Katarinas resa i samarbete med Irlands turistbyrå fortsätter bland Dublins tegelbeklädda husfasader och friska havsvindar. Här kommer en lista med tips på tre irländska måsten att göra i Dublin.
#1. Inget Dublin utan en musikpub
Dag två åt vi lunch på musikpuben The Merry Ploughboy. Puben ligger en kort bilresa ifrån Dalkey och kusten och är väl värt ett besök. Inte minst för den drömmiga inredningen nedan.
På kvällarna spelas Irländsk livemusik och det är otroligt vackert och stämningsfullt. Ovan spelar ägaren tillsammans med sin son på en Uilleann pipa, ett klassiskt irländskt instrument från 1700-talet.
Den fina interiören på The Merry Ploughboy.
Allehanda historiska mysföremål från Dublin.
Till lunch åt jag den möra och vällagade rätten ”Taste of Lamb” som är typiskt Irländsk.
#2. St. Patricks katedral i Wes Anderson-anda
Efter en förtrollande kusttur och musik- och matstund var det dags att återvända till staden igen. Nästa stopp blev St. Patricks katedral.
Den stämningsfulla insidan inkluderade ett underbart mönstrat mosaikgolv som fyllde kyrkan med snirkliga juvelfärgade symboler och handgjorda kuddar från hela Irland med motiv från både naturliv, mat och familjesköldar. Kyrkan blev renoverad på 70-talet och den charmiga retrokänsla var genomgående och förde tankarna mot en Wes Anderson-film med sina lekfulla inslag.
Den väldiga katedralbyggnaden sedd utifrån.
#3. Teelings whiskydestilleri
På gångavstånd från katedralen ligger Teelings whiskydestilleri och vi begav oss till fots för att provsmaka.
Sträckan mellan kyrkan och distilleriet var kantad av idylliska hus och tillhörande trädgårdar.
Det ungefärliga avståndet mellan whiskydestilleriet och katedralen.
Inuti byggnaden, som såg ut att platsa i Kalle och Chokladfabriken, doftade det varmt och sött av malt. Tre stycken enorma, specialbeställda kopparcylindrar (koppar anses lyfta fram smakerna bättre) inrymde whiskeyn och stora surrande maskiner krossade maltkorn i bakgrunden.
Maltfröna smakade konstigt nog exakt som digestivekex (det var bara mjölken som fattades). Till höger i bilden ovan är förvaringstunnor där whiskey fått vila i åratal innan den ansetts fin nog att buteljera och sälja. I åldrandeprocessen evaporerar cirka 2% av whiskeyn genom ektunnorna. Detta kallas skämtsamt för ”The Angels Share” och är ett tecken på dryckens himmelska kvalitéer. Men det betyder också att ju längre en whiskey har åldrats desto mer av den har också evapoerat. En tjugoårig whiskey har därför förlorat hela 40% i volym och detta är en av anledningarna, bortsett från smaken naturligtvis, som priset skjuter i höjden i takt med åren det lagrats.
Gamla tiders etiketter och flaskor fanns att beskåda i distilleriets historierum.
Då var nästa Dublinresa bokad, om inte tidigare så får det bli ett besök om tjugo år för att se vad det blev av de små digestivekornen vi fick provsmaka denna tur!
Resan var en del av bloggkampanjen Dublin – a breath of fresh air som ordnades av Tourism Irland i samarbete med iambassador (partner med Nordic Travel Bloggers (NordicTB)). Kampanjens hashtag var #LoveDublin. Orden och åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart författarens egna.
Vad bra med tips om Dublin! Jag och min man sade så sent som häromdagen att det vore intressant att åka just dit! 🙂
Kul 🙂