En natt på Kirkenes snowhotel – huskies och kungskrabbsfiske

Om du tar Europaväg 6 eller 105 och åker så långt du kan komma, så hamnar du tillslut vid den lilla byn vid Barents hav – med Ryssland på ena sidan och Norge på den andra – Kirkenes. Hit flög jag en dag i september för att, som en del av en pressresa, hoppa på Hurtigrutens färja MS Nordkapp.

Jag ser gulnande kortväxta träd och orangea slätter. En färgskala i jordnära nyanser. Att gå in för landning över Kirkenes påminner nästan om vår inflygning till Kangerlussuaq på Grönland ungefär exakt ett år tidigare. Liknande färger, liknande växtlighet, samma känsla av lockande ensamhet och viskande äventyr.



En natt i hobbithus på Kirkenes Snowhotel

Resan börjar med en natt på Kirkenes Snowhotel. Ett ganska nytt hotell som satsar hårt på att öka turismen i byn dit inte så många andra än Hurtigrutenresenärer hittar. Själva ishotellet är, av förklarliga skäl, ännu inte byggt för säsongen utan istället bor vi i hotellets gulliga hobbithus. Några nattugglor i sällskapet stannar uppe för att se norrskenet, själv däckar jag i min mjuka och varma säng – imponerad över hotellets trerätters middagsmeny – med hopp om fler norrskensdagar.

>> Här kan du läsa mer om själva båtresan och just norrskenet!


Ishotellets arkitektur i år är inspirerat av Ryssland med lökkupoler och extra allt. Så sugen på att åka tillbaka. (Foto Kirkenes Snowhotel.) 

Kungskrabbor och krigshistoria

Första dagen i Kirkenes spenderas till största delen på Barents hav. Vi fiskar kungskrabbor och får lära oss om krigshistoria. Under andra världskriget var Kirkenes tillsammans med övriga Norge ockuperad av tyskarna, och det var även den första staden som befriades av den Röda armén. Under attackerna brändes och bombades staden ned till grunden. Idag bor det många ryssar i Kirkenes vilket syns på vägskyltarna som är på två språk. Man har även en särskild överenskommelse som gör att de ryssar och norrmän som bor vid gränsen kan röra sig fritt utan visum.


Skyttevärn från krigstiden. Här gömde man sig för att vakta staden.

Vår karismatiska krabbguide styr oss bort mot sina utlagda nät. Han håvar in enorma kungskrabbor innan vi stiger i land på en ö där utomhusköket står färdigt att användas. Tjugo minuter senare sitter jag med en delikat kungskrabbsmörgås i min hand. Och vilken smörgås! Dagen då havets skatter hamnade på min smörgås.







Morgontur med Alaskan huskies

Innan det är dags att stiga ombord på MS Nordkapp så hinner vi med ytterligare en sak: rasta huskies! Hotellet har en egen husky-farm med runt hundraåttio Alaskan huskies. Har nog aldrig varit med om att så många hundar skällt på mig på samma gång. Alla vill ut och springa på den sibiriska tajgan.

Jag blir tilldelad huskien Inna och så bär det av upp bland de gyllengulröda kullarna. Ett mäktigt landskap i så många vackra färger. Förutom våren så är nog hösten min favoritårstid att resa på. Färgerna som uppstår, dofterna av nedfallna löv som sakta håller på och förenas med jorden, luftens krispighet, det klara ljuset.








Har du någon favorittid på året som du gärna reser på?


Resan var en del av en pressresa med Hurtigruten. Orden och åsikterna är som alltid enbart mina egna.

8 kommentarer

  1. Åh vilket fantastiskt äventyr! Jag som älskar att titta på krabbfiskarna på discovery haha.

    Måste bara fråga, måste man inte märka ut allra först i ett inlägg (typ i underrubriken) innan ingressen om det är ett samarbete eller betalt inlägg – eller är det annorlunda med pressresor? Är så förvirrad över reglerna eftersom alla gör olika. Hur tänker du kring det?

    1. Åh haha har jag missat att man kan göra 🙂

      Det stämmer att man måste märka ut betalda samarbeten. Men en pressresa är inget betalt inlägg eller samarbete där det finns något avtal. Så rent lagligt måste man inte märka ut en pressresa alls (journalister har åkt på pressresor i alla tider och märker t ex aldrig ut artiklarna de sedan skriver). Jag väljer ändå att märka ut dem längst ned som jag gjort i det här inlägget. Men det är alltså inget krav. Hoppas det gjorde det något tydligare 🙂

      Jag har bloggat mer om hur jag tänker kring samarbeten här: https://fantasiresor.se/ovrigt/om-bloggsamarbeten-och-trovardighet/

  2. Kul att se. Jag har ju släkt därifrån, faster och kusiner bor där, min farfar kom därifrån. Du skriver att under andra världskriget var Kirkenes en av de byar som var ockuperad av tyskarna. Det stämmer i och för sig, fast det låter ju som att bara delar av Norge var ockuperad. Hela Norge var ockuperad, det vill säga alla byar och städer ockuperades. Däremot kan man nog säga att det var en utav de byar som totalt sönderbombades.

    Kungskrabba vore det roligt att fiska, det har jag aldrig gjort. Äta har jag dock gjort och det är ju underbart!

    1. Vad spännande att du har släkt där! De måste ha många intressanta historier att berätta. Tänkte inte på det när jag skrev, men ser nu att det kanske går att misstolka den meningen så som du gjort. Ska fixa till det.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng