Bland mosaik och sultaner – tips på platser att se i Marrakech

Det här är ett sådant där inlägg som legat bland mina utkast i flera år nu. Först på grund av tidsbrist, sedan på grund av att det tog slut med den pojkvän som jag gjorde resan med. Flera gånger har jag tänkt radera inlägget. Men varje gång har jag fastnat i de där vackra miljöerna, påmints om den ljumma solen som lyste upp ett decembertrött ansikte, och återigen blivit nyfiken på historien så annorlunda vår. Så, nu har jag got my shit together som man säger, och gjort klart det. För en historisk byggnad är sig ju alltid lik, även om jag fotade den för fyra år sedan.

Att se i Marrakech – mina tips:

#1. El Badi-palatset

Ett enormt område som består av ruiner från det som tidigare varit sultanen Ahmad al-Mansurs palats. Palatset byggdes på slutet av 1500-talet och var ett mästerverk, byggt i dyraste material som guld, onyx och marmor. Gå upp på muren för utsikt över hela medinan (gamla staden) i Marrakech. I medinan har man en regel att ingen byggnad, förutom den stora minareten, får vara högre än palmtopparna vilket innebär att så fort du kommer upp en bit så har du utsikt över i princip hela staden. Atlasbergen tornar upp sig i bakgrunden.
#2. Bahiapalatset

Bara några gator bort från El Badi-palatset ligger Bahiapalatset. Ett palats som byggdes på slutet av 1800-talet med målet att bli det vackraste av alla palats. Och ja, det är magiskt. Älskar den här typen av innergårdar som finns överallt i Marrakech, med mosaik på golvet, lummiga apelsinträd och sedan en utsökt fontän i mitten. Det blir en sådan fridfull stämning där med vattnet som porlar och trädkronorna som dämpar både solens starka strålar och ljudet från medinan. Den dagen jag blir rik ska jag också bygga mig en marockansk innergård.
#3. Ben Yossef Madrasa

Madrasa är arabiska för en plats där man utbildar sig. Ben Yossef Madrasa är kort och gott namnet på en islamisk skola. Skolan grundades på 1300-talet och byggnaden är enorm. Här kan man gå in i små skolrum och fantasiresa sig iväg.


#4. Koutoubias moské

Minareten på Koutoubias moské är ett landmärke för Marrakech. Det här är den enda byggnaden inne i medinan som får vara högre än palmträden. Den är 77 meter hög och ska tydligen synas på 29 kilometers avstånd. Varje kväll lyses den upp vilket gör den ännu mer till ett märke att orientera sig mot. Fin att se på och med lummiga parker runtomkring.

#5. Saadiska gravarna

I de Saadiska gravarna ligger samma sultan som byggde El Bahia-palatset begravd. Gravarna är byggda i Carrara-marmor och utsökt utsmyckade. Senare i historien kom en ny sultan till makten, han ville vara störst, starkast och vackrast och var bland annat den som såg till att förstöra just El Bahia-palatset. Han såg även till att sopa igen alla spår av gravarna och ända till 1907 så var de spårlöst försvunna för omvärlden. De upptäcktes av en slump av en pilot som flög över området, och idag är det en av de största attraktionerna i Marrakech. Jag tyckte inte det var så spektakulärt att köa och sen få någon minut att stå vid ett staket och titta in i själva gravkammaren, men älskade att strosa omkring bland mosaiken och alla katterna i trädgården.

Jag har förresten gjort ett helt inlägg om Marrakechs alla gatukatter.

#6. Järnvägsstationen

Mitt sista tips är egentligen varken en turistattraktion eller särskilt historisk, men värd ett besök pga vacker; Järnvägsstationen i Marrakech. Byggd för bara några år sedan men ändå vacker med svenska mått mätt. Och ja, så är det något särskilt med tågstationer tycker jag. Fantasieggande på något sätt – ska vi kanske kliva på ett tåg, bara åka iväg och se vart vi hamnar?Läs fler inlägg med tips på riader att se i Marrakech – eller bo i: Riad jaaneman, Riad olema spa, La sultana.

6 kommentarer

  1. Kan man få tälta i järnvägsstationen tror du?

    Som du skriver. Det är aldrig försent. Glad att du got your shit together. Såg början av en film från Casablanca igår. En m Brad Pitt. Så nu vill jag åka dit! Def för stilen, inte pga Brad Pitt.

  2. Härliga bilder och tusen tack för alla de bra tipsen :), vi har inte så långt dit ifrån där vi bor (Las Palmas, Gran Canaria) så det kanske får bli en resa hit längre fram 🙂

  3. Fantastiska Marocko, hoppas jag snart får möjlighet att resa tillbaka. Längtar så jag nästan får kramp av att åka tillbaka till Essaouria. Marrakech var lite för stökigt för min smak, lite för många ormtjusare och henna-tatuerare haha. Men jag älskade YSL trädgården. Var du där?

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng