Sommarstockholms innerstadspärlor

En fattigare dag i Stockholm börjar med ett ”ciao” och en äkta italiensk espresso för 10 kr på Sosta. Gratis delikatessprovning i Hötorgshallen och Djurgårdsfärjan över till lummigheten och grönskan för lunch i det gröna. Kanske en Parkteater ”under eken” och sedan en lyxigare avslutning med cocktail på Josefinas?

Vad gör man när man inte kan resa men ändå är sjukt sugen? Jo, leker turist i sin egen stad. Jag har försökt samla mina favorit-spots so far.

Bästa solnedgången

#1. Taket på Kulturhuset. Se solen försvinna ner bakom city med ett glas ekorosé.

#2. Lilla Essingen. Med en gin och tonic på en filt i gräset vid västra udden av Lilla Essingen. Havet, färgerna, smaken.

Bästa utsikten


Söders kullar är kanoners! Nästan 360° utsikt över den stolta staden. Den ena toppen heter Skinnarviksberget, den andra ligger i Tantolunden.

Bästa basketplanen


Reimersholme är en fin liten ö utrustad med en basketplan med sjöutsikt för dig som gillar att spela. Dock inte standardhöjd på korgen för den superseriösa.

Bästa badet

Långholmsbadet. Om du lyckas vara i Stockholm den veckan per år som är tillräckligt varm för att bada GRATTIS. Gå genast till ön Långholmen utan att passera gå. Där finns förutom kaféer och ett gammalt fängelse som numera används som hotel – en badstrand. Jippie.

Boende

Loginn Hotel. Vid Söder Mälarstrand ligger tre bo-båtar och kluckar. Priserna är mindre men så är även rummen, eller hytterna är nog det korrekta ordet. Bästa utsikten dock mot hela Kungsholmen, city och stadshuset. Och gulligaste båtbaren på däck!

Bästa promenaderna


Foto från lazerkirkFlickr.

#1. Djurgården. Ta bussen till djurgårdsbron och promenera längs med vattnet åt vänster. Fika hos Flickorna Helin Voltaire eller ta en biodynamisk bakelse i Rosendals Trädgård. Rosendals slott är f ö det finaste slottet jag någonsin sett! Rosa, avslappnat, bohemiskt. Gå längs med kanalen. Trotsa rysningarna namnet ger dig och ta in på ”Viktoria och Daniels kärleksstig”. Magiska skogar för den med landetlängtan – riktig hästskit och fårullsdoft. Passera lyxiga villor och Thielska Galleriet. På udden finns ett kafé med glassbod. Det är dyrt men värt det. Precis bredvid går buss 69 tillbaka.

#2. Hagaparken. Gröna sköna stad! För en emigrerad lantis är det ett måste att få känna lite lent gräs under fötterna och doften av en tall. Hagaparken är både stor och grön.

Andra fina spots

Foto från nilslennartFlickr.

#1. Jakobs Stege i Mälarhöjden. En lååååång trappa som börjar nere vid bryggan och går högt upp mot himlen. Längs med ligger Mälarhöjdens alla pampiga villor och suktar med fina balkonger och oslagbar utsikt. (Tips: börja uppifrån och gå nerför + när du ändå är i Mälarhöjden, fika på kafé Lyran och klättra upp i tornet!) Bloggen Linsfia har ett inlägg med massor av fina bilder från både kaféet och trappan, kolla in!

#2. Söders Riviera – Skinnarviksringen. HÄR SKA JAG BO. Någon dag. Gå längs med gatan och dö lite över hur fint de som bor där har det.

#3. Tysta gatan. Om jag inte får bo någonstans längs med Skinnarviksringen är Tysta gatan på Östermalm helt klart en värdig motståndare.

5 kommentarer

  1. Kan lägga till Roslagsbanan från Östra Station (SL-kort gäller!). Första biten till typ Täby är magisk ssk på försommaren. Om man inte är pendlingsblasé på sträckan redan förstås.

  2. Va roligt att du tyckte om mina bilder från Mälaren! 🙂 Det var en fantastisk dag på ett fantastiskt ställe. Stockholm är allt bra fint!

  3. Fina bilder från ett härligt sommarstockholm! Den här stan är verkligen fin på sommaren! Vi har bland annat upptäckt Hornsbergs strand, som är ett fint och ganska nytt område vid vattnet, med flera trevliga krogar.

  4. Fina tips i vår vackra huvudstad!
    Fler tips är utsikten från Fjällgatan ut över Riddarfjärden och hela Stockholm samt panoram-vyn från baren längst in på Gondolen (vid Katarinahissen) på Söder!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng