När jag rundade Nordkap och världens ände

Vi sitter tätt bakom varandra i en öppen gummibåt, jag och åtta journalister på presstur. Där Atlanten och Norra ishavet möts åker vi i tysthet rakt ut i ett brinnande eldhav. Det är soluppgång över Barents hav. Och vi har ett mål i sikte: Nordkap, även kallat världens ände.


Soluppgång över Barents hav. Jag tar av mig skyddsglasögonen jag tilldelats och låter isvindarna bilda små froststjärnor av tårarna på mina nyvakna ögonfransar. Tänker att den här morgonen ska jag tatuera in i minnesbanken för alltid.


Nordkap med sina extrema koordinater 71°10′21′′ brukar kallas för världens ände, eller åtminstone det mest nordliga du kan komma på det europeiska fastlandet. Men tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Det finns ett aber: Nordkap ligger nämligen på en ö, Magerøya. Så om man bara ska utgå från fastlandet så är det egentligen Kinnarodden som är Europas mest nordliga punkt. Faktum är att Nordkap inte ens är Magerøyas mest nordliga punkt, det är Knivskjellodden. Men eftersom Nordkap ligger på en mer spektakulär och lättillgänglig klippa så har man bestämt sig för att kalla det den nordligaste punkten. Skönt när man bara kan bestämma sådär liksom.


År 1873 klättrade kung Oscar upp på de branta klipporna till Nordkap och sedan dess har det varit ett populärt turistmål. Drottning Sonja ville inte vara sämre och besteg klippan hon med – då 73 år gammal. ”Kongestien”, som stigen upp till Nordkap numera kallas, startar precis bakom den röda stugan på bilden ovanför.


Vanligast är att åka bil eller buss till Nordkap och fota sig vid monumentet som står längst ut på udden (du ser det på bilden här ovan). Ett annat sätt att upptäcka Nordkap på är att vandra världens mest nordliga vandringsled till Knivskjellodden. Det är en 18 km lång rundled som inte bara tar dig till vad som egentligen är den mest nordliga punkten, utan som även ger en bra chans att fota själva Nordkap på håll. Men det kanske absolut häftigaste sättet att upptäcka Nordkap på, är som vi gör, genom att runda Nordkap i en ribbåt.

På vägen ser vi fåglar jag inte vet namnet på (kanske gör du?), säl och oändliga vykortsvyer. Båtturen utgår från hamnen i Honningsvåg och är ett smakprov på en av Hurtigrutens nya turer som börjar erbjudas alla resenärer nu i sommar (men då från andra hållet, dvs Havøysund-Honningsvåg, och även med ett stopp och promenad upp till Nordkapsplatån). När vi har rundat Nordkap så kör vi ikapp vår färja, MS Nordkapp, och stiger ombord i hamnen i Havøysund. Då är klockan 07:45 på morgonen. Frukost i aktern väntar!


Äventyret var en del av en pressresa arrangerad av Hurtigruten. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

18 kommentarer

  1. Hallå – jag bara väntade på en bild på dig med skyddsglasögonen och froststjärnorna!!! Bilderna här är dock väldigt magiska, så en ska inte klaga 😉 Vackert fångat och återberättat!

  2. Så spektakulärt vackert! Jag har alltid drömt att besöka Nordkap, eller den där udden kanske det är efter att ha läst din text, sedan mina morföräldrar var där med husvagn. För vem vill inte göra precis som mormor och morfar?

  3. Min farmor och farfar bodde 13 kilometer från Nordkap när jag var liten så där var jag ofta. Fågeln på bilden är annars, om redan sagts, en skarv. Om det finns olika sorters skarv, vilket det tydligen gör, har jag dock ingen aning om, vi brukade alltid kalla en skarv för en skarv.

  4. Flotte bilder fra Nordkapp! Jeg har jo sett mange bilder derfra, men kan ikke huske å ha sett noen fra den vinkelen. Jeg må komme meg dit selv etter hvert, og da håper jeg at jeg er like heldig med været som det ser ut til at du var da du var der.

  5. Hejsan Sofia! Fantastiskt vackra bilder, rent magiska och högintressant läsning som alltid. Hoppas du mår bra där hemma och vid tillfälle så kolla gärna in min blogg som utlandssvensk. Stor kram från varma Gran Canaria /Tamy

  6. Du skriver så fint Linn! Du rör mig till tårar! Önskar så att ni fått fortsätta er resa tillsammans. Många kramar till er 3

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng