3 mysiga matställen på Åland

När jag var på Åland i början av året besökte vi förstås mängder av olika matställen. Men det var tre som jag tyckte var lite extra värda att tipsa vidare om. Här kommer de!


Båt-pizzeria i Mariehamn. Dock inte ett av mina tre tips, men fin att titta på liksom.


If ever at Åland, prova deras äppeljuice. Det så kallade äppelbältet går här vilket ger smarrigaste juicen.

Tips #1. PubStallhagen

Stallhagen är Ålands öl-flaggskepp. Ett mikrobryggeri som tillverkar smarrigt öl och där du även kan avnjuta delikat middag gjord på åländska råvaror. Vi åt här vår sista kväll. Ett väldigt personligt ställe en bit utanför Mariehamn, där menyn varierar från dag till dag, beroende på vad den aktuella säsongen har att bjuda på. PubStallhagen har flera år i rad vunnit pris för sitt sätt att just lyfta fram närproducerade varor. Och en lite spännande historia är att år 2010 hittade man fem flaskor öl och en champagne från 1800-talet i ett skeppsvrak i den åländska ytterskärgården. Stallhagen har sedan reproducerat ölet som nu går att beställa in som ”världens äldsta öl”.

Tips #2. 60 North Bar och Café

Vem kunde tro att man skulle hitta en av Ålands bättre restauranger på själva flygplatsen? En ganska otippad lunchmiljö, om du frågar mig. Men rätt så spännande egentligen att sitta med utsikt precis över landningsbanan och se flygplanen rulla in över en skål med delikat pumpasoppa (även om antalet flygplan inte var så där överdrivet jättemånga, en januarimåndag i Mariehamn). Även på 60 North Bar och Café satsar man mest på lokala råvaror. Åt en helt fantastisk lax!


Tips #3. Bagarstugan café & vin

Älskade det här stället redan när jag såg namnet; kombinationen vin och kaffe – kan det liksom bli bättre? Här avnjuter du till exempel en ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa och en åländsk pannkaka! Den åländska bloggaren Liz från Liztigt hade sett på Instagram att jag var på Åland, så vi bestämde träff i just Bagarstugan. En av de sakerna jag älskar mest med att ha just den här resebloggen är just alla härliga människor man plötsligt får möta. Hon höll dessutom på med att spökskriva en bok om just Bagarstugan och kunde berätta massor av spännande detaljer om huset som är ett av Ålands äldsta hus som fortfarande finns bevarat. 

Resan var en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience 2017 som du kan följa i sociala medier under taggen #NBEFinland. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng