Resa som kvinna i Marrakech

Många har frågat mig hur det egentligen är att resa som kvinna i Marrakech. I Marocko är majoriteten av invånarna muslimer men till skillnad från vissa muslimska länder finns det ingen lag som säger att kvinnorna måste bära slöja eller att man som par inte får hålla handen offentligt. Ingenting är svart eller vitt men här kommer mina erfarenheter.

Först och främst så var jag bara i Marrakech, vilket är en stor stad som är van vid turister. Jag var även där tillsammans med min pojkvän som dessutom kan lite arabiska vilket ibland var användbart när saker behövde förtydligas. Generellt så råder en stor respekt för fruar och mammor, och så länge vi gick tillsammans var det aldrig någon som ens slängde blickar. De få gånger vi inte gick tillsammans var jag så klart ett mycket intressantare byte, men det blev aldrig hotfullt eller intensivare än vad det kan vara att gå på ett turiststråk i, låt säga, Italien.

Men jag har även hört två olika kvinnliga resebloggare som rest runt på landsbygden med enbart kvinnligt sällskap och råkat ut för riktigt otrevliga upplevelser (även under arrangerade turer), så jag skulle definitivt fundera över vart och med vem jag skulle åka dit med. Jag har sammanställt en lista över saker jag brukar tänka på när jag reser själv som kvinna, rekommenderar att läsa den också.

Riad Olema & Spa i Marrakech.

Intervju med Alexandra Herbe i Marrakech

Alexandra Herbe som äger och driver Riad Olema & Spa flyttade till Marocko som 28-åring år 2003 för att jobba på La Villa des Orangers – det första lyxhotellet i Maghreb-regionen som var medlem i Relais et Chateaux (kedja för lyxhotell). Jag gjorde en mini-intervju med henne om hennes upplevelse.

Hur var det att flytta till Marrakech som kvinna för nästan femton år sedan?

– Det var en stor utmaning. Vid den här tiden hade de inte många unga kvinnliga chefer i landet. När jag kom beslutade jag mig för att bo i medinan (gamla staden), i Kasbah för att vara mer specifik, vilket var ganska äventyrligt på den här tiden. Att man som kvinna bodde ensam i ett hus inne i medinan var väldigt nytt! Men jag ville vara mitt i det, förstå platsen där jag bodde. Jag spenderade mycket tid med att iaktta, förstå och upptäcka livet i basarerna. Jag har flera riktigt bra vänner därifrån.

Skulle du rekommendera att resa själv som kvinna i Marocko?

– Jag har rest över hela landet både själv eller med kvinnligt sällskap och vi har aldrig känt oss rädda, folk i Marocko är verkligen snälla och hjälpsamma. Jag skulle inte vandra ensam i bergen till exempel, men Marocko är generellt ett fredligt land med vänliga människor. Under de första tre åren körde jag inte bil utan gick alltid till fots både dagtid och nattid och har aldrig haft några större problem.

fantasiresor_marrakech
Blev inlindad på skoj i en sjal på basaren i Marrakech.

Kort och gott om att resa till Marrakech

  • Om du är man: grattis!
  • Om du reser med en man: grattis igen (om du förstås inte är en man och reser med en manlig partner för då är det tyvärr ännu värre ställt).
  • Om du är kvinna: planera & läs mina försiktighetsåtgärder (men stanna för guds skull inte hemma pga detta).

9 kommentarer

  1. Gillar verkligen din jämförelse med Italien, haha. Det är så många kvinnor som är rädda för att resa själv i ett muslimskt land. Träffade en tjej en gång som var rädd att mellanlanda på flygplatsen i Dubai själv.. Så tycker verkligen ditt inlägg var jättebra!

    1. Tack vad kul att du gillade det! Jamen eller hur, tycker det finns en överdriven rädsla för muslimska länder. Har inte varit i Dubai ännu, men blev sugen nu när jag kikade in på din blogg.

  2. Intressant inlägg! Vi bokade nyss biljetter till Marocko och är så taggad på att åka dit. Dock såklart lite osäker pga. allt man läst men samtidigt verkar många ju haft en väldigt bra upplevelse. Reser med min pojkvän så kändes betryggande att läsa ditt inlägg 🙂

    1. Åh så härligt! Jag gillade det mycket, men verkar lite som att antingen älskar man det eller så tycker man inte alls om det. Pojkvän är nog ett säkert kort, tyvärr eller vad jag ska säga. Hoppas ni får det underbart!

  3. Jag vill verkligen rekommendera den här utflykten med Moroccodeserttour4x4.com Den var professionellt arrangerad, vi hann uppleva och se mycket på kort tid och hade en jättetrevlig dag med vår superba guide under dagen: Mido Berger. Thank you so much for many nice memories to bring back to Sweden!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng