Destination: Känsla

Hur får man en lyckad svemester? En fråga som gått som ett eko genom landet denna sommar. Det har nog aldrig skrivits så många spaltmeter om svenska resmål som just i år. Jag har själv delat svemester-tips i både en livesänd radiointervju i P1 och i en artikel som skickats ut via TT och publicerats i olika lokaltidningar. Jag har pratat destinationer och sevärdheter, hur man reser budget och smartare än alla andra. Men mitt allra viktigaste tips tänkte jag prata lite mer om här.

Med semesterkänslan som destination

I jakten på häftigaste sevärdheten och mysigaste resmålet är det lätt att missa det som enligt mig är det allra viktigaste, nämligen att utgå från sin egen definition av semesterkänsla. En känsla som är lika viktig oavsett om semestern ska utföras utomlands eller i Sverige. Men som av någon anledning ofta tycks glömmas bort när det handlar om just svemester.

Besvikelsen över att den där semesterkänslan aldrig infinner sig med familjen instoppad i en bil längs med E4:an jagandes parkeringsplatser i svenska småstäder blir ett faktum när man i vanliga fall brukar åka ned en vecka till Grekland för att ligga på en solstol och göra så lite som möjligt. Eller det motsatta: man brukar åka på kulinariska roadtrips genom medelhavsbyar och istället har man placerat sig i en stuga med släkten hela sommaren. Konstigt att man inte kommer tillbaka från semestern fylld av energi och inspiration?

Istället för att leta destinationer skulle jag alltså börja mina semesterplaner med att fundera över vad jag behöver för att efteråt känna den där energin en semester bör ge.

Vad innebär semesterkänsla för just mig?

Handlar det om den kulinariska roadtripen, då kanske en vingårdssafari i södra Sverige är ett bra alternativ. Är det istället hav och vind på en båtluff i Grekland man är ute efter, då kanske det går att ersätta med en båtluff i Stockholms skärgård. Och är det just att ligga på en solstol och sippra på en drink görandes absolut ingenting som är semesterkänsla, då hade jag utgått från just det och placerat mig i en stuga eller husbilscamping.

För mig är semesterkänsla att hänga här i huset på Gotland. Läsa bok i hängmattan, inte öppna mejlen, strosa på heden och doppa mig i ett hav. Får jag bara göra det är jag ganska nöjd. Men det påverkas förstås av att jag brukar resa mycket under året och därför inte förknippar semester med att resa.

Vad är semesterkänsla för dig? Är förstås nyfiken så berätta gärna!

6 kommentarer

  1. Roadtrips är lite semester för mig, men kanske mkt resa och det behöver jag inte sommarsemestern till. Sommarsemestern spenderae jag gärna i Småland, eller hälsar på hos vänner runt om. Vandrar gör jag gärna någon gång och badar en massa. Läsa böcker också, vilket jag också ofta lyckas inte hinna så fåe göra det vid annat tillfälle.

  2. Känns som rätt inställning med känsla anpassad efter varje individ. För mig handlar det mycket om att avvika från de upptrampade stigarna i vardagens fläng hit och dit. Att hikea i skogar, strosa genm sommargator och konstgallerier, stötta lokala handeln, vara mindful i upplevelser, solbada och äta när jag är hungrig, inte följa en mat- och sovklocka slaviskt som i vardagen. Jag har en lista med tips på lokala sevärdheter och aktiviteter som jag kan ta till om spontaniteten och idéerna tryter. Jag har propagerat sedan våren att Sverige har hur mycket möjligheter och sevärdheter som helst för att underhålla befolkningen i sommar. Nu njuter jag själv av mitt fantastiska land.

    1. Tack för din fina kommentar! Vad bra med en sådan lista, ska också bli bättre på att ha en sådan. Tycker det är så ofta jag tänker att ”det där måste jag göra någon gång” och sedan när jag väl vill göra något så är alla idéer bortglömda. Hoppas du har en bra sommar!

  3. Semesterkänsla för mig är att packa, planera och ha något att se fram emot. Det är typ lika viktigt som själva resan. Sen beror det också på vad det är för typ av resa. Såklart. När jag reser har jag nog inte det där semesterlugnet i kroppen – jag är alldeles för uppspelt och nyfiken för att koppla av. Att resa är för mig att uppleva. Det är därför jag då och då reser ”charter” där mitt enda mission är att ligga på en strand, dricka kall bärs och bada i havet. Fast det räcker med tre dagar. Sedan vill semesterkänslan ut och uppleva igen – och planera nya resor!

  4. För mig är resande inte direkt semester i betydelsen ta det lugnt och vila. Resa är äventyr och nya upplevelser. Därför söker jag platser där jag kan säga:
    ”Jag visste inte att vi hade sånt här i Sverige.”
    För oss blev det våra första vandringssteg i den svenska fjällvärlden i somras. Som boende i Skåne blev det en rejäl kulturchock att möta kalfjället.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng