Marrakech – en ökenstad full av färggranna oaser

marocko-marrakech-57marocko_marrakech_marknad

”Impossible”, franskans uppgivna ton och det irriterat viftande pekfingret in mot Marrakechs myllrande smala gränder var inget att tjäbbla emot. Taxichauffören hade inte tänkt köra oss längre, punkt slut. Att det var cirka hundra trånga slingrande mörka gator kvar tills vi var på vårt hotell var inte diskutabelt.

”Impossible”. Första mötet med Marrakech var ungefär som att landa mitt i någon intensiv beethovensymfoni med panikslagna pukslagare och giriga hornister. Iphonekartan visade en labyrint av småvägar och verkligheten bjöd på en hord av hjälpvilliga ungdomar.

– Where you going?
– Follow me, follow me.
– Wanna take a picture?
Självklart inte gratis.

Det var alltså bara att sätta på ignoreringsminen, ta rullväskorna i handen och promenera rätt in i basarerna. Över stockar och sten. Eller snarare: mellan rykande mopeder, kämpande åsnor, berbermattor, apor i glitterskrud, grönsaksstånd och färggranna kaftaner. Minsta misstag och man riskerade att ramla in i något dinglande revbensspjäll eller bli huvudrätten på den fräsande gatugrillen.

Med taginedoft i kläderna och hönsfjädrar i håret ramlade vi tillslut äntligen in till vår riad, Riad Asrari. Och dessa riader! Drömmen, paradiset, räddningen från gatornas os.

Marrakechs riader – bästa sättet att bo på

marocko-marrakech-riad-asrari-2

”Do you want mint tea?”, något av en standardfras på varje riad, även det en slags räddning när man kommer inramlandets. Riad Asraris vänliga värd visade oss in till den frodiga innergården, en porlande fontän, en sovande sköldpadda och några fladdrande marockanska lyktor. Tid att börja andas igen.

En riad är ett traditionellt marockanskt hus med en innergård som ofta består av en trädgård, en fontän, ibland en pool eller en damm, alltid vacker mosaik. I toppen en takterass som på grund av rådande lag om att man inte får bygga högre hus än upp till stadens palmtoppar gör att de nästan alltid bjuder på vidunderlig utsikt ända bort till de snötäckta Atlasbergen i fjärran. Bara Koutoubiamoskén sticker upp som en drottning över taknockarna.

marocko-marrakech-riad-asrari-4

Tillskillnad från andra resmål är det i Marrakech värt att lägga lite extra omsorg på att hitta ett bra boende. Här är inte det geografiska läget särskilt viktigt utan snarare faciliteterna. En solig takterass är avgörande för dig som besöker vintertid, en uppvärmd pool, ett spa, en fin innerträdgård och kanske även en restaurant och en bar?

Efter en heldag ute i Marrakechs vimmel fungerar riaden som ett tempel för lugn och ro. Och det gäller att veta om dem från början, utsidan avslöjar aldrig någonting. Den stimmigaste gatan eller sunkigaste dörrparet kan gömma en helt magisk värld av frodiga lundar och lyxiga mosaikdekorationer. Marrakech är som en öken full av utsökta oaser.

Riad Asrari

riad_asrari_innergardmarocko-marrakech-riad-asrari-8marocko-marrakech-riad-asraririad_asrarimarocko-marrakech-riad-asrari-6marocko-marrakech-17-riad-ararimarocko-marrakech-riad-asrari-3marocko-marrakech-riad-asrari-7

Riad Asrari är en liten riad med totalt fem rum, vi hade den mestadels för oss själva. I sex nätter bodde vi i deras afrikanska svit där små flodhäststatyer och afrikanska trummor samsades med mjuka leopardklädda stolar, krokodildörrknoppar och ett saharagult badkar. Särskilt det sistnämnda blev populärt i det lite småruggiga kvällsklimatet, det här med fungerande värmesystem visade sig vara ett av Marrakechs svagare sidor så här års.

Riad Asrari är ett boende för dig som hellre bor genuint och billigare än supertrendigt. Det är väldigt fräscht och personalens ödmjukhet ger samma aaaw-känsla som ulliga kattungar. Eftersom det inte är så stort ger det inte heller utrymme till många andra aktiviteter än just att sova, men det gör man desto bättre – inte ens böneutropen runt klockan fem varje morgon når till Riad Asrari.

marocko-marrakech-65

Fler tips på toppenriader kommer, en guide till basarerna, historiska sevärdheter, restaurangtips, shoppingtips och lummigare platser att svalka sig på. Håll utkik!

Tack till Skyscanner för att ni valde Fantasiresor till Sveriges bästa reseblogg 2014 och gjorde denna resa möjlig. Tack även till Riad Asrari för fint omhändertagande. Orden och åsikterna är som vanligt här på Fantasiresor enbart mina egna.

8 kommentarer

  1. Okey, jag ger mig. Marocko måste med på ”önske rese listan”. Författare använder orden som målare använder färgerna. Du ”ord målar” fantastiskt bra tycker jag. Dags för en hel reseroman.

  2. Väldigt fint beskrivet!

    En fråga dock. Jag har hört från andra som varit där att framförallt ljusa/västerländska kvinnor har svårt att få vara i fred på gator och torg. Hur är din upplevelse kring det?

    1. Tack! Så länge jag gick med min pojkvän var det noll problem men så fort jag gick själv var det, som i så många andra länder tyvärr, ganska svårt att få vara ifred. Upplevde det dock aldrig som hotfullt. Tänkte ta upp det i ett kommande inlägg lite mer. En bra fråga 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng