Nya Zeelands vackraste sjöar

Jag råkade titta igenom mina Nya Zeeland-bilder och H E R R E G U D vilket vackert land! Jag var där år 2009 som sista destination på en 6 månaders lång backpackingresa. Mestadels var jag nog mentalt redan hemma, nervös inför den så kallade verkligheten, men om det är något jag minns så är det sjöarna. W O W  vilka sjöar!  Och eftersom sjöarna förhoppningsvis än ligger kvar så kommer här Nya Zeelands vackraste sjöar enligt mig, med uppmaningen: åk dit!

#1. Milford sound

Milford Sound Nya ZeelandKajak i Milford SoundOk, vi börjar med en sjö som egentligen är en fjord men eftersom Milford Sound även kallas för Världens åttonde underverk så bara måste den få en plats här i listan. Milford Sound ligger i Fiordland – en stor nationalpark i Nya Zeeland med Norgeliknande fjordar och vykortsvyer. Här slutar den berömda Milford Track, en vandringsled som man måste köa till i flera år för att få gå. Glida runt i en kajak här är mindfulness så det förslår.

#2. Mirror Lakes

Mirror Lake Nya Zeeland 
På vägen mellan Te Anau och Milford Sound passerar man Mirror Lakes. Och ja, de är som de låter: som nyputsade överklasspeglar. Ge spegel-selfien en andra dimension och ta den här!

#3. Lake Wanaka

Sjö utanför Queenstown
Lake Wanaka är så fotogenisk så man inte tror att det är på riktigt. Sjön ligger i en dal som skapades under istiden för mer än 10.000 år sedan och i scenografin tornar Mount Aspiring upp sig med sina snötäckta toppar.

#4. Lake Hawea

Lake Hawea Nya ZeelandTurkos sjö Nya Zeeland
Granne med Lake Wanaka ligger Lake Hawea med sitt krusande, turkosa vatten. På en av utsiktsplatserna känns det som om man blickar ut över en glimt av medelhavet, från en annan, nere på stranden, känns det snarare som Gotländskt kalkstensbrott. Vackert m a o!

#5. Tauposjön

Tauposjön, Nya ZeelandTauposjön är Nya Zeelands största sjö och ligger, till skillnad från de andra i listan, på Nordön. Under sjön ligger en av världens supervulkaner – bara det liksom!

”Ett utbrott från en supervulkan har potential att ödelägga en hel kontinent, allvarligt rubba det globala klimatet och åtminstone regionalt orsaka nästintill totalt utdöende bland djur och växter.” (Wikipedia)

#6. Lake Tekapo & Pukaki

Lake TekapoLake Tekapo Nya Zeeland
Lake Pukaki Nya Zeeland

Lake Tekapo och Lake Pukaki är två fjällsjöar med det turkosaste vatten jag någonsin sett. Det ser 100% kemikaliskt ut men är 100% moderjords verk. Vattnet kommer från intilliggande glaciärer och innehåller småsmå glaciärstenar och mineraler som reflekterar det gröna ljuset från solens strålar. Färgterapi om inte övrig fantastisk nya zeeländsk natur har hjälpt.

4 kommentarer

  1. FANTASTISKA bilder! Får hoppas att supervulkanen skyndar på kontinentalförskjutningen så att det blir kortare väg!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng