Turistande i Beijing – Kinesiska muren, Sommarpalatset och Himmelska fridens torg

Nu har vi turistat oss genom Beijing. Vi har klättrat uppför tusentals trappor på Kinesiska muren – en mäktig syn där uppifrån med megastaden som bredde ut sig i horisonten. Tyvärr hade vi bokat turen via en turistbyrå och var tvungna att följa efter en viftande, knallorgange flagga från en överenergisk kines med knallorange keps hela förmiddagen, och tillbringa halva eftermiddagen i en enorm jadefabrik där vi förväntades shoppa loss. Innan vi äntligen fick komma till muren hann vi även med ett sjukhusbesök(!). Storläkaren kallades in i rummet med alla förvirrade turister. Så kallades vi fram en i taget, han tog tag i händerna, ställde några frågor och delade sedan ut diagnoser – och, såklart förslag på mediciner vi kunde köpa direkt. Mig tittade han djupt i ögonen och frågade om jag brukade ha ont i huvudet. Jag lyckades svara nej utan att brista ut i asgarv. Då förklarade han mig helt frisk och så var den ceremonin avslutad.

kinesiska muren

Efter det här lärde vi oss av våra misstag – nästa dag tog vi oss med hjälp av tunnelbanan (som för övrigt var den bästa och enklaste tunnelbana jag upplevt, kostade dessutom bara 2 kr) till Sommarpalatset för att strosa runt i underbara parker och åka trampbåt under vackra viaduktbroar. Där blev vi även stoppade av en grupp med femtio vuxna kinesiska turister som alla ville fota sig tillsammans med oss – en i taget helst. Det blev många stela leenden…

En dag var vi i 789-distriktet, ett stort område med gamla industri- och fabrikslokaler som numera innehåller allt som har med konst att göra – gallerier, konstbutiker och fotoutställningar med mera.

Och så tillbringade vi resans första helt molniga dag till Himmelska Fridens Torg och Förbjudna staden. Torget var hemskt. Stort, fyrkantigt, dystert och kommunistiskt – i ena änden hängde en enorm bild på Mao. Han finns för övrigt med på varenda sedel här i Kina. Och som vår Kinesiskamurenguide konstaterade “We think Mao did 40% bad will and 60% good will”.

Nu drar vi till byn Pingyao med kinesiskt nattåg!

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng