2018 – året då fantasiresorna blev verklighet

2018 må ha varit ett dåligt år för världen, men för Fantasiresor har det varit ett prima år. Året då bloggen fyllde 10 år, fick ny design för första gången sedan 2013 – men framför allt, året då drömresorna blev verklighet.

Jag skrev i januari om 7 resor jag drömde om att genomföra: 1) upptäcka nordisk natur, 2) fira våren i Italien, 3) roadtrip:a i Alaska, 4) semestra med hästar, 5) åka till Tokyo eller New York, 6) uppleva en spektakulär tågresa, samt 7) chilla på en exotisk strand. Fyra av sju har uppfyllts redan i år. Plus extra allt.

Här kommer en liten sammanfattning av alla resor från året. Men först de 9 bilder ni gillat mest på Instagram:

1: Grönland, 2: Tyrolen, 3+8: Fiesole, 4: Finland, 5-7: Kungsleden, 9: Florens.

Fantasiresors resor 2018:

#1. Bloggworkation i Åre, januari 2018

Börjar året med att fylla på inspirationsförrådet. Nätverket Influencers of Sweden som jag är med i, ordnar en workation i Åre, och jag är med som deltagare. Vi delar kunskaper, njuter i Holiday Clubs spaavdelning, och jag hinner påminna min kropp om hur det var att åka utför. Fina dagar på en fin plats som jag kommer åka tillbaka till nu under Alpina VM i februari.

Inlägg: Vinter och vänner i Åre – på winter workation med bloggare

Foto: Daniel Rydén / Flying Dryden

#2. Resebloggworkation i Riga, februari 2018

Fortsätter på workation-temat (work + vacation), som jag för övrigt älskar, och åker på en till. Den här gången är det resebloggnätverket Nordic TB som arrangerar, och tillsammans med Lettlands turistbyrå åker jag och ett gäng nordiska resebloggare på en kryssning med Tallink Silja till Riga. Inspirationsförrådet maxas kan man säga. Ganska bra start på 2018 ändå.

Inlägg: Kryssning till ett Riga med florsocker på

#3. Designweekend Helsingfors, mars 2018

Jag har länge varit sugen på att upptäcka Helsingfors Design District så när finlandsbåtarna har billiga hyttpriser passar jag, min mamma och min syster på att åka över för en weekend. Något jag verkligen rekommenderar! Vi bor i ett småblomstrigt midsommarrum, äter tapas och fingrar på oändligt med finsk design. Jag är den enda som köper tre små saker, men syftet med resan är att fylla på den där lådan inombords som ständigt behöver fyllas på med vackra saker. Mission completed.

Inlägg: Designweekend i Helsingfors – tips på shopping, kafé och restaurang

#4. Fiesole (inkl. Florens, Milano, Treviso, Ferrara), april-maj 2018

Äntligen tar jag tag i min dröm. Hyr en lägenhet i en ort jag aldrig besökt, Fiesole, och beger mig dit. Har varit sjuk nästan konstant sedan nyår men det som äntligen hjälper är två månader i Italien; sol, pasta och gelato. Trots att jag släpper allt vad diet heter och äter pasta 14 dagar i veckan, glass på en onsdag och sedan på torsdag igen, så har jag plötsligt gått ned flera kilo. Kanske är det själen som lättar?

Inlägg: 
Fantasiresor rymmer till Italien en sväng
En första flört med Fiesole
Mitt Fiesole
Det som tinar frusna själar i Toscana
(fler inlägg på g…)

#5. Barcelona, april 2018

Under min vistelse i Fiesole får jag ett blogguppdrag i Barcelona. Åker dit under deras ros- och bokfestival och blir obotligt sugen på att flytta dit också. Reser tillsammans med en filmare som gör en liten film om festivalen. Här kommer den:

Inlägg: 
Sant Jordi i Barcelona – en dag fylld med böcker och rosor
Ett urbant slott, ett sjukhus och Gaudís första verk – 3 byggnader i Barcelona att besöka
Legenden om Sant Jordi förklarad med gif:ar
En film om Barcelona featuring Fantasiresor

#6. Seattle + Alaska, juni 2018

Ytterligare en dröm går i uppfyllelse (eller ja, jag ser till att uppfylla den själv), drömmen om Alaskas vildmarker. Det är jag och resebloggarna Lena, Katarina och Jeanette som bestämmer oss för att åka dit. På vägen har vi en mellanlandning i Seattle så jag, Katarina och Jeanette stannar där några nätter först. En stad jag aldrig gett en tanke tidigare, men som visar sig vara rena rama hiten! Och Alaska sen då, precis så där som jag hade drömt om.

Inlägg:
Första drömresan 2018 är bokad: Roadtrip i Alaska
Sömnlös i Seattle
Guide till 3 hipsterkvarter i Seattle
McCarthy, Alaska, och the end of the end of the road
Övergiven koppargruva och glittrande glaciärer i Kennicott, Alaska
Alaska, förgät mig ej
(fler inlägg på g…)

Foto: Jeanette Seflin

#7 & #8. Gotland, juni & juli 2018

Efter att inte ha varit i huset på Gotland sedan jul så spenderas många sommardagar där. Den första resan är för att fira mina nyligen fyllda 30 år, och den andra är mer som ett enda stort släktkalas. Fyller på med fler Gotlandstips här på bloggen.

Inlägg: Att göra på norra Gotland – fler favoriter från Fantasiresor

#9. Fjällvandring, Kungsleden, augusti 2018

Jag och min syster packar varsin ryggsäck, snörar på oss vandringskängorna och beger oss ut längs med Kungsleden. Från Abisko till Nikkaluokta. Första gången vi vandrar flera dagar i rad med tält, men även om mina fötter gråter floder på slutet så är det värt varenda meter. Inlägg kommer. Även en vandringsrepris nu i sommar. (Tips på vandringsled mottagets gärna.)

#10. Ridning i svenska fjällen, augusti 2018

Saknar hästar och blir därför orimligt glad när jag får frågan om att följa med till en hästgård i Jämtland. Det är Bucketlife-Katarina som fyller år, och även om jag egentligen knappt känner henne sedan tidigare, så befinner jag mig snart på en överraskningshelg med ett gäng powerkvinnor där vi rider hela dagarna, badar badtunna och pratar om livet. Inlägg kommer, läs Katarinas så länge.

#11. England (Manchester, Chester och landsbygden), september 2018

England har ärligt talat inte stått särskilt högt uppe på min önskelista förut. Men när det plötsligt dyker upp en pressresa till den engelska landsbygden samtidigt som jag inte har en enda resa inbokad, så är jag inte sen att tacka ja. Och engelska landsbygden hörrni: det är grejen. Blir helt tagen. Har nu typ fem nya drömresor till England att genomföra på min lista.

Inlägg:
Jakten efter Mr Darcy på den engelska landsbygden – Peak district och Derbyshire
(inlägg om Manchester och Chester in the making…)

#12. Expeditionsfartyg från Grönland till Kanada (inkl. Köpenhamn), september 2018

Ungefär exakt tre dagar efter att jag har bloggat om att höstens mål är att vara så mycket uttråkad som möjligt, dimper det ned ett mejl. ”Vill du följa med oss på expeditionskryssning från Grönland till Kanada?”. En drömresa till. Herregud. Inlägg om resan kommer mycket snart. Vet bara inte riktigt var jag ska börja ens. Så mycket DRÖM.

#13. 8 tyska städer, oktober 2018

I samarbete med Tyska turistbyrån och Nordic TB åker jag iväg på en bloggresa till Tyskland. Tillsammans med Saana från Finland upptäcker jag åtta städer inom loppet av en vecka. En maxad vecka som får avsluta en väldigt maxad månad där jag i princip är på resande fot konstant. Jag klagar dock inte. Känner mig aldrig så levande som när jag är på resande fot!

Inlägg:
Upcoming: tågturné genom åtta tyska städer
Bakgårdar, studentfängelse och munktoalett i Göttingen
Linden, ”limmern” och ljuv oktobersol – en dag på cykel genom Hannover
Berlin-tips: cykeltur genom Wedding och besök i ett radiohus från DDR
Tåg- eller bilsemester i Tyskland – 19 städer att besöka

#14. Workation på Gotland, november 2018

Årets tredje och sista workation sker i vårt hus i Kyllaj på norra Gotland. Jag och Katarina bestämmer oss för att åka dit och diskutera våra bloggar. Trots jordens mest deppiga novemberväder bjuder Gotland, som alltid, på magiska vyer som gör att vi nog ägnar mer tid åt att åka på fotoutflykter än på att just jobba. Men sådan fin helg ändå, på en ö som nästan kändes öde just då. Inlägg kommer, läs Katarinas så länge.

Foto: Katarina Wohlfart / Äntligen vilse.

#15. Skidåkning i Tyrolen, december 2018

Årets sista jobbresa går till ett vintrigt Tyrolen i Österrike. Tillsammans med frilansjournalisten Sofi provar jag skidåkningen i Ischgl och Zillertal. Första gången jag åker skidor i Alperna. Definitivt inte sista. Inlägg kommer.

#16. Jul på Gotland, december 2018

Julen firas med en syster och mina föräldrar på Gotland. Pga barnfri jul bestämmer vi oss för att skippa julbordet och äter skaldjursplatå med ostron, löjromstoast, räkor, kräftor, krabba och champagne. Tomten kommer med snö lagom till julafton och jag lyckas för första gången någonsin fånga ett Gotland i snö på bild. Har någon slags plan om att göra ett inlägg med fyra årstider på Gotland. Nu har jag äntligen bildmaterialet till det.

#17. Staycation i Stockholm, december 2018

Checkar in för sista gången i år på ett hotellrum. Den här gången på Clarion Hotel Sign i Stockholm för vår årliga syster-staycation. Mycket bra tradition måste jag säga. Här kan du läsa om vår staycation 2017 och 2016.

Sammanfattning i siffror

Totalt antal resor: 17
Resor som gjorts utan att flyga: 10
Resor som kunde ha gjorts utan att flyga: 15
Längre resor: Italien 2 månader
Jobbresor: 5 (varav 4 kunde ha gjorts med tåg. Workations ej inräknat.)
Workations: 3
Staycations: 1

Dåligt samvete: 3 enkelflygningar jag gjort över Atlanten. Ovanligt många jämfört med tidigare år, men ändå, icke försvarbart ur miljösynpunkt.
Å andra sidan, årets drömresor: Alaska och Grönland på ett och samma år.

Utmärkelser och press: Var med på Cisions topplista över Sveriges bästa resebloggar och toppade Svenska nomaders lista över Sveriges bästa rese- och nomadbloggar. Var med i en finsk tv-serie om unika resmål i Finland och i en intervju på Svenska nomaders sida.

Pust. Det var allt. Nu packar vi ned 2018 i ryggsäcken tycker jag och tar sikte mot nya drömmar istället. Gott nytt år kära fantasiresenär! Vi ses 2019 hoppas jag!


Tidigare årssammanfattningar (de år jag gjort någon): 2017, 2016, 2015 och 2014.


Foto översta bilden: Jeanette Seflin (men jag har retuscherat bort Katarina i bakgrunden hehe. Gillade att jag ser glad ut på ett sätt som nästan övergår i galen pga sammanfattar året ganska bra. Har dock aldrig retuscherat bort någonting i en bild förut så ni vet).

15 kommentarer

  1. Jeg skjønner godt at dette var året drømmereisene ble virkelighet! Så mange interessante steder, og fine erfaringer og opplevelser. 🙂 Regner med at 2019 blir like bra! Godt nytt reiseår til deg.

  2. Många fina resor. Longstayen i Italien kanske låter allra härligast. Fast Abisko-Nikka också. Har jag inte gjort än. Bara andra sträckningar av Kungsleden-

  3. Låter verkligen som ett fantastiskt reseår, särskilt Alaska, fjällridning och Barcelona! Natur FTW! 🙂 Själv hann jag med Frankrike, Costa Rica, Spanien, Danmark, Tyskland, Portugal och Grekland så det får väl räknas som ett helt ok reseår det också! 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng