Fantasiresa #21: från Roms katedraler till mormors lusthus – till fots genom Vasastan och Kungsholmen

Översta fotot: VioletberryFlickr

När man inte kan resa just på momangen och när man redan har lekt klart turist i sin egen stad, då återstår bara en sak. Här kommer en fantasiresa genom Stockholm, från Odenplan till Norr Mälarstrand. Eller som jag ser det: från Roma till mormors lusthus.

Fantasiresan börjar alltså vid Roms katedraler och kopparkupoler a.k.a Gustav Vasas kyrka vid Odenplan.

Vi går vidare genom Vasaparken, tittar lite på ambitiösa idrottare och små ben fulla med spring. Kommer ut vid S:t Eriksplan och möter upp Karlsson på taket för en tur högt över takåsarna.

Går vidare över bron till Fridhemsplan och fortstätter åt vänster längs med vattnet en liten bit. Där är det fint, vi kanske matar lite ankor, tittar på stressade joggerskor. Tar upp på Scheelegatan till Piperska muren för en resa tillbaka till barockträdgårdarnas tid med romerska kejsarebyster och skrämmande perfekt symmetri.

Tar en snirklig trappa, coldinutrappan, och tror nästan att vi är i någon mysig gränd i Paris där det doftar bakgata och skramlar moppe. Och voilà! Som lön för mödan möts vi av Kungsholmens Glassfabrik.Strosar vidare med våra glassar uppför en trappa till, för att suktas av lägenheterna med Kungsholmens (Stockholms?) bästa läge – och utsikt. Vi rullar nedför igen mot Norr Mälarstrand och in på lummiga Mälarpaviljongen för en avslutande middag bland blomsterprakt och lusthus på vatten.
Äter en räkmacka à la Pridefestival till förrätt, det har blivit dags för lite svensk skärgårdsfeeling.

Vi låter inte det ordinarie sverigeblasket störa vår fantasiresa nämnvärt.


Middagen får fortsätta i svenskt tecken: Wallenbergare med potatis och lingonsylt

Och pannkakor med hjortronsylt till efterrätt.

Sväljer ner den sista pannkaksbiten med roséchampagne och anser fantasiresan avslutad.

6 kommentarer

  1. Dina Stockholms resor är helt i min smak. Har faktiskt besökt de flesta nämnda platser. Dryckes o matförslagen resulterade dock i en något överförfriskad och för stor mättnadskänsla, men gott var det. Alltid roligt o uppfriskande att läsa Dina reseskildringar. Fortsatt lycka till. Marcus.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng