynes. Där fanns en hel del för en resefantast, köpte själv en bok om Italien baserad på SVT-serien Solens mat.
Tips: Wermland operan som både är fin att titta på och har många konserter. Har själv varit på konsert där när min pappa spelade för några år sedan.







4. Bo på Hotell Drott i Karlstad
Vi checkar in på Hotell Drott ett Clarion Collection-hotell precis intill Karlstads järnvägsstation. Jag gillar hotellen som ingår i Clarions Collections-koncept eftersom de alltid har det där lilla extra. Mitt rum har en liten balkong med utsikt över stationsbyggnaden – men annars är det framför allt hotellrestaurangen som sticker ut här!
Den mysiga Drott bar serverar tapasrätter och delikata drinkar. Vi serveras en åtta rätters ”sharing-meny” där det ena är godare än det andra – favoriterna är älgcarpaccion, den vietnamesiska broccolin och några ljuvliga veganska dumplings. Menyn bör bokas i förväg!
Tips: Drinkarna ser fantastiska ut och den alkoholfria drinken får 10 av 10 poäng av Annika som inte dricker alkohol och därmed (enligt mig) är en expert i ämnet att lita på!


5. Vandra med alpackor på Karlstad alpackagård
Nina funderade på vad hon skulle göra när hon blev pensionär och kom fram till att alpackor vore kul. Så hon köpte fyra. Det var ett år sedan, sedan dess har Karlstad alpackagård – som hon numera kallar sig – haft tusentals besökare.
Hit kan man komma för att vandra, fika eller yoga med alpackor. Men Nina är noga med djurhållningen – bara en vandring om dagen för de högkänsliga djuren. Vi sätter på grimmor på Tarocca, Tamja, Kolan och Kakan (”en riktig dramaqueen”) och vandrar iväg. Att vandra med en alpacka är väldigt likt att vandra med ett lamadjur – de är båda kameldjur, och enormt känsliga för sin omgivning. Det går i långsamt mak. Att skynda en alpacka är omöjligt.
Tips: Alpackaull är den varmaste ullen, den blir dessutom aldrig stickig. Köpte både halsduk och vantar hos Nina – som tur är har hon även en webbutik!




6. Gourmetmat på Almars krog
På en gammal prästgård ungefär en kvart med bil från Karlstad ligger Almars gård med krog, gårdsbutik och inredningsbutik. Almars krog har omnämnts otaliga gånger i White Guide och vi serveras en lyxlunch jag sent kommer glömma – och absolut inte förväntar mig när jag kliver ur bilen ”mitt ute i ingenstans”.
Robin som lagar maten serverar tre rätter där paradnumret består av lasagne på oxkindsragu som kokat i två dagar och är så mör att den bara smälter i munnen – och en sås på bränd grädde som ger en kolaaktig smak. Till efterrätt en nyponglass toppad med bland annat skrädmjölsdröm (skrädmjöl är en värmländsk specialitet) och honung från grannens gård.
Tips: Intill krogen ligger gårdsbutiken Skafferiet som säljer allt från karameller till keramik. I princip allt är närproducerat. Lina som driver butiken berättar att de även brukar ordna olika evenemang där man kan stöpa ljus, binda krans, slipa kniv, eller bara vandra i omgivningarna. Den som vill ha stort kalas bokar med fördel in sig i festvåningen uppe på loftet!





7. Besök konsthallen Gamla kraftstationen i Deje
Gamla Kraftstationen i Deje är, precis som namnet avslöjar, en före detta kraftstation intill Klarälven. Kraftstationen har försett omgivningarna med elektricitet fram tills 1992 när byggnaden skulle rivas. Som tur var lyckades några dejebor rädda huset – som idag rymmer en konsthall som dessutom precis vunnit Årets turismpris i Värmland!
Det viktiga, berättar Linn som varit med och grundat konsthallen och som även utsetts till Årets värmlänning 2021, är att hitta en mix av olika uttryck – fotografi, måleri, skulpturer, abstrakt, föreställande, osv. Dessutom vill man inte bara erbjuda något att titta på, utan även låta besökarna få skapa själva. Den industriella interiören, enorma takhöjden och de kvarvarande detaljerna från kraftverket är en upplevelse i sig!
Tips: Konsthallens Culinarum Café är listat i White Guide och har fullständiga rättigheter. ”Du kan få din punch till ärtsoppan eller snaps till sillen, om du vill”. Dessutom görs det mesta på ekologiska och närodlade råvaror!




8. Bada i Drottning Kristinas badstuga på Ulvsby herrgård
Min största last i livet är att bada badkar. Jag badar nästan varje dag, det är få platser jag känner mig så avslappnad på som i ett hett bad. Så du kan ju föreställa dig min glädje när vi checkar in på Ulvsby herrgård i Sunne och öppnar dörren till Drottning Kristinas badstuga. Ett rum fyllt med kopparbadkar riktade mot ett panoramafönster med utsikt över sjön Fryken och Selma Lagerlöfs Mårbacka på andra sidan.
Jag och Annika tar varsin skopa badsalt och sjunker ned i tystnad i varsitt kar, tills huden blivit helt skrynklig och jag inser att mitt vatten är kallt. Som tur är finns två bastus att värma sig i!
Tips: Jag bor i Selmas svit och ja, det är förstås DEN Selma det syftas på. I sin bok Gösta Berlings saga skriver hon om Ulvsby som ”Länsmansgården”. Så om du är en Selma-fantast, ta med dig boken och boka in dig i just detta rum!


9. Besök konstnärshemmet på Sahlströmsgården
Sahlströmsgården är en gammal släktgård från början av 1800-talet som under tidigt 1900-tal blev allt mer en kulturell samlingsplats. Det var de tre syskonen Anna, Ida och Bror Sahlström som alla tre var konstnärer och som bjöd in konstnärer till platsen. Paradhuset agerar idag museum och är som en konstresa tillbaka i tiden. Inredde man inte så mycket hemtrevligare förr? Jag blir genast sugen på att byta ut ”vitt och fräscht” mot skulpturer och stora konstverk med tunga träramar i guld.
Gården rymmer idag även ett hotell och en restaurang som vi äter en god lunchbuffé i. Ett tips både som utflyktsmål över dagen men även för den som vill sova över.
Tips: Missa inte butiken som säljer massor av lokalt hantverk men även hemvävda gardiner och mattor i egen design!




10. Åk längdskidor i Torsby skidtunnel
Jag: Jag har inte åkt långfärdsskidor sedan jag var tolv.
Annika: Långfärdsskidor? Vad är det?
Redan där konstaterar vi mina bristande förkunskaper när det kommer till längdskidor. Ett besök i Torsby skidtunnel görs med andra ord på darriga ben. Ännu darrigare när Torsby skidgymnasium har träningspass precis samtidigt.
Nåväl, vi får ett riktigt längdskidproffs, Rasmus Blom till guide och tunneln – som alltså är en 1,3 km lång inomhustunnel med skidspår – besparar oss all motvind. Jag skulle överdriva om jag sa att jag slutade som ett proffs, men fick helt klart mersmak på att faktiskt testa i vinter. För visst ser det harmoniskt ut att glida fram i tystnad genom en snödränkt skog?!

Blev du sugen på en värmester (Värmland + semester)?
Berätta gärna i kommentarsfältet! Och har du fler tips på saker att göra i Värmland just under lågsäsong – dela gärna!
Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Visit Värmland. Alla ord, åsikter och bilder är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.
Ser fram emot att upptäcka ännu mer av Värmland framöver. Himla fin resa, och så inspirerande att möta alla dessa drivna entreprenörer!
Håller med! Mötet med alla eldsjälar var verkligen det bästa!