Fantasiresors världens bästa stränder

Jag har svårt för utmärkelsen Världens bästa stränder. Ibland räknas familjevänligheten, ibland hipsterstatusen, ibland tillgängligheten. Det beror på när du var där, med vem, och har du verkligen sett ALLA stränder som finns i hela världen?

Trots detta har jag gjort ett försök till en lista utifrån de stränder jag hittills besökt. Och jag har räknat med känslan och helhetsupplevelsen snarare än just sandens finkornighet, badbottnens barnsnällhet eller serveringens utbud. Ju färre badgäster desto bättre! Och nej, jag har inte sett alla stränder i hela världen. Ännu.

Här är världens bästa stränder enligt Fantasiresor:

#1. Malapascua, Filippinerna

Den här resbloggen innehåller många utnämnda paradis. Men av alla paradis jag hittills besökt tar Malapascua ledningen! Det är som att ha klivit in i en fondvägg från 90-talet. Bakpulverstrand, långa smäckra palmer och ett 28-gradigt turkost ändlöst badkar som du kan sväva runt i tillsammans med snäckor och sjöstjärnor. Stranden är nästan helt tom på turister och på ön finns inga bilar. En plats vackrare än photoshopade windowsbakgrunder. En plats där mindfulness inte är ett begrepp man klämmer in i reklampausen på fredagsmyset.

NOTE: Malapascua drabbades hårt av tyfonen Haiyan och jag vet inte hur de har hunnit bygga upp ön. Men jag är övertygad om att paradiset kommer finnas där en dag igen.

Bloggat om Malapascua:
https://fantasiresor.se/2012/12/19/pa-disco-med-gagnam-style-och-viga-sjuttioaringar/
https://fantasiresor.se/2012/12/15/malapascua-nar-verkligheten-overtraffar-photoshop/

#2. Pulau Pangkor, Malaysia

pangkor
Från Nipah Bay på Pulau Pangkor i Malaysia kan du fixa lift till en av de intilliggande obebodda öarna, riktiga Expedition Robinson-öar (det är förresten på Malaysiska öar som en del av programmen har spelats in). Det kostar någon krona, tar några minuter, och sedan är du på din alldeles egna obebodda strand med djungeln hängande ut över dig. Här kan du flyta runt i ett ljummet hav i timtal, strosa längs med vita sandstränder och beskåda de stora palmerna med kokosnötter och bananer dinglades ifrån.

Pulau Pangkor finns även med på Expressens senaste lista över Bästa stränderna i världen.

Bloggat om Pulau Pangkor:
https://fantasiresor.se/2008/12/04/i-nipah-bay-pa-pulau-pangkor-star-tiden-stilla/
https://fantasiresor.se/2008/11/23/pulau-pangkor/

 

#3. Gili Trawangan, Indonesien

gili
Gili Trawangan är den största av de tre paradisiska Giliöarna öster om Bali i Indonesien. Här finns inga bilar, bara hästdroskor och romantiska strandrestauranger. Den största delen av strandremsan är obebodd, och det är alltså hit du ska vandra för kritvit strand och palmskugga. Vi pratar om 10 minuters promenad från hotellet, typ. Ett tips är även movie-on-the-beach-kaféerna!

Bloggat om Gili Trawangan:
https://fantasiresor.se/2009/01/16/gili-trawangan/

 

#4. New Chums Beach, Nya Zeeland

Nya Zeeland
New Chums Beach – en strand du måste klättra på stenar och genom skog för att nå, men även en strand som blivit rankad som en av världens tio vackraste strander. Det kan man förstå. Här är det nog framför allt otillgängligheten som bidragit, du måste nämligen klättra genom regnskogen för att komma dit, subtila skyltar visar vägen. Men wow vilken vy när du väl kommer fram. Enorm sandstrand och öde, lite Robinson Crusoe-känsla.

Bloggat om New Chums Beach:
https://fantasiresor.se/2009/03/29/i-en-knallgul-gummibat-nedfor-sju-meter-vattenfall-och-lite-beach/

 

#5. Sagres, Algarvekusten, Portugal

Praia do castelejoPraia do amado på Algarvekusten i Portugal
Egentligen består det här tipset av fler än en strand men de ligger alla inom en kort bilresas avstånd från varandra, runtom Sagres längs med Algarvekustens heta strandremsa. Praia do Castelejo är stranden på första bilden, för att komma dit cyklar du bäst genom blommande törnrosdalar, sedan milslångt öppet blått bort mot Amerikat. Stranden Barranco når du genom en fantastisk kustvandring bland örter och olivträd. Praia do Amado på nedersta bilden är surfarnas paradis och den något mindre Praia da Martinhal erbjuder en rad vattenaktiviteter så som kajak, vågsurfing, kitesurfing eller någon annan sport. Hit flyttar jag när jag blir pensionär – svenska pensionärer behöver betala 0 kr i skatt här. Ja tack.

Bloggat om Sagres:
https://fantasiresor.se/2013/05/07/martinhal-pa-algarvekusten-en-oas-att-andas-i/
https://fantasiresor.se/2013/05/29/en-resa-langs-med-varldens-ande-martinhal-pa-algarvekusten-portugal/

 

#6. Paradise Beach, Australien

ninety mile beach

Fotokälla: Please take me to

Ja, Paradise Beach säger väl egentligen allt. Stranden är en del av Ninety Mile Beach på Australiens sydkust och den gör helt klart skäl för sitt namn. Etthundrafyrtiofyra kilometer roströdgul sandstrand som breder ut sig längs med ett mörkt turkost hav. Inte en människa och så havet som fräser ut sina skummande vita vågor över stranden. Solnedgången färgar molnen i pärlemo och på stranden kan du få besök av tjocka sjölejon som ligger och sover och inte vill bli väckta. En vild strand att filosofera på.

Bloggat om Paradise Beach:
https://fantasiresor.se/2009/03/29/i-en-knallgul-gummibat-nedfor-sju-meter-vattenfall-och-lite-beach/

 

#7. Hot Water Beach, Nya Zeeland

hot water beach
Kan det bli mer avslappnande än att blicka ut över ett blått hav under höstens ljumma solstrålar från ett ”badkar”? Till Hot Water Beach tar du med dig en spade, gräver en lagom stor grop i sanden och låter det runt-trettiosju-gradiga vattnet sippra upp från marken och fylla din nygrävda jacuzzi. Ha en öl i beredskap, njut ikapp med de andra uppstickande huvudena från sandgroparna intill.

Bloggat om Hot Water Beach:
https://fantasiresor.se/2009/03/29/i-en-knallgul-gummibat-nedfor-sju-meter-vattenfall-och-lite-beach/

 

#8. Marmaris, Turkiet

Marmaris

”I centrala Marmaris finns det en stor pärla, som placerades där eftersom turkarna kallar staden för ‘Turkiets pärla’.”, skriver Wikipedia om Marmaris och vad det gäller stranden är den faktiskt något av en pärla. Fin benvit sand, ljusblått hav med små guppande fiskebåtar och blåfärgade bergmassiv i scenografins periferi. Det enda problemet är väl allinclusive-hotellkedjorna och deras tusentals gäster som också vill bada (mest i stekolja).

Bloggat om Marmaris:
https://fantasiresor.se/2014/01/02/sista-minuten-till-turkiets-parla-marmaris-throwbackthursday/

#9. Smöjen, Gotland, Sverige

Smöjen, Gotland
Jag måste bara avsluta med en svensk bubblare. Uppe på Nordgotland ligger Smöjens kalkstensbrott. Dels består platsen av badmöjligheter i turkosa helt naturliga pooler, dels breder ett fräsande hav ut sig. Sakleta längs med havskanten, hitta vackra fossiler, låt saltstänket ge dig en allt annat än svennebanan känsla.

Bloggat om Smöjen, Gotland:
https://fantasiresor.se/2013/12/31/magisk-jul-pa-gotland/

5 kommentarer

 1. Alltså stränder. Jag filar också på ett foto- strand inlägg. Har jag gjort länge. Men har inte tillräckligt med egna foton på stränder. Men måste ändå säga att shit, det är något särskilt med stränder. Gotland är helt klart en favvo!

  1. Ser fram emot ett sådant inlägg 😀 Du kanske kan ”skarva” lite med någon bild från Wikimedia eller så? Ja visst är det något speciellt med den ön? Ljuset är så fotogeniskt också.

 2. Kul inlägg, aldrig fel med stränder, särskilt inte under våra mörkare månader här hemma..

  Tror våran topp skulle vara.

  1. Anse Source D’Argent, Seychellerna
  2. Kuanidup, Panama
  3. Seven Mile Beach, Jamaica
  4. Gardner Bay, Galapagos
  5. Ipanema Beach, Brasilien

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng