Sista minuten till “Turkiets pärla” Marmaris – #throwbackthursday

Marmaris
Marmaris
Marmaris TurkietMarmaris TurkietMarmaris TurkietMarmaris Turkiet

“I centrala Marmaris finns det en stor pärla, som placerades där eftersom turkarna kallar staden för ‘Turkiets pärla’.”, skriver Wikipedia om Marmaris och vad det gäller stranden är den faktiskt något av en pärla. Fin benvit sand, ljusblått hav med små guppande fiskebåtar och blåfärgade bergmassiv i scenografins periferi. Det enda problemet är väl allinclusive-hotellkedjorna och deras tusentals gäster som också vill bada (mest i stekolja).

Marmaris är en hamnstad längs med den Egeiska kusten i Turkiet. Stadens äldre del består av trånga gränder där du kan shoppa sultanens porslin och vattenpipor. Barerna och klubbarna är samlade på en gata och för den partysugne är det bara att vandra in och ut mellan dem. Billigt så det förslår. Den moderna delen av staden är ganska hemsk så se till att bo i närhet till den äldre.

En dag besökte vi torgmarknaden. Termometern visade 38°C och det var tydligen en av de svalare dagarna. På marknaden fanns allt från färska grönsaker och kryddor till spetsdukar och vackra lampor.

“You wanna buy? How much? Where are you from? Haaallo where are you from?!?! Haaaaaallooo…privjet? Holland! Holland? Jej elsker dej? Zlatan? HALLO?!?!!!!!!!”

Det gällde att pruta hårt och MIndy fick tillslut med sig hem både finlampa och saffran som efteråt visade sig vara gurkmeja.

Vi besökte ett Hamam – turkiskt bad – och blev skrubbade och inoljade på marmorgolvet. Rengörande och najs ända fram tills massörerna började fråga om boyfriend och Facebooknamn. Så ett tips kan nog vara att lägga extra tid på att hitta ett proffsigt och seriöst bad!

Från Marmaris kan du ta en buss till närliggande byn Içmeler eller båten över till Rhodos. Vi åkte den kurviga vägen bort till Içmeler för en halvdag på deras lite mindre befolkade strand, bland ytterligare marknadsstånd och med en öl på ett av strandpromenadens palmprydda restauranger.

Ett helt klart värdigt chartermål för dig som vill sola på dagen och äta god mat på kvällen OM du bor nära havet och på gångavstånd från den äldre delen av staden. Vi chansade med ospecificerat hotell och hade supertur, det hade inte de som blev avsläppta charterbussen typ två timmar före oss uppe i något trafikkaos bland sunkhusen.

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng