Weekend i Warszawa – 10 saker att göra

I reklamsamarbete med Fall in love Warsaw

Vad finns det att göra i Warszawa? Well, packa brillorna, paraplyet, gympaskorna och dina allra bästa vänner – det är dags för en weekend till Warszawa. Resan börjar med en smidig direktflygning på 1 timme och 40 minuter, och väl framme tar vi en martini i en skybar, som vilken Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte som helst. Mest för att vi har råd i en av Europas absolut billigaste storstäder. Sedan är det bara att välja och vraka bland mina tips på saker att göra i Warszawa här nedanför. Trevlig resa!

Girls in Warszawa – på storstadsweekend i Polens huvudstad
Foto: Katarina Wohlfart / Äntligen Vilse

Att göra i Warszawa – mina 10 tips:

#1. Strosa i Kungliga Łazienkiparken

Att Warszawa skulle vara så otroligt frodigt och blommigt var en av de största överraskningarna för min del. En fjärdedel av staden består faktiskt av grönområden och det finns 160 lummiga torg och 76 olika parker. Men den största, och finaste om du frågar mig, är ändå den Kungliga Łazienkiparken. En park att strosa i vid solnedgång och ha picknick i på dagen. Även om jag aldrig varit i Claude Monets trädgård Giverny i Frankrike (verkar SÅ MAGISK) så fick jag känslan av att strosa runt i en Monetmålning. De hängande träden som snuddar vid vattnets mjuka yta, näckrosbladen som speglar sig och de små broarna med flagnad färg.

Att göra i Warszawa
Att göra i Warszawa: Kungliga Łazienkiparken
Kungliga Łazienkiparken
Kungliga Łazienkiparken

#2. Rykande choklad hos Wedel

Efter en prommis i den Kungliga Łazienkiparken är en kopp rykande choklad under kristallkronor hos Wedel ofrånkomlig. Wedel är en kedja som finns på flera ställen i Polen och Warszawa, och de producerar bara högklassiska chokladprodukter. Här kan du köpa alltifrån chokladtryfflar till chokladcroissanter till den klassiska rinnande, heta chokladen. Eller bara spana in klientelet av papiljottlockade tanter med pärlörehängen och vattenkammade herrar i käpp.

Att göra i Warszawa: Fika på Wedel
Fika på Wedel Cafe
Fika på Wedel Café
Att göra i Warszawa: Fika på Wedel Café
Warszawa i Polen
Varm choklad på Wedel Cafe i Warszawa

#3. Bo på lyxhotell

Något som nästan är ett måste att göra i Warszawa är att bo på något av lyxhotellen i skyskraporna. Att vakna upp med utsikt över en blåaktig nyvaknad stad i gryning – det finns få saker som är så drömmiga. Jag bodde på lyxiga Marriott Warsaw Hotel och där kostar en natt från 1850 kr för ett dubbelrum (till hösten hade Booking.com 66% rabatt såg jag och priset ligger på från 665 kr/dubblerum). Jag hade blivit uppgraderad till en superlyxig hörnsvit med utsikt över hela staden, men även den var inte särskilt dyr såg jag. Passa på att vara prinsessa för en helg!

Att göra i Warszawa: Bo på lyxhotell
Marriott Warsaw Hotel i Warszawa
Marriott Warsaw Hotel i Warszawa

#4. Ät på lyxrestaurang

Att äta på lyxrestaurang i Warszawa är ungefär lika ekonomiskt som att bo på lyxhotell. Vi åt på gourmetrestaurangen Belvedere Łazienki Królewskie som finns med i Michelinguiden. Vi satt som i en djungel av växter, med en pianist som ackompanjerade hela måltiden, välklädda servitörer, delikata blomprydda mellanrätter och våra handväskor fick till och med egna små sittpallar bredvid oss. Och priset? En huvudrätt låg på mellan 155 och 250 SEK.

Belvedere Lazienki Krolewskie
Att göra i Warszawa: Äta på lyxrestaurang
Belvedere Lazienki Krolewskie
Warszawa i Polen
Att göra i Warszawa: Belvedere Lazienki Krolewskie
Belvedere Lazienki Krolewskie

#5. Strosa i gamla staden

Som små glaserade bakelser står hela gamla staden och lockar. Att den är gammal är dock en sanning med modifikation, för stadsdelen blev helt sönderbombad under andra världskriget och har sedan byggts upp enligt gamla ritningar och bilder. Det kändes ungefär som att gå runt i en teaterscenografi tillsammans med hästdroskor, violinister, dragspel och burfåglar. Idag har stadsdelen världsarvsstatus.

Att göra i Warszawa: Strosa i gamla stan
Segway i gamla stan i Warszawa
Strosa i gamla stan i Warszawa
Strosa i gamla stan i Warszawa
Gamla stan i Warszawa

#6. Fika i Mokotowska

Huvudturistgatan i Warszawa heter Nowy Swiat och det är där de flesta souvenirbutikerna finns. I närheten ligger Mokotowska, där de mindre men exklusivare designbutikerna ligger. Här tog vi en fika med en sockrig Pavlova och god cappuccino på en uteservering. Det bästa med en weekend: all spontan-fika man måste äta hela tiden. En kort avstickare från Mokotowska ligger även restaurangen Varso Vie som också serverar himmelska desserter.

Fika på Mokotowska i Warszawa
Fika på Mokotowska i Warszawa
Fika på Mokotowska i Warszawa

#7. Åk upp i Kulturpalatset

Tycka vad man tycka vill om det enorma Kulturpalatsets orsak till existens (byggt som en gåva från Sovjetunionen, och idag till stor del hatad av warszawaborna) – det är helt klart en byggnad som fascinerar. Vår guidade tur började nere i källaren där de gamla maskinerierna fortfarande fungerar och används. Som en leksaksmaskin ungefär med stora knappar, mätare som kollar av husets lufttryck, lampornas status, och annat viktigt. Källarens obehagligt stora celliknande rum innehöll numera även kattpensionat.

Besök kulturpalatset i Warszawa

Vi vandrade igenom de enorma balsalarna för fest, rökrum och hemliga mötesrum där ingen riktigt visste vad som pågick – byggda på ett sådant överdrivet påkostat sätt som ingen annan än just en diktator skulle kunna beställa. Fascinerande och skrämmande, känslorna blandas. Och sedan, högst upp i tornet (som för övrigt är världens näst högsta klocktorn, högre än Big Ben) kan du spana över Warszawas silhuetter.

kulturpalatset
Besök kulturpalatset i Warszawa
Kulturpalatset i Warszawa
Warszawa i Polen

#8. Ta en tur på Wisla

Vissla på Wisla, Polens största flod som går rakt genom Warszawa. Under kvällen samlas människorna nere vid kajkanten för en drink i solnedgången med blicken vilandes på Wislas djupblå porlande. Vi fick en privattur med Warsaw River Cruise som bjöd på god polsk öl som smakade honung och ingefära.

Floden Wisla i Warszawa
Floden Wisla i Warszawa
Båttur på Floden Wisla i Warszawa
Floden Wisla i Warszawa

#9. Prova traditionell polsk mat

Den polska matens förträfflighet må vara omdiskuterad, men att prova ett gäng pierogi och en av deras traditionella soppor, är något av ett måste. Den godaste traditionella polska maten åt vi på Specjały Regionalne. Men ett tips är också att ta en guidad mattur genom Warszawa. Vi lyckades visserligen få en guide som aldrig ville sluta prata, men det var ett kul sätt att få provsmaka olika polska delikatesser på.

Polsk mat i Warszawa
Polska delikatesser i Warszawa

#10. Chopin i gröngräset

Husguden Chopin återfinns lite överallt i Warszawa. Till att börja med redan på flygplatsen som heter just Chopin. Men det finaste är nog när hela Warszawas befolkning samlas i den Kungliga Łazienkiparken varje söndag för att lyssna på Chopins pianotoner under bar himmel. Där var skrynkliga gamla, spädbarn, tonåringar som sov på varandra, picknickande par, tanter med parasoll, herrar med barnbarn, nunnor, muslimer, ja det var verkligen staden Warszawa som gick på söndagskonsert. Hit går du med picknickfilten, dina medpackade vänner och ett gäng sockriga pavlova.

Chopin i Lazienkiparken i Warszawa
Chopin i Lazienkiparken i Warszawa
Chopin i Lazienkiparken i Warszawa
Chopin i Lazienkiparken i Warszawa

Några saker vi aldrig hann med att göra i Warszawa men som jag vill göra nästa gång: Åka till Praga, det före detta arbetarkvarteren som idag har blivit konstnärernas högkvarter. Ta en drink uppe i Marriott Warsaw Hotels skybar. Bubbla i bubbelpoolen hos InterContinental Hotel. Med andra ord: det måste bli en ny Warszawa-weekend snart. Do zobaczenia – på återseende!


Min resa till Warszawa ingick i kampanjen #LifestylePolen i samarbete med Fall in love with Warsaw och bloggkollektivet NordicTB. Orden och åsikterna är enbart mina egna.

26 kommentarer

  1. Åh, så många lockande tips med fina bilder! Den här staden hamnar ju definitivt på min bucket list. Jag gillar verkligen att så många mindre vanliga weekendresmål nu hamnar på kartan och får välförtjänt uppmärksamhet. Ett extra plus för den korta flygtiden dessutom!

  2. Disse tipsene var helt i min gate. Sjokolade, god mat og flotte hoteller. Det eneste jeg nok hadde hoppet over var den der Segwayen. Så litt for spooky ut :0)

  3. I somras var jag med min familj i Polen. Bäst mat fick vi på restaurangen New Orleans. Mycket utsökta rätter.

  4. Har dere vært på Helhalvøya? Dette er bare et sjarmerende sted som dere skal bli forelsket i. Noe som skapet for folk som verdsetter kontakt med naturen. Verano Residence-leiligheter er under bygging, det er verdt å være oppmerksom på…

  5. I Warszawa rekommenderar jag nattklubben New Orleans Gentlemen’s Club&Restaurant. Den är värd att besöka. Jag kan fortfarande inte glömma kvällen som jag tillbringade där.

  6. Arrangerar man en svensexa så är det bäst att resta till Polen. Fin underhållning, sköna dansare. Vi har festat hela natten på New Orleans Gentlemen’s Club & Restaurant. Detta ställe har gjort ett stort intryck på oss.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng