Sommarens svemester – och några resor (i Sverige) jag fantasireser om

Jag kommer att jobba några veckor till men sedan är det dags för lite semester. Den här sommaren (juli och augusti) kommer jag i ren svemester-anda enbart resa inom landet. Det gjorde jag även förra året pga visst är ändå Sverige ett av världens vackraste resmål på sommaren?

Förutom en redan mycket somrig heldag på Finnhamn i Stockholms skärgård, ett bröllop i Älvkarleby, en blixtvisit i Uppsala på vägen, och inplanerade Järna-besök (planerar förresten att göra en guide till Järna, byn där jag växte upp och som nås med SL-kortet, hoppas ni vill läsa) så har jag fyra resor inbokade. Men är även väldigt sugen på att klämma in något mer äventyr, så har skrivit om några platser jag fantasireser till just nu längre ned.

Drömmigt bröllop i Älvkarleby.
Jag var brudtärna <3
Uppsala bjöd på solsken och störtregn på en och samma gång.

Resor som är inbokade

Gotland x2

Började med en spontaninbokad resa till Gotland så befinner mig här i skrivande stund. Lite osäker på hur länge jag stannar men kommer åtminstone tillbaka senare i juli för att hänga med familj och halva finska släkten i vårt hus. Mina föräldrar har varit där under juni och delat bilder som gjorde att jag inte kunde låta bli att åka dit redan nu.

Här hittar du alla mina tidigare tips på saker att göra på norra Gotland.

Mammas bilder från Gotland i juni.

Tivedens nationalpark

Svemestern börjar med en weekend till Tiveden tillsammans med Katarina. Det är ett bloggsamarbete där vi blivit inbjudna (tack Sanna<3) för att upptäcka vad man kan göra i nationalparken. Det står häst, vandring och kanot på schemat. Temat är hållbarhet vilket känns extra kul! Vi kommer åka tåg dit och sedan ta oss runt med deras egen buss till de olika platserna.

Fantasiresor och Äntligen vilse representing (bild från vandring i Alaska förra året).

Fjällvandring

Slutet av juli är det dags för min och syster Martinas numera återkommande fjällvandring. Vi blev helt enkelt hooked förra året (trots skavsår, ryggont, stekhetta, eldförbud…) och tänkte göra om det igen! Den här gången är planen att gå från Kvikkjokk till Saltoluokta (först hade vi bokat åt andra hållet men fick sedan tips från en läsare att det var bättre att gå åt andra hållet, så tack för det). Hoppas på lika bra väder den här gången!

Fjolårets fjällvandring längs med Kungsleden.

3 svenska äventyr jag drömmer om att göra

Rida och bo i sörmländska herrgårdar

Jag hade hört talas om Ridled Sörmland för längesedan men det var när Bucketlife-Katarina la upp några magiska stories på Instagram i våras som jag förstod att detta måste göras asap. Man kan alltså hyra sin egen häst och sedan rida längs med en led i det sörmländska landskapet. För mig som är hästvan är detta drömmen då de allra flesta ridturer tyvärr oftast förstörs av att man tvingas rida tätt på ett led bakom en guide som skrittar i långsam takt. Här rider man alltså själv! Sedan kan man övernatta på utstakade områden, t ex en herrgård där man serveras trerätters och badar badtunna i solnedgången. Ja ni fattar va? DRÖMSEMESTER.

Från förra sommarens ridsemester hos Trumvallen. Inlägg kommer mycket snart!

Båtluffa i Stockholms skärgård

Jag hade dålig koll på båtsystemet men så fick jag hem tidningen Turist pga blev nyligen medlem i STF och där hade det ett långt reportage om just båtluff i Stockholms skärgård. Det går alltså att köpa ett båtluffarkort som laddas på det vanliga SL-kortet och som ger en tillgång till alla båtar från norra skärgården till södra. Det i kombination med tält eller STF-stugor känns som en optimal svemester. Åkte på en heldag till Finnhamn för att testa och ja: svenska skärgården är oslagbar. Har du någon favoritö jag borde besöka?

Tälta på Gotska sandön

Har varit en dröm länge. Verkar bara så krångligt att få till med båttider osv. Kanske blir det av i sommar? Om båten går? Gotska sandön är alltså en liten ö och nationalpark som ligger utanför Gotland med massor av spännande djur- och naturliv. Jag och min syster investerade i år i ett tält och det underlättar många svemester-planer. Man kan även hyra tält hos till exempel Hobo.

Smöjen på Gotland, vår närmaste strand och även den bästa om du frågar mig.

Hoppas ni har en fin sommar! Tipsa mig gärna om fler svemester-äventyr. Jag påstår ibland att jag gillar att ta det lugnt, men nej det gör jag nog egentligen inte 🙂

4 kommentarer

  1. Härliga planer! Ja, Sverige är fantastiskt på sommaren, speciellt om det är sol! Mina bästa tips i Stockholms skärgård är 1) Svartsö krog – för maten: https://www.matochresebloggen.se/svartso-krog-och-svartso-logi/ 2) Nåttarö – pga sjukt vacker ö, speciellt senare i Augusti när man får gå in i det tidigare avspärrande fågelreservatet! https://www.matochresebloggen.se/sensommarhelg-pa-nattaro-den-perfekta-batutflykten-bara-30-minuter-fran-nynashamn/

    Trevlig sommar!

  2. Så roligt att ni ska uppleva Tiveden! Det är verkligen magiskt med alla knotiga, kloka träd och samnetslena mossmarker. Som ett svenskt Amazonas! Ha det himla härligt och hållbart! 😉

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng