Paradis-Hongkong

Hongkong är VERKLIGEN häftigt. Det är som en egen liten oas. Men så tillhör det ju inte heller Kina helt och hållet. Storbritanien ägde Hongkong enda fram tills 1997 då Kina tog över men var tvungna att skriva på ett 25-årigt kontrakt att Hongkong skulle få behålla sitt ekonomiska och politiska system. Här råder därför pressfrihet (vi kan plötsligt läsa vår egen blogg), många fler västerlänningar bor här (man behöver inte visum för att resa hit och många industrier har flyttats hit från västvärlden) och vänstertrafik. Enorma skyskrapor överallt, renare, internationellare och neon- och åter neonskyltar. Om det var tempo i Shanghai så är det definitivt tempo upphöjt till två i Hongkong.

På kvällen åkte vi bergsbana upp till Victoria Peak för att skåda ut över denna extrema stad. Klockan åtta var det ljusshow på alla skyskrapor längs med floden. Och då blinkar alla dessa miljoner neonljus och turisterna samlas för att titta och häpnas.

Idag var vi på ön Lantau (där finns även ett Disneyland) och besökte en fiskeby. “Husen” var byggda av någon form av plåt på höga pålar i vattnet. Det såg ut som små leksaks-aluminium-hus som stod i vettenbrynet. Runtomkring var frodiga, gröna, stora kullar, palmer och vackra stränder. Det var vackert. Och varmt – minst 23 grader.

Vi såg den första ekologiska maten sedan Mongoliet (där de flesta grönsaker var ekologiska eftersom mongolerna inte odlar jorden utan allt växer vilt). Ironiskt nog var dock nästan allt i Hongkongs lilla organic-butik importerat från USA.

3 kommentarer

  1. heej! va kul dt låter som ni har! vill oxå resa 😛 nu har dt verkligen blitt höst, dt blåser o regnar hela tiden, idag va dt nästan storm för dt blåste så mkt! haha men ha dt bra! kraam /sandra =)

  2. Och Hongkong!!! som en annan bara upplevt på filmduken i form av Bond filmer och andra cineastiska fenomen. Hur tar Ni Er fram mellan de stora världskända metropolerna ?? Går det att få något intryck hur det är att leva på landet ?? eller har alla flyttat in till storstäderna ??
    Så kul att läsa reserapporterna. Stort tack till tangenttrakteraren. Grattis till bloggen, tre och ett halvt tusen besökare. Häftigt.
    Hej till Er alla, lycka till önskar Marcus

  3. Hej Elsa med vänner!

    Otroligt roligt att läsa om era upplevelser och kommentarer. Som lördagsnöje i ett höstigt Viksberg, fullmåne dock, har vi följt er resa i ett svep. Lycka till med fortsättningen !!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng