Restips: Backpacking i Malaysia & Indonesien

Jag backpackade i Indonesien och Malaysia under ungefär två månader vid årsskiftet 2009-2010. Här har jag dels sammanställt 5 tips på saker jag hade velat veta innan jag själv åkte iväg, och vad saker och ting kostade för mig. Notera dock att priserna förstås kan ha (antagligen har) ändrats sedan dess, så ta det mest som en fingervisning. En del inkluderar även viss prutning.

5 saker jag också skulle ha velat veta innan jag åkte iväg

#1. Ha tid. För allt tar tid.

#2. Prutaprutapruta på ALLT! Boende, kläder, frukt, resor – allt.

#3. Förboka inte boendet. Åk dit och pruta istället. Ofta finns inte ens de billigaste pärlorna med på någon hostelsajt. (Med undantag för jul och nyår då i alla fall de turistigare delarna blir proppfulla.)

#4. Om ni är flera: hyr en lägenhet. Det går att hitta lyxvillor med pool och havsutsikt för väldigt lite pengar om man är ett par stycken.

#5. Åk båt, buss och tåg och du får uppleva otroligt mycket mer än om du skulle ta flyget. Men gör det inte om du är basillrädd, småkrypsrädd, extremt rastlös, sjösjuk eller väldigt bekväm av dig (en av mina båtresor i Indonesien).

Respriser – vad kostar det att backpacka i Indonesien och Malaysia?

Kuala Lumpur till Pulau Pangkor: Buss från Kuala Lumpur till Lumut, 25 myr. Båt från Lumut till Pulau Pangkor, 10 myr.

Pulau Pangkor: Bo billigt för 15 myr/natt i små ”huts” på Nazri Nipah Camp. Ät äggburgare för 1,5 sek (!) och låt någon från stranden att köra ut dig på dagsturer till de omkringliggande öde öarna för några myr.

Pulau Pangkor till Cameron Highlands: Båt från Pulau Pangkor till Lumut, 10 myr. Buss från Lumut till Ipoh, 8.40 myr. Buss från Ipoh till Cameron Highlands, 10.30 myr.

Cameron Highlands till Pulau Langkawi: Minivan från Cameron Highlands till Kuala Kedah, 95 myr. Båt från Kuala Kedah till Pulau Langkawi, 23 myr.

Pulau Langkawi till Georgetown: Du kan antingen ta den dyra men snabba direktfärjan eller spendera en heldag på följande sätt: Båt från Pulau Langkawi till Kuala Kedah, 23 myr. Buss från Kuala Kedah till Alor Star, 1.5 myr. Buss från Alor Star till Shahab Perdana, 1.5 myr. Buss från Shahab Perdana till Butterworth, 9.75 myr. Och slutligen färja från Butterworth till Georgetown på Pulau Penang, 1.2 myr.

Georgetown till Sumatra: Båt från Georgetown på Pulau Penang till Belawan (nära Medan) på Sumatra i Indonesien, 150 myr.

Medan till Bukit Lawang: Minivan (inkl tvådagars djungeltur med mat och bo i tält) 462 sek

Bukit Lawang till Lake Toba: Minivan från Bukit Lawang till sjökanten, 150 000 idr. Båt till Tuk-tuk, 7000 idr.

Lake Toba till Bali: minivan från Lake Toba till Medan, 90 000 idr. Färja från Belawan (Medan) till Surabaya på Java, 3 ntr i 6-bäddshytt, 985 000 idr (Pelni). Tåg från Surabaya (Java) till Denpasar (Bali), 160 ooo idr (inkl. buss till och från färja samt färja).

Egen lägenhet: Jimbaran på Bali, 6 nätter, 120 sek p.p/natt (vi var 6 pers), (Rent Holiday Homes).

Bali till Lombok: Båt från Padangbai (Bali) till Sengiggi (Lombok) 65 000 idr.

Lombok till Gili Trawangan: Buss och färja från Sengiggi till Gili Trawangan, 60 000 idr totalt.

Bilhyra Lombok: Suzuki Jimmy på Lombok i 6 dygn, 175 000 idr/dag + bensin, ca 285 000 idr.

Bilhyra Bali: Suzuki Jimmy i 4 dygn på Bali 100 000 idr/dag + bensin, ca 200 000 idr.

Gili Trawangan till Kuta (Bali): Transfer inkl. båt, buss, båt och buss, 160 000 idr.

Denpasar (Bali) till Darwin (Australien): flyg med Garuda Indonesia, 2 450 sek.

Om du är intresserad av ännu mer detaljer så har jag lagt in all information om exakt vilka hostel vi bodde på med mera på den här Google Maps-kartan

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng