Vilse bland Marrakechs basarer

Dadlar, mynta, koboltblå och kaftandans. Terrakotta och klarturkos, moppe-tut och friterade calamares. Ska du gå vilse? Se till att göra det bland Marrakechs basarer.

marocko-marrakech-68
basaren_2
Marocko_Marrakech-1
Medina är den gamla delen av Marrakech och omringas av en mur från 1123. Innanför muren pågår ett myller av aktivitet, det var även där vi bodde och spenderade största delen av vår Marrakech-vistelse. En del av Medinan består av basarer, även kallade ”souk”.

Guideböckerna berättar om olika basarområden som ska vara inriktade på vissa slags varor, men väl inne i basarområdet ter sig allt bara som en enda stor cirkus. Det är bara att lägga ner kartan i väskan, släppa på kontrollen och låta sig förföras av dofterna, färgerna, formerna, mönstren, livet.

basaren_9
marocko-marrakech-66
basaren_1
Marocko_Marrakech-30

Marrakech betyder på berbiska ”Guds land” och har även smeknamnet ”Söderns pärla”.

Marocko_Marrakech-29
Marocko_Marrakech-28
basaren_5
Marocko_Marrakech-5
I basarerna kan du shoppa det mesta. Silverthekannor, läderväskor, ballerinaskor och blåmålat porslin. Mosaikplattor, dagböcker, sittpuffar och tajinekrus. Jasminetvålar, berbermattor, kameleonter och kopparhoar.

Det gäller att ha sitt mål i sikte, eller åtminstone ge sken av det, för att slippa försäljarnas påhopp. Kolla inte för länge på kartan för då kommer någon garanterat att visa dig vägen. Sällan gratis.

Marocko_Marrakech-25
Marocko_Marrakech-2
Marocko_Marrakech-22
Marocko_Marrakech-20
Marocko_Marrakech-19
Marocko_Marrakech-4
Största delarna av basarområdet är täckt med nät eller trätak så solen får verkligen kämpa för att hitta fram med sina strålar genom gliporna. Detta gör att det är ganska kyligt och lite rått bland stånden, åtminstone om du är där under vintermånaderna. En varm jacka och halsduk är mitt tips, även om solen skiner och takterasserna hettar.

Marocko_Marrakech-15
basaren_7
Marocko_Marrakech-11

Om du ändå vill hitta fram tillslut

Även om det är charmigt att gå vilse kan det ibland vara nödvändigt att faktiskt hitta fram. Bästa sättet tyckte vi var att ladda ner City maps 2go eller Marrakech map and walks till telefonen (jag körde den första och min pojkvän den andra, de fungerade ungefär lika bra). Då hade vi alltid en karta och en fungerande gps i fickan, utan att behöva hitta wifi eller aktivera dataroaming. Varje gång vi passerade ett vägskäl, basarstånd eller en bankomat som vi ville hitta igen så sparade vi platserna med en knappnål på kartan.

basaren_4
Marocko_Marrakech-8
Marocko_Marrakech-6

Ungefärliga priser på basaren:

Sittpuff i koskinn, ca 250 SEK
Mönstrade mosaikplattor, ca 20 SEK
Marockansk tekanna, ca 100 SEK
Ett glas färskpressad mandarinjuice, ca 3,5 SEK
Ett glas färskpressad grapefruktjuice, 8,5 SEK

Marocko_Marrakech-9

12 kommentarer

    1. Tack! Ja då kommer du nog känna igen dig här på bloggen ett tag framöver, har ca 1 milj inlägg kvar att posta 😉

    1. Tack! Ja det är så skönt att ha allt i mobilen och inte behöva bära omkring på massor av guideböcker och kartor.

  1. Ytterligare ett underbart inlägg. Vilken superbra idé att lägga in en liten prislista. Jag brukar skriva upp för min egen skull, men har aldrig tänkte på att det faktiskt kan vara bra för läsarna. Tummen upp för hela inlägget 🙂

    1. Taaack! Ja jag tänkte så att man får ett hum ungefär vad det kostar. Kul att du gillar 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng