Reser Fantasiresor bara genom rosafluffiga moln? Om bloggsamarbeten och trovärdighet

Du som brukar kika in här på Fantasiresor ibland har kanske noterat det relativt stora antalet samarbetsinlägg den senaste tiden. Den här hösten har de varit ovanligt många. Jag får ibland frågor som ”kan man verkligen lita på en bloggare som får betalt för att skriva om någonting?”. Så jag tänkte att det vore på sin plats att berätta lite hur jag tänker kring mina samarbeten, så att du vet hur och varför de finns.


Och ja, det är nog ovanligt många rosa fluffiga moln härinne.

Noga i mitt urval

För mig är det väldigt viktigt med vilka varumärken jag samarbetar med. Jag får betydligt fler samarbetsförfrågningar än de som hamnar här i bloggen, majoriteten tackar jag nej till. Även gratisresor. Min nisch kanske är otydlig vid första ögonkastet, men efter nio år som resebloggare är det idag för mig solklart vem som passar in i Fantasiresors värld och vem som inte gör det. En kvalitets-sållning sker med andra ord redan vid första kontakten.

Alltid transparent

När du läser här inne på Fantasiresor så ska du alltid tydligt kunna se vilka inlägg som jag fått betalt för. Jag skriver alltid högst upp och längst ned ”I reklamsamarbete med xxx”. Är det en pressresa utan krav på motprestation märker jag bara ut det längst ned. Jag följer med andra ord svensk lag så gott det går att tyda den, och är pro-medlem i Influencers of Sweden för att hänga med när nya riktlinjer tas fram. Det är mitt ansvar som innehållskreatör och influencer och jag blir tyvärr varje dag chockad över hur både företag och andra influencers struntar i detta (journalister inkluderat).

Foto: Katarina Wohlfart

En lyckad bloggkampanj till Warszawa i samarbete med Nordic TB och Fall in Love Warsaw.

Ärlighet varar längst

”Hur kan man lita på dina tips om du fått betalt för att skriva dem?” Att samarbeta med t ex en destination skulle förstås kunna ställa en inför vissa utmaningar. Vad händer om jag inte gillar destinationen men har fått betalt för att skriva om den?

Först och främst: Jag väljer, som redan nämnt, enbart att samarbeta med de varumärken eller destinationer som jag med största sannolikhet kommer att gilla. I kombination med det är jag en öppen, nyfiken och flexibel person och det händer därför sällan att jag hatar en hel destination. Med det intet sagt att allt är rosa fluffiga moln och enhörningar. Såklart. (Tyvärr?)

Det leder oss till punkt två: Bloggens fokus. Jag driver Fantasiresor för att jag vill inspirera. Inspirera till att drömma iväg, till att våga upptäcka nya hörn av världen. Därför väljer jag nästan alltid att fokusera på saker jag själv inspireras av, snarare än det som stör mig. Ibland tar jag upp negativa upplevelser om jag anser att det är viktig information, men om det handlar om en superslö servitris eller ett dötrist hotellrum skriver jag snarare inte alls om den restaurangen eller det hotellet.

Tredje och sista: I avtalet som skrivs vid betalda bloggkampanjer ingår ofta krav på antal inlägg (ca 2-4 st beroende på kampanj). Det står även alltid klart och tydligt att jag som innehållskreatör bestämmer över val av innehåll i dessa inlägg. De korrläses aldrig utan jag bestämmer allt själv, från idé till publicering. Det här är förstås jätteviktigt och det är därför jag bara samarbetar med seriösa bloggkollektiv som t ex Nordic TB och iambassador.

”Men kåm ijän du skulle ju ändå inte skriva något negativt för du vill ju få åka igen” säger alltid någon då med svårdold glädje över sin egen intelligens. Och här blir det liksom svårt att föra någon vidare diskussion. Jag kan bara säga att så fungerar det inte, men det blir bara tomma ord. I slutänden bygger det på trovärdighet till bloggaren i fråga. Det går inte att mäta på ett rättvist sätt, utan är bara någonting som du som bloggläsare antingen känner eller inte känner när du läser. Jag kan inte mer än hoppas att du som läser Fantasiresor känner att mina tips alltid är genuina och ärliga. Det går liksom inte riktigt att bevisa på något annat sätt. Glöm dock inte att samma sak gäller för en journalist.

Hade antagligen aldrig upplevt denna fantastiska vandring om det inte vore för ett samarbete.

För att inte tala om den här ulliga lama-kramen

Pengar, pengar, pengar

Jag driver Fantasiresor först och främst för att jag tycker det är det roligaste som finns. Jag älskar att resa, skriva och numera även fota. Jag älskar allt fint som kommer ut från bloggen i form av vänner, kommentarer, tips och inspiration tillbaka. Min största inkomst får jag via mitt företag som copywriter. Tillsammans med min medarbetare jobbar vi dagligen med runt sex olika varumärken och att vara copywriter betalar sig betydligt bättre än att åka på en bloggkampanj om vi ska se till pengar. Det är därför aldrig pengar som är drivkraften till mina samarbeten. Samtidigt: Att driva bloggen tar o-e-r-h-ö-r-t mycket tid och att inte få betalt alls för den tiden känns inte heller varken hållbart eller rimligt. Därför vill jag göra samarbeten.

En jordglob på skrivbordet att snurra på under lååånga jobbsamtal är ett måste.

Det jag egentligen vill säga med hela det här blogginlägget är att jag är oerhört stolt över mina samarbetspartners och att jag hoppas att du som läsare känner att de snarare ger ett mervärde än förstör. De tar mig till platser jag kanske inte annars hade kommit till och gör så att jag får möta människor jag aldrig annars mött. De är noga utvalda och jag hoppas att du också tycker det. Om inte så mottages klagomål tacksamt här nedan👇

16 kommentarer

  1. Näe, kan vara instämma. såg bloggaren Flora skriva att hon behöver ha ett samarbete i veckan för att gå runt (om jag minns rätt), eller att det var hennes mål. Tycker det låter sunt. Att resa såhär kostar ju en himla massa pengar och det går ju inte leva på gratis resor, utan kunder måste ju betala för sig, precis som vi måste lägga en himla massa pengar på alla omkostnader runt bloggen, för att inte tala om gratis tid på alla andra blogginlägg som inte är samarbeten som vi skriver för att vi älskar det och för att folk ska ha något som är reklamfritt att läsa.

  2. Väldigt tydligt och bra skrivet, tack. Vi har många resonemang som går hand i hand och jag är stolt över att få kalla dig min bloggkollega!

  3. Du är klok som en bok du Sofia och ja jag har aldrig tyckt det har varit otydligt om du har haft samarbete eller inte! Så bra skrivet!

  4. Oerhört bra skrivet inlägg om samarbetens fram- och baksidor. Allt är inte guld som glimmar… men det väljer vi själva! Du är en bra förebild i influencersvängen!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng