Kryssning till ett Riga med florsocker på

Reklamsamarbete med NordicTB, Tallink, Latvia Tourism och Riga Tourism.

Min relation till kryssning över Östersjön skulle jag kalla god. Att åka över till våra finska släktingar med finlandsbåten var något av det roligaste jag och mina systrar visste. Först var det bollhavet som lockade och sedan bara mysigheten över att vara inklämda hela familjen på fem i en liten hytt. Min relation till kryssning till Riga däremot, har varit av det sämre slaget: tjugofemkronorshytt och höststorm.

Men årets februarikryssning gav mig nya perspektiv och mersmak på staden där på andra sidan Östersjön.


M/S Romantika – bara båtens namn bådar gott.


Resan börjar med något oväntat: en workshop med en äkta kronmakare.


Några piprensare senare: mitt egna mästerverk är klart. Vad tycker ni?

Bloggkonferensresa #NordicTBSummit

Resan är en konferensresa för alla bloggare som är med i det nordiska resebloggkollektivet Nordic TB. Ett bloggkollektiv som arrangerar proffsiga bloggkampanjer och som jag är väldigt stolt över att vara medlem i. Tanken med #NordicTBSummit är helt enkelt att vi ska diskutera och planera tillsammans under båtresan och sedan upptäcka Riga under en dag.


Efter både kronbygge och konfererande så är det middagsdags. Mums!


Det är nästan fullmåne över Östersjön.


Vankas sakta till söms i månens sken…


…och vaknar upp till den här dimmiga utsikten. Drömmer jag kanske fortfarande?


Nej det är Riga som välkomnar oss med krispiga minusgrader.

Stadsvandring genom ett frostkysst Riga

Vi vandrar genom ett Riga i minus tio grader. Söta gränder och valv som påminner om en tid för längesedan. Pastellfärgade fasader florsockrade av frosten. En och annan kyrka.

Rekommenderar en tur med hissen upp i S:t Peterskyrkan. Perfekt plats att speja över staden från. Hissen sköts av en tystlåten herre vars jobb är att sitta på en stol inne i hissen och trycka på knappen uppåt eller nedåt.Riga är pälsar och pälsmössor, historiska byggnader och billig opera. Men det är också studentliv, hipsterkaffe och hundar i kläder.


Kanske den sötaste hunden?


På spaning över en frusen Pilsetaskanal.

Tillsammans med Daniela (som offrade sina fingrar för att ta denna selfie i kylan) och halva Jeanette.

Rigas turistbyrå har tagit fram reklamfilmer för staden som är så otroligt välgjorda att jag bara måste dela en av dem. Alla filmer baserar sig på olika karaktärer som på olika sätt visar upp staden och som samtidigt är kopplade till olika turer man kan gå. Min tur baserar sig på den här filmen:

Ölprovning hos Alķīmiķis

I Riga börjar det, precis som i många delar av Europa, bli populärt med microbryggerier. Alķīmiķis är en av de mer kända. Den tatuerade ölmästaren med röd toppluva berättar engagerat om hur det går till. Varje månad bryggs ett nytt öl och man vet aldrig helt säkert vad det kommer bli. Vi får provsmaka både ljusa IPA och mörka mustiga varianter med smak av chili och choklad.


Snackset är minst lika gott som ölet och om man ska tro Google ska maten här vara amazing.


Vi får smaka direkt från själva öltunnan.


Hela stället osar hipp restaurang, golvet är min favorit.

Lunch på Garage Demokratisks Vīna Bars

Redan innan entrén förstår jag att det är något speciellt med vinbaren och restaurangen Garage Demokratisks Vīna Bars. Förutom att den huserar i ett ombyggt garage så odlas det någon form av kål i rabatten utanför. Det visar sig vara en rest från slutet av 1800-talet då området i princip var obebyggt och bokstavligt talat bestod av en kålåker. Idag kallas området för Bergs Bazaar och är ett mysigt område med stora visioner.


Restaurangen Garage ingår i området som kallas Bergs Bazaar.

Inredningen har vunnit flera priser och det är inte svårt att förstå. Mys möter industri.

Jeanette berättar någonting väldigt spännande.


Minns inte riktigt vad men måste ha varit väldigt kul.


Maten visar sig vara delikat!


Jeanette, Annette och Daniela <3

Efter maten går vi en liten tur i området Bergs Bazaar. Ett område som är under upprustning. Vi har ont om tid eftersom vi har en båt att passa men blir väldigt sugen på att komma tillbaka just hit. Här verkar finnas många mysiga kaféer, barer och små boutiques. Kan tänka mig att det är väldigt trevligt en somrigare årstid.

Hemfärd med blinier och bastu

Klockan 17:30 avgår vår M/S Romantika från hamnen. Den här kvällen är det middag i båtens ryska restaurang som står på schemat. Och det är verkligen all in på det ryska. Vi börjar med en märklig välkomst- jag vet inte vad jag ska kalla det men kanske shot? Bestående av saltgurka, smetlana och honung. Förvånansvärt gott. Sedan serveras blinier för hela slanten (en rysk slags pannkaka kan man säga) och så klart en pavlova på det (efterrätt med maräng, grädde och bär).


Andy och Towe som matchat inredningen med både klänning och naglar i rött.


Blini serverad ihop med rom, gräddfil, rödlök, gräslök och citron. Och en champagnedrink, så klart!


Pavlova för mig är en vårig utefika i Warszawa. Har inte ätit det varken innan eller efter. 


Katarinas drink är lite mer fotogenisk än den obligatoriska vodkashoten. 

Efter att även ha testat M/S Romantikas bastu samt jacuzzi så rullar åtminstone jag mätt och trött in i min hytt. En resa som gett ordet ”Rigakryssning” en ny innebörd och som gjort mig sugen på att komma tillbaka för att uppleva både Riga i värme och spa vid Jurmalastrand (som bl a Annika, Jennifer och Helena bloggat om).


Vaknar sista morgonen med solen kittlandes i ögonen. Älskar känslan och brukar därför inte dra för gardinerna (hemma har jag inte ens några).


Det är solen som knackar på ögonlocken och vill säga att så här fint är det utanför fönstret.


Drömska vyer av små öar med trävillor, spetsverandor och små bastuhus på.


Snart blir det mer färja för Fantasiresor: på torsdag tar jag, min mamma och syster finlandsbåten över till Helsingfors för en designweekend! Följ på Instagram stories.


Resan var en del av #NordicTBSummit och var ett samarbete mellan NordicTB, Tallink Silja, Latvia Tourism och Riga Tourism. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

2 kommentarer

  1. Hahaha jag kan tydligen inte bete mig som en vettig människa när en kamera är framme:) Massor av vackra bilder på Riga och havet!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng