Här kommer mitt tips på utflykt i Stockholm för dig som inte har bil: ta pendelbåten till Hägersten söder om Söder och spendera en dag längs med Mälarens strandkant.
För mig började det redan för tio år sedan när mina föräldrar bestämde sig för att lämna villaområdet i Järna för Stockholm. Mamma gick till biblioteket och lånade en bok med alla privata hyresvärdar i Stockholm och pappa skrev ett brev som de kopierade upp i femtio kuvert och la på posten. En av hyresvärdarna som svarade (de var två totalt) fanns i Axelsberg i Hägersten och samma år fick även jag ett hyreskontrakt i deras hus, och några år senare min syster. Och så började alltså berättelsen om otaliga utflykter längs med Hägerstens Riviera. En plats jag gillar lite mer för varje år som går, och som jag varit extra glad över att bo på just denna vår.

#1. Ta SL:s pendelbåt till Ekensberg brygga
Från Klara Mälarstrand kan du hoppa på SL:s pendelbåt linje 89 mot Ekerö. På vägen lägger båten bland annat till vid Ekensberg brygga och det är alltså här du hoppar av för att följa den här dagsturen! Från bryggan vandrar du sedan åt höger för att runda udden och sedan in i Mörtviken där Ekensbergs båtklubb ligger. Mitt tips är att ta gångvägen in till vänster bort till Vintervikens trädgårdscafé men om du hellre skippar Vinterviken så går det även att promenera åt höger och runda Rävudden istället. En vacker promenadsträcka där du kommer upp på höjden med utsikt över Mälaren.





#2. Fika i Vintervikens trädgårdscafé eller Winterviken
Om du tar gångvägen över till Vinterviken (vägen syns inte på Google Maps men du går alltså via det som heter Mörtviksparken) så kommer du först till trädgårdscaféet. Här spirar blommor i vackra rabatter, här finns bihotell och här finns dammar för smådjur. Enklare lunch, god fika och vin/öl finns att köpa.
Om du istället fortsätter en bit, förbi koloniträdgårdarna, så kommer du till den berömda tegelbyggnaden som Alfred Nobel använde som dynamitfabrik. Här ryms idag Winterviken med café och restaurang som drivs av kända kocken Markus Aujalay. Varje dag serveras dagens lunch, en soppa och en sallad. Samt förstås delikata bakverk och bra kaffe.



#3. Bada vid Örnsbergs klippbad
Efter dynamitfabriken fortsätter du på vänster sida om viken (går du åt höger kommer du till Rävudden från andra hållet). Du passerar Nobels spränggropar och ute på udden hittas de populära klipporna som under vackra sommardagar är proppfulla med solbadande människor. Här finns badstegar och en badbrygga att hoppa från. En sanering pågår i dagsläget av hela området där jorden byts ut eftersom man uppmätt gifter i marken från Nobels sprängningar. Man får bada men personligen tar det faktiskt lite emot att doppa huvudet just här…
Min badfavorit hittar du istället lite längre fram, mellan Örnsbergs båtklubb och det som på Google Maps heter Dalbo båtsällskap (ungefär nedanför Hägerstenshamnens skola). Här kan du ligga på gräs istället för hårda klippor, och även om det är ganska stenigt att komma i vattnet så slipper du för det mesta trängas på en badstege. Här har även spenderats otaliga picknickar och kvällsdopp i solnedgången.



#4. Hälsa på djuren hos Eolhälls 4H-gård
Efter Dalbo Båtsällskap så fortsätter gångvägen längs med vattnet en liten bit tills du kommer in i ytterligare en vik. Längst in i viken går en gångväg upp till vänster som tar dig till Eolhälls 4H-gård. Det är bara femtio meter typ så står du på gårdsplanen. Här finns hästar, kossor, får och kaniner. På helgerna ordnas ponnyridning och kafé. En liten oas mitt i staden dit min syster brukar komma med sina döttrar för att rida då och då. Favoriten är den vita shetlandsponnyn som går under namnet Bandito.

#5. Fika på Café Uddvillan i Klubbensborg
Från Eolhälls 4H-gård fortsätter du på gångvägen längs med vattnet. Vägen blir snart stig och slingrar sig uppför genom skogen. Du kommer kunna välja om du vandrar längs med stigen vid vattnet så långt det går eller om du tar in på den asfalterade vägen tidigare. Vägen tar dig förbi ytterligare en koloniträdgård, Bellmans, medan stigen vid vattnet slutligen tar dig uppför en brant backe tills du också är uppe på vägen. Oavsett vilken väg du väljer kommer du sluta vid Mälarhöjdens båtklubb. Härifrån kan du sedan ta höger ut till det som heter Klubbensborg för att fika på Café Uddvillan. Ett enkelt café men med en helt fantastisk veranda med utsikt över Mälaren.



#6. Gå i Jakobs stege eller ta en Toast Skagen hos Astrids
Från Klubbensborg fortsätter du längs med vattnet, förbi Mälarhöjdens båtklubb och Fridhemskanotisterna och sedan Fridhemsbryggan. Under sommarhalvåret kan man från Fridhemsbryggan hoppa på Strömmas båtturer som går från Strandvägen till Drottningholms slott. En tur jag är väldigt sugen på att testa i sommar med tillhörande strömminglunch under färden. Trappan som tar dig upp från Fridhemsbryggan består av 187 trappsteg i brant lutning. Den kallas för Jakobs stege och fick sitt namn redan år 1924 inspirerad av Bibeln där Jakob i en dröm ser en stege mellan jorden och himlen.
I drömmen såg han en trappa som ledde från jorden ända upp till himlen, och Guds änglar gick upp och ner för den.
Ur Bibeln
Beroende på tidpunkt för din utflykt så kan du i Mälarhöjden ta en detour upp till områdets enda vettiga kvarterskrog, Astrids. De öppnar vanligtvis klockan 16 (kolla hemsidan för uppdaterade tider) och till deras uteservering går vi när vi är sugna på något extra. Det som varit mest värt att beställa in är deras toast skagen (en halv räcker ganska långt, se bilderna) och deras nya grej: gin-aperol-tonic. Även köttbullarna brukar vara mycket bra! I Mälarhöjden finns sedan tunnelbana om du inte orkar fortsätta promenaden.
#7. Fika på konditori Lyran i Bredäng
Oavsett om du är sugen på fika eller inte så är Konditori Lyran värd en titt. Den gula trävillan står majestätiskt på höjden och om du tar trapporna upp i tornet så får du 360-gradig vy över Stockholm och Mälaren. Villan byggdes som ett sommarhus på mitten av 1800-talet och här har många kända kulturpersonligheter och kungligheter passerat som gäster, bland annat Selma Lagerlöf och Henrik Ibsen. ”Kolifej på Lyran” var ett begrepp som myntades för festligheterna och även begreppet ”att vara på lyran” sägs komma härifrån. Idag ryms här ett konditori där du kan fika, äta och dricka vin i vackra salar och verandor.

#8. Fynda hos Bredäng Loppis
Om du bestämmer dig för att ta tunnelbanan hem efter Konditori Lyran så är det Bredäng som är närmsta station. Och precis innan själva stationen så ligger Bredäng Loppis, kanske den enda loppisen i stan som fortfarande har loppispriser? Här finns högt och lågt på alla sätt och det mesta är väldigt billigt. Har själv shoppat en diktbok med restema, en konstbok om impressionisterna, och en guldkatt för totalt 90 kr. De tar inte kort men Swish går bra!

#9. Extra: vandra hela vägen till Skärholmen
Känner du dig riktigt promenadsugen går du vidare hela vägen till Skärholmen. Vandringen tar ungefär en timme från Konditori Lyran och på vägen passerar du bland annat Mälarhöjdsbadet, Sätrabadet, en liten fyr, Skärholmens gård och ser ön Kungshatt på håll. Om jag ska vara ärlig så är det inte den vackraste sträckan jag vandrat, baden känns ganska deppiga, och själva gångvägen går mestadels i halvtråkig tallskog. Roligast är Skärholmens centrum som definitivt ger omväxling för den som kommer inifrån stan. Här kan man shoppa massor av spännande mat från andra länder och kika i butiker som definitivt inte finns i de vanliga galleriorna.


Hoppas du fick något tips du inte kände till sedan tidigare! Trevlig tur!
>> Läs fler tips på utflykter i Södermanland.
Kände nog ungefär till Vintervikens café och badplatsen och ja det är det. Så bara att spara för framtida Sthlmsturer.
Ja här finns så mycket mer än Vinterviken 🙂
härligt paketerad reseguide! snart känner jag igen din syrra lika mycket som jag känner igen dig. 😀
Tack! Haha jag inser att det är dags att börja publicera fler bilder på mig själv…